Jare Keränen juoksi kaikkien aikojen parhaan ajan

Joensuun Katajan Jare Keränen pyöräytti komean kuperkeikan maaliviivan yli 9-vuotiaiden poikien 600 metrin juoksussa Youth Athletics Gamesissa Klaukkalassa. Keränen myös hurjasteli soolojuoksulla suvereeniin voittoon ajalla 1.46,61. Se on ikäluokan Suomen kaikkien aikojen nopein aika. Toiseksi tullut Kankaanpään Seudun Leiskun Leo Räty sai ajan 1.55,46. Hän paransi ennätystään peräti 14 sekuntia.

Kuperkeikan jälkeen Keränen tuuletti railakkaasti ykkössijaa ja 13 sekunnin ennätysparannusta myös heittämällä lentosuukot yleisölle. Näytti siltä kuin kuperkeikka olisi ollut suunniteltu temppu.

—Piikkari tökkäsi rataan juuri ennen maalia ja kuperkeikka tuli itsestään, koska olen tehnyt niitä ennenkin, Keränen sanoi.

Yleisön ja kuuluttajan hurjasti kannustaessa Keräsen vauhti ei yhtään hyytynyt loppusuoralla, vaan hän suorastaan lensi maaliin.

”Tiesin, että pystyn juoksemaan kovaa koko matkan”

—Lähdin suunnitelman mukaisesti heti alussa muilta karkuun enkä katsonut kertaakaan taakseni. Tiesin, että pystyn juoksemaan kovaa koko matkan.

Klaukkalassa oli varsin lämmin ilma, 27 astetta.

—Lämmin ilma ei haittaa, kun kunto on kova, Keränen tokaisi.

Keränen sijoittui kaksi tuntia ennen 600 metrin juoksua 40 metrillä viidenneksi ajalla 6,54.

—Pelaan jalkapalloa Lehmon Pallon 11-vuotiaiden joukkueessa. Harjoittelen yleisurheilua omalla ajallani muutaman kerran viikossa, usein yhdessä siskoni Saran kanssa.

Suosikkijuoksijani on Topi Raitanen. Olen myös jahdannut seurakaverini Jukka Keskisalon piirinennätystä 1000 metrillä. Se meni rikki viime kesänä ja paransin aikaa tänä vuonna ikäkausi ennätykseksi”, Keränen kertoi.

Rautawaara tyytyi harjoituskisaan kuumassa ilmassa

Espoon Tapioiden Ella Rautawaara teki YAG:n 3000 metrin kävelyssä hyvän harjoituksen. Hän voitti 15-vuotiaiden tyttöjen sarjan ajalla 13.21,48. Rautawaara on kävellyt tänä kesänä 17-vuotiaiden Suomen ennätyksen 12.52,44. Tänään hän ohitti vähintään kerran kierroksella kaikki samaan aikaan kävelleet 15-vuotiaat tytöt ja pojat. Muutama kilpailija käveli alussa liian lujaa ja läkähtyi helteessä. Rautawaarakaan ei lähtenyt väkisin yrittämään Suomen ennätystä.

—Ilma oli haastavan kuuma. Jalat eivät oikein rullanneet ja vedin kisan vain treeninä. Voimia jäi varastoon. Juoksen huomenna 800 metriä. Siinä voi päästää loput mehut irti, Rautawaara sanoi.

Rautawaaran valmentaja Jani Lehtinen arvioi, että helle heikensi Rautawaaran aikaa noin 20 sekuntia.

Tyttöjen kävelyssä mitalistit vajaan sekunnin sisällä

Helsingin Kisa-Veikkojen Lumi Gürler osallistui 9-vuotiaiden tyttöjen 600 metrin kävelyyn numerolla yksi. Hän myös tuli tiukan loppukiritaistelun päätteeksi ykkösenä maaliin. Lumin voittoaika oli 3.38,27. Toiseksi tullut Nakkilan Vireen Lotta Männistö hävisi hänelle vaivaiset kaksi sadasosasekuntia ja kolmanneksi tullut Kauhajoen Karhun Verna Hakamaakin vain 0,76 sekuntia.

—Loppukirissä sain yhden huomautuksen, mutta muuten tekniikka pysyi hyvin kasassa. Oli kiva tulla maaliin ensimmäisenä, Lumi hymyili.

Lumin lajeja YAG:ssä ovat myös pituus, kuula ja 150 metriä.

—Lajien välissä käyn uimassa, Lumi kertoi.

Samaan aikaan kävelivät 9-vuotiaat pojat. Karhulan Katajaisten Emil Puhakka voitti ajalla 3.38.06.

Kononen iloitsi kävelijöiden lukumäärästä

Viidenkympin kävelyn maailmanmestari Valentin Kononen seurasi tarkasti YAG:n kävelykilpailuita. Kahdeksassa sarjassa kilpaili yhteensä 50 kävelijää. Heistä 32 oli tyttöjä ja 18 poikia.

—Osanottajia oli ilahduttavan paljon ja joukossa oli hyviä tyyppejä, joilla on eväät vaikka mihin. Kisoissa oli kävelijöitä tosi monesta seurasta, Kononen iloitsi.

Kononen opasti nuoria kävelijöitä ja heidän valmentajiaan kenttähaastattelussa.

—Ei ole kiirettä erikoistua, vaan tekee hyvää harrastaa monia lajeja. Kävelyssä tekniikka kannattaa opetella hyvin jo nuorena, Kononen sanoi.

Hannez Sarin heitti kiekkoa lähes 60 metriä

Malax IF:n Hannez Sarin voitti 15-vuotiaiden poikien kiekonheiton tuloksella 58,61. Hänen ennätyksensä on 59,58. Sarjassa heitetään kilon painoista kiekkoa. Vasa IS:n Nikola Bäck voitti 15-vuotiaiden poikien pituushypyn ennätyksellään 629. Toiset hävisivät hänelle yli puoli metriä. Bäck oli ykkönen myös 100 metrillä ajalla 11,65 päihittäen kilpakumppanit yli puolen sekunnin erolla. Vastatuulta oli kaksi metriä sekunnissa. Alkuerässä Bäck pyyhälsi nollatuulissa ennätyksensä 11,50.

Jimi Pitkämäki voitti 40 metriä ja keihäänheiton

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Jimi Pitkämäki viiletti 9-vuotiaiden poikien 40 metrin voittajaksi ajalla 6,31. Helsingin Kisa-Veikkojen Oliver Oris tuli jännittävässä kamppailussa toiseksi ajalla 6,32 ja virolainen Art Aleksander Tatter kolmanneksi ajalla 6,37. Pitkämäki sijoittui 10-vuotiaiden kiekonheitossa kolmanneksi tuloksella 22,40. Keihäänheiton Pitkämäki voitti 10-vuotiaiden sarjassa tuloksella 34,06. Hän nakkasi viidesti yli 31 metriä. Jimi Pitkämäki voitti parikilpailun pikkuveljensä Jooa Pitkämäen kanssa.

—Tulos 34,06 oli ihan ok, Jimi Pitkämäki kommentoi.

Samu Tulasalo hallitsi seiväshyppyä

Tampereen Pyrinnön Samu Tulasalo voitti 13-vuotiaiden poikien seiväshypyn ennätyksellään 361. Hän korotti ennätystään 21 sentillä.

—Hyvin meni. Ennätys parani monta kertaa, Samu iloitsi.

Tulasalo aloitti kilpailunsa korkeudesta 282, joka oli toiseksi sijoittuneen Lappeenrannan Urheilu-Miesten Sisu Perälän tulos.

—Olen tottunut odottelemaan pitkiä aikoja ja hyppäämään yksin, Tulasalo sanoi.

Yksin hypätessä valmistautumisaikaa hyppyjen välillä on viisi minuuttia.

—Välillä joutui odottamaan sopivia tuulia, mutta myötätuulet osuivat enimmäkseen hyvin kohdalle, Tulasalo totesi.

Tulasalo tähtää seiväshypyssä todella korkealle.

—Tavoitteeni on ylittää ensimmäisenä suomalaisena kuusi metriä.

Helsingin IFK:n Noomi Rimpelä voitti 10-vuotiaiden tyttöjen korkeushypyn ennätyksellään 128.

—Hypyt olivat hyviä ja ennätys parani kolme senttiä. Urheilussa parasta on ennätysten tekeminen, Noomi sanoi.

Toiseksi sijoittunut Lapuan Virkiän Serafiina Heinäheimo ja kolmanneksi sijoittunut Viitasaaren Viestin Eerika Hokajärvi ylittivät 125.

Teksti: Jyrki Repola
Kuvat: Jukka-Pekka Kankaanpää