Kähärä säväytti YAG:ssä, Ahonen rikkoi EM-rajan, Rajaniemet juhlivat 800 metrillä

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärällä on visainen pulma ratkottavana. Niin moni laji kulkee hyvin, että lajiohjelmaa Györissä Unkarissa heinäkuun alussa pidettäviin 17-vuotiaiden EM-kisoihin joutuu vielä miettimään.
– Kolmiloikka tai korkeus. Joku sanoi, että molemmat ovat mahdollisuuksia. Pituuskin on kulkenut hyvin, mutta aitoja tuskin juoksen, taso on siellä niin kova, Kähärä sanoi Espoon Youth Athletics Games (YAG) -kisojen päätteeksi.
Leppävaaran kentällä 16-vuotias mikkeliläinen ponnisti keskiviikkona Motonet GP -kilpailussa pituushypyssä ennätyksensä 612. Perjantaina hän avasi YAG-urakkansa juoksemalla 17-vuotiaiden 100 metrille neljänneksi ennätyksellään 12,20.
Lauantaina Kähärä voitti ensin ikäluokkansa kolmiloikan ulkoratojen ennätyksellään 12,81 ja juoksi heti perään 100 metrin aitojen finaalin voittajaksi ajalla 14,15.
Kolmiloikassa Kähärän paras tulos syntyi viidennellä hypyllä ja 1,8 metrin myötäisessä. Aitajuoksussa menoa hidasta 2,5 metriä sekunnissa puhaltanut vastatuuli.
– Kolmiloikassa on ollut tekniikan kanssa ongelmia. Juoksu kulkee, mutta tulen loikkiin vähän etukenossa. Nyt tekniikka loksahti kohdalleen kolmannen kierroksen jälkeen, hallikaudella 13,26 kimmahdellut Kähärä kertaili.
Pika-aidoissa Kähärä juoksi aamun alkuerissä liki tuulettomassa säässä 13,83. Illan finaalissa reipas vastatuuli oli aiheuttaa yllätyksen ensimmäisellä aidalla.
– Olen vasta vaihtanut tulon ensimmäiselle aidalle seitsemään askeleeseen. Nyt vastatuuli oli niin kova, että meinasin lopettaa siihen, mutta pääsin yli, ja juoksun loppu tuli yllättävän hyvin, Kähärä kertaili.
Kolmiloikkakilpailu oli yksi kisojen tasokkaimmista lajeista: Lappajärven Veikkojen Selma Saarinen oli toinen kohennettuaan ennätystään 20 sentillä lukemiin 12,09. Myös kolmanneksi sijoittunut Savonlinnan Riennon Milla Pirkkalainen kimmahteli ennätyksensä 11,78.
Aitajuoksussa Kähärän jälkeen toiseksi kiri Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tanja Kokkonen ajalla 14,31. Alkuerissä hän juoksi 13,88.

Ezeabasirim myös pika-aitojen voittoon

HKV:n Chibunna Ezeabasirim kiiti perjantaina Espoossa 17-vuotiaiden 100 metrin voittoon myötätuuliajalla 10,84. Lauantaina hän kamppaili 110 metrin aidoissa kaksi metriä sekunnissa vastaan puhaltaneen tuulen kanssa, mutta juoksi voiton ennätyksellään 14,15.
– Otin startin reilusti viivan takaa ja tulin vastatuulen takia kahdeksalla askeleella ensimmäiselle aidalle ja pääsin hyvin liikkeelle. Normaalisti tulen seitsemällä, Ezeabasirim sanoi.
Kankaanpään Seudun Leiskun Eero Hirvinen jahtaa vielä 110 metrin aitojen 17-vuotiaiden EM-rajaa 14,15. Espoossa hän oli juoksun toinen ajalla 14,30. Saman ajan hän juoksi aamun alkuerissä liki tuulettomassa säässä.
– Jalkojen penikkavaivat saatiin hetkeksi käsittelyllä kisojen ajaksi pois. EM-raja on edelleen tavoitteena, Hirvinen sanoi.
Aleksi Rajaniemi juoksi 800 metrin voittoon komealla soolojuoksulla.

Rajaniemet keulilta voittoihin

Lahden Ahkeran Aleksi ja Sini Rajaniemi juoksivat komeat voitot 15-vuotiaiden 800 metrillä. Aleksi, 15, lähti hakemaan rohkealla soolojuoksulla kahden minuutin alitusta, mutta joutui tyytymään aikaan 2.00,41, joka on komea ennätys. Aiempi oli 2.02,06.
Rajaniemen tavoite on rohmuta tältä kaudella kuusi SM-mitalia. Kaksi ensimmäistä tuli maastojuoksun SM-kisoista.
– Kaikki matkat 100 metristä 10 000 metriin on ohjelmassa, Rajaniemi kuvaili juoksurepertuaariaan.
Espoon Leppävaarassa Rajaniemi oli 800 metrin täysin omassa vauhdissa alusta loppuun.
– Ensimmäinen kierros oli sekunnin liian hidas ja etusuoralla sen verran vastatuulta, että kaksi minuuttia jäi alittumatta, Rajaniemi harmitteli.
Rajaniemen imussa ennätyksiään kohensivat myös toiseksi juossut HKV:n Benjamin Lee ajalla 2.05,70 ja kolmanneksi sijoittunut Viipurin Urheilijoiden Otto Lintulla ajalla 2.06,97.
Sini Rajaniemi, 13, piti isoveljensä Aleksin tapaan huolen juoksun matkavauhdista tyttöjen 800 metrillä ja voitti kilpailun ajalla 2.26,66.
– Tavoittelin alle 2.20:n aikaan, mutta ensimmäinen 200 metriä oli liian hidas. Juoksin jo hallissa 2.23,00, mutta nyt, kun oli 200 metrin jälkeen niin paljon jäljessä tavoitteesta, jouduin koventamaan vauhtia aika lailla. Se tuntui lopussa, Rajaniemi sanoi.
Iisalmen Visan Ella Mykkänen yritti lopussa haastaa Rajaniemeä, mutta oli toinen ajalla 2.27,67.
Silja Ahonen rikkoi 17-vuotiaiden EM-kisojen tulosrajan

Ahonen rikkoi EM-rajan, Rutonen voitti pika-aidat

Parkanon Urheilijoiden Silja Ahonen liittyi Espoossa 17-vuotiaiden EM-rajan rikkojen joukkoon. Hän voitti 17-vuotiaiden kiekonheiton ennätyksellään 44,53, joka ylittää tulosrajan kolmella sentillä. Aiempi ennätys oli hiljattain heitetty 44,33.
Toiseksi kilpailussa heitti Janakkalan Janan Sanni Kuparinen tuloksella 43,16. Kuparinen ylitti EM-rajan keskiviikkona Motonet GP:n kiekkomittelössä.
Yksi YAG:n kovimmista tuloksista syntyi kuularingissä, kun HIFK:n Patricia Kellgren työnsi 15-vuotiaiden voittoon ennätyksellään 16,03. Hän nousee tuloksella ikäluokan kaikkien aikojen kotimaan tilastossa kolmanneksi. Aiempi ennätys oli 15,26.
Espoon kisojen multimenestyjiin lukeutui Lappeenrannan Urheilu-Miesten Konsta Rutonen, joka voitti perjantaina 14-vuotiaiden 100 ja 300 metriä. Lauantaina hän pääsi lempilajinsa pariin ja voitti 100 metrin aidat ajalla 14,49, joka syntyi reilussa vastatuulessa (-2,2 m/s).
– Vähän tuntui, että aitavälit pitenivät lopussa tuulen takia, mutta ihan ok juoksu, Rutonen tuumi.
Viron Mia Mireia Uusorg ponkaisi 11-vuotiaiden tyttöjen pituushypyn voittoon tuloksella 482, joka on hänen ennätyksensä. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Seilonen ponnisti 14-vuotiaiden pituushypyn voittoon ennätyksellään 532.