Pika-aidoissa rymisi, Asher-Smith ja Fajdek omaa luokkaansa

Miesten 110 metrin aitojen MM-finaalissa rytisi rajusti Dohan Khalifa stadionilla. Yhdysvaltain yliopistomestari ja kauden tilastoykkönen Grant Holloway kiiti heti alussa muilta karkuun ja mestaruuteen ajalla 13,10.

Rytinä ja ryminä alkoi kun jamaikalainen MM- ja olympiavoittaja Omar McLeod oli kirimässä Hollowayn rinnalle ja voittotaistoon, mutta kompuroi ja horjahti juoksun lopussa niin pahoin, että torppasi viereisellä radalla juosseen Espanjan Orlando Ortegan mahdollisuudet menestykseen.

Venäjän Sergei Shubenkov otti uransa neljännen MM-mitali ja oli toinen ajalla 13,15. Ranskan Pascal Martinot-Lagarde kiirehti kolmanneksi ajalla 13,18. Timanttiliigan kokonaiskilpailun voittanut Ortega hiipui viidenneksi ajalla 13,30.

McLeod, joka tuli diskatuksi, selitti kisan jälkeen kompurointiaan kertomalla, että hänellä oli tuntemuksia takareidessä kisaa edeltäneessä verryttelyssä, mutta hän uskoi, ettei se häiritsi kilpailua.

Getty Images for IAAF

Asher-Smith: Mestaruus on iso juttu minulle

Naisten 200 metrillä britti Dina Asher-Smith kiiti suvereeniin mestaruuteen Britannian ennätyksellä 21,88. Se oli hänelle kisojen toinen mitali ja toinen Britannian ennätys. Hän oli aiemmin 100 metrillä toinen kotimaansa ennätyksellä 10,83.

Vuosi sitten Asher-Smith oli Berliinin EM-kisojen pikajuoksukuningatar voittamalla 100 ja 200 metriä ja 4 x 100 metrin viestin.

– Dohan mestaruus merkitsee minulle todella paljon. Vaikkei tämä nyt ollut aivan täydellinen tulos, 100 metrillä tappio Shelly-Ann Fraser-Prycelle ei harmita. Hän on kuitenkin legenda, Asher-Smith sanoi.

Yhdysvaltain Brittany Brown oli Dohan 200 metrillä toinen (22,22) ja Sveitsin Mujinga Kambundji kolmas (22,51).

Fajdek täysin omaa luokkaansa

Puolan Paweł Fajdekilla on koossa hulppea neljän maailmanmestaruuden sarja. Dohassa hän vei miesten moukarinheiton mestaruuden heitettyään 80,50. Voiton olisi tuonut myös mikä tahansa hänen kolmesta muusta mitatusta heitostaan. Ne kantoivat 79,34, 80,16 ja 79,37.

– Tuntuu aika huikealta, mutta olin tässä kilpailuissa parhaiten siihen valmistautunut heittäjä. Karsinta meni hyvin ja olin sen jälkeen aika varma, että pystyn voittamaan, Fajdek sanoi.

Ranska Quentin Bigot heitti toiseksi kauden parhaallaan 78,19 ja Unkarin Bence Halasz oli kolmas heitettyään 78,18.

Kilpailu olisi voinut päättyä Puolan kaksoisvoittoon. Viime kesän Euroopan mestari Wojciech Nowicki heitti pitkälle viidennellä kierroksella, mutta heiton jälkeen nousi punainen lippu. Hän oli kilpailussa neljäs tuloksella 77,69.

Warner kärjessä, Mayer vaanii kolmantena

Miesten kymmenottelua johtaa Kanadan Damian Warner, jolla on koossa 4513 pistettä. Toisena on hänen maajoukkuetoverinsa Pierce Lepage 4486 pisteellä ja kolmantena vaanii ME-mies, ranskalainen Kevin Mayer. Hänellä on koossa 4483 pistettä ja hän on erittäin vahva toisen päivän lajeissa.

Warner kasasi tulossarjan: 100 metriä 10,35, pituus 767, kuula 15,17, korkeus 202 ja 400 metriä 48,12. Hän voitti 100 metriä ja oli pituudessa toinen. Lepage voitti pituushypyn ja 400 metriä ja oli muutenkin tasaisen hyvä tuloksin 10,36, 779, 13,21, 205 ja 47,35.

Mayer onnistui kuularingissä ja voitti lajin tuloksella 16,82. Muista lajeista 100 metriä meni paremmin kuin ennätyssarjassa. Hän juoksi ottelun avauslajissa ajan 10,50. Pituutta hän ponnisti 756, korkeudessa meni 199 ja 400 metriä kulki 48,99.

Vamma pilasi Normanin kisat

Miesten 400 metrin välierissä nähtiin yllätys, kun kauden kärkituloksen 43,45 haltija, Yhdysvaltain Michael Norman juoksi kaikkeaan yrittämättä seitsemänneksi ajalla 45,94 ja putosi jatkosta.

Syynä oli juoksijan mukana läpi kesän kiusannut vamma, jota hän ei tarkentanut.

– Yritin mennä sellaiselle tasolle, jolla en nyt pysty juoksemaan. Kroppa käskee hidastamaan ennen kuin sattuu jotakin isompaa, Norman kertoi NBCSN:n haastattelussa.

Norman juoksi vielä kesäkuussa Yhdysvaltain mestaruuskisoissa toiseksi ajalla 43,79.

Dohassa välierien nopein oli Bahaman Steven Gardiner ajalla 44,13. Toiseksi nopein oli Gardinerin voittaman erän kakkonen Grenadan Kirani James (44,23).

Yhdysvaltain mestari Fred Kerley voitti oman eränsä ajalla 44,25, joka välierien kolmanneksi nopein. Kolmannen erän voitti Trinidad ja Tobagon Machel Cedenio ajalla 44,41.

Naisten 400 metrin aitafinaalista vauhtijuhla?

Dalilah Muhammadin kesällä Yhdysvaltain mestaruuskisoissa juoksema naisten 400 metrin aitojen ME 52,20 on vaarassa perjantaina, kun Muhammad ja kesäkuun lopussa Zürichissä 52,85 matkan juossut Sydney McLaughlin iskevät yhteen.

Dohan 400 metrin aitojen välierissä saatiin pientä esimakua amerikkalaisten huippuaitureiden kunnosta, kun McLaughlin voitti eränsä ajalla 53,81 ja kaikkeaan yrittämättä.

Vaivattoman oloisen erävoiton kiiti myös Muhammad ajalla 53,91. Väkevästi mitalitaistoon kurottaa myös Jamaikan Rushell Clayton ajalla 54,17. Aikavertailusta loppukilpailuun vaadittiin 54,45.

Obiri ja Gemechu erävoittoihin

Naisten 5000 metrin alkuerissä mestaruutta puolustava Kenian Hellen Obirija Etiopian Tsehay Gemechu juoksivat erävoitot ajoin 14.52,13 ja 15.01,57. Eilish McColgan vauhditti ensimmäistä kaksi ensimmäistä kilometriä ja Obiri piti vauhdista huolen loppumatkasta.

Toisena Obirin jälkeen maaliin ehti Yhdysvaltain Karissa Schweizer ennätyksellään 14.52.41 Toisessa erässä Alberto Salazarin valmennustalliin kuuluva Saksan Konstanze Klosterhafen oli toinen ajalla 15.01,57. Loppukilpailuun vaadittiin aikavertailusta 15.08,82.

Perkovic ja kuubalaiset vireessä

Naisten kiekonheiton mestaruutta puolustava Kroatian Sandra Perković sipaisi MM-karsinnassa ensimmäisellään 65,20, joka rikkoi 63 metrin karsintarajan ja varmisti lajin viime vuosien valtiaalle paikan MM-finaalissa.

Perković  oli karsinnassa kolmas. Karsinnan voitti kesän tilastoykkönen, Kuuban Yaime Perez. Hän heitti tuulettomalla stadionilla vakuuttavasti 67,78. Perezin kesän kärkitulos on 69,39.

Karsinnan kakkonen oli kesän tilastokakkonen ja neljän vuoden takaisten MM-kisojen mestari Kuuban Denia Caballero tuloksella 65,86. Ranskan kokenut Mélina Robert-Michon, 40, oli neljäs tuloksella 64,02. Loppukilpailuun vaadittiin 62,25

The post Pika-aidoissa rymisi, Asher-Smith ja Fajdek omaa luokkaansa appeared first on Yleisurheilu.fi.