Kristiina Mäkelä MM-karsinnassa tänään: ”Kun juoksu pysyy kasassa, loikatkin liikkuvat oikein”

Kristiina Mäkelä ponnistaa tänään kolmiloikan MM-karsinnassa kolmatta kertaa urallaan. Ulkoratojen MM-mittelöissä finaalipaikka on häneltä vielä kokematta. Dohan karsinnasta Mäkelä odottaa tasaista ja tasokasta. Tänään urakkaansa jatkaa myös seitsenottelija Maria Huntington.
– Karsintaraja 14,30 oli aika hyvin arvattavissa. Itse ajattelin sen olevan 14,25 tai 14,30. Kansainvälisesti kausi on ollut tasainen ja kovatasoinen, mutta sellaisella minun hyvällä normaalisuorituksella pääsee finaaliin, Mäkelä arvioi mahdollisuuksiaan.
Kuluvan kesän kisoissa Mäkelä on ponnistanut parhaimmillaan 14,15. Talven hallikaudella hän kimmahteli halli-SE:n 14,38, joka jää sentin ulkoratojen Suomen ennätyksestä. MM-kisakuntoaan hän viritteli korkeanpaikan harjoituskeskuksessa Sierra Nevadassa sekä Turkin Belekissä.
Sierra Nevadan keskus on 2300 metrin korkeudessa merenpinnasta, ja siellä pienempi ilmanvastus on etu nopeusharjoituksissa ja tuntuu myös voimaharjoittelussa.
– Sierra Nevadassa on yleensä tehty hallikauteen valmistava leiri. Ne olosuhteet siellä korkealla tekevät jotakin, joka saa minun kropan toimimaan hyvin, Mäkelä sanoo.
– Nyt leiri meni hyvin. Pääsin rauhoittumaan ja keskittymään kunnolla kaikkeen tekemiseen
Valmentaja Tuomas Sallinen on samaa mieltä.
– Sierra Nevadan leirillä hermostoa kuormitettiin aika kovaa. Ei määrällisesti paljoa, mutta tehollisesti sekä voima-, nopeus että loikkapuolella. Sen jälkeen hermoston on annettua palautua enemmän niin, eli palautuminen hermostoa kuormittavasta harjoituksista on kasvanut koko ajan kisaa kohti. Se saa aikaan kunnon herkistymisen ja tuo helppouden suoritukseen, Sallinen sanoo.

Sallinen: Useampi hyppää yli 15 metriä

Belekissä Turkissa tehtiin viimeinen hyppytreeni ennen MM-kisoja, ja se jätti Mäkelän mukaan hyvän tuntuman. Treenissä kuten edellisissä hyppytreeneissä tavoite on ollut saada juoksu tulemaan hyvin lankulle asti.
– Kun juoksu pysyy kasassa, loikat lähtevät etenemään oikeassa asennossa. Jos pystyn siihen kisavauhdilla ja kisafiiliksellä, loikat menevät pitkälle. Nyt sain Belekissä siitä tosi hyvä mielikuvan siitä minun päähäni, Mäkelä sanoo.
Sallinen muistuttaa, että jos loikkaaja tekee lankulla isoja virheitä, peli on menetetty.
– Jos viimeiset askeleet ovat huonoja ja lankun ylitys menee huonosti, urheilija menettää niin paljon nopeutta, että hän ei pääsee pitkälle, vaikka hyppäisi hyvin, Sallinen sanoo.
– Lankulle tulo ja ensimmäisen loikan alastulo ovat ne asiat, johon kannattaa eniten satsata. Voi sanoa, että hypyn lopussa tehdään senttejä, alussa metrejä.
Dohan kolmiloikkakilpailusta Sallinen povaa tasokasta. Kesän mittaan Yulimar Rojas on ponkaissut yli 15 metriä (15,41). Hän uskoo, että niin käy myös lauantaina finaalissa.
– Pitäisin todennäköisenä, että 15 metrin yli mennään ja ehkä useamman urheilijan voimin, lähinnä siihen pystyvät Rojas, Shanieka Ricketts ja ehkä Liadagmis Poveakin nuorena hyppääjänä ja jos Caterine Ibargüen kilpailee, hän hyppää hyvin, mutta sen jälkeen onkin sitten erittäin tasaista, Sallinen arvioi.

The post Kristiina Mäkelä MM-karsinnassa tänään: ”Kun juoksu pysyy kasassa, loikatkin liikkuvat oikein” appeared first on Yleisurheilu.fi.