Niilo Pelli haluaa ylittää korkeudessa oman pituutensa

Polvijärven Urheilijoiden Niilo Pelli voitti Youth Athletics Gamesin toisena päivänä jännittävän 15-vuotiaiden poikien korkeushypyn ennätyksellään 183. Toiseksi sijoittui Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Nuutti Leppänen tuloksella 180 ja kolmanneksi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lauri Sinkkonen tuloksella 177. Pelli oli vähällä ylittää 185.

—Tavoite oli 185, mutta tuntui siltä, että tänään oli 190:n päivä. Olisi pitänyt vaan antaa hyppyjen rauhassa nousta enemmän. Oman pituuden ylittäminen voisi olla hyvä tavoite tänä kesänä, 191-senttinen Pelli kertoi.

Noin 30 asteen helle teki kilpailusta keskimääräistä raskaamman.

—Join vettä monta pullollista, Pelli sanoi.

Pelli kilpailee YAG:ssä myös 100 metrillä ja pituushypyssä. Hänen kova kilpakumppaninsa Pohjois-Karjalassa on vuotta nuorempi Outokummun Partion Topias Poutiainen.

Polvijärven Urheilijoiden nykyisistä yleisurheilijoista tunnetuin lienee maajoukkueen pikajuoksija Santeri Örn. Seurasta löytyi tämän vuoden YAG:hen niin paljon porukkaa, että Nurmijärvelle tultiin bussikyydillä. Polvijärven urheilukentällä on tiilimurskarata. Pituus- ja korkeushyppypaikoilla on kestopäällysteet. Polvijärven Urheilijat on vuoden 2023 seuraluokittelussa 73:nneksi paras seura.

 

Tomas Vasilenko paransi hurjasti ennätystään

Tampereen Urheilijat-38:n Tomas Vasilenko voitti 13-vuotiaiden poikien 200 metriä ennätyksellään 25,44. Hän paransi viime vuonna juoksemaansa ennätystä yli kaksi sekuntia. Toiseksi tuli Kauhavan Wisan Tuomas Järvinen ajalla 26,07 ja kolmanneksi Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Mico Kärki ajalla 26,10. Nakkilan Vireen Oliver Mikkola oli tasaisessa kamppailussa neljäs ajalla 26,10.

—Alku oli ihan hyvä, mutta lopussa kanttasi pienessä vastatuulessa. Noin 60 metriä ennen maalia huomasin, että voitan kilpailun. Tämä on paras saavutukseni, Vasilenko iloitsi.

Vasilenko osallistuu nyt YAG:hen ensimmäistä kertaa.

—Kilpailen täällä myös keihäässä ja pituudessa. Olen moniottelija. Lajien välissä hengaillaan kavereiden kanssa kisatorilla ja kentällä kannustamme toinen toisiamme, Vasilenko kertoi.

Ensi vuonna YAG järjestetään Tampereella.

—Silloin pääsee kilpailemaan kotikentällä, Vasilenko innostui.

 

Olivia Ukonmaanaho yllättyi erävoitosta

Oulun Pyrinnön Olivia Ukonmaanaho nauttii YAG:n tunnelmasta. Ukonmaanaho voitti 12-vuotisten tyttöjen 200 metrillä kuudennen erän ennätyksellään 28,81 ja sijoittui 51 kilpailijan joukossa kuudenneksi. Voiton vei Hämeenlinnan Tarmon Eevi Kölhi ajalla 27,65.

—Ihan hyvältä tuntuu. Vanha ennätys viime kesältä kaatui vihdoinkin. Erävoitto oli yllätys. Loppusuoralla huomasin, että voitan, Ukonmaanaho iloitsi.

Estejuoksun Suomen mestari Janne Ukonmaanahon tytär Olivia Ukonmaanaho osallistuu YAG:ssä myös 60 metrin aitajuoksussa, pituushypyssä ja kolmessa viestissä.

—Lyhyet juoksumatkat ovat lempilajeja. Harrastan myös telinevoimistelua ja pianonsoittoa, Olivia kertoi.

Olivia osallistuu YAG:hen nyt kolmatta kertaa.

—Näissä kisoissa on tosi hyvä fiilis. Menen kisojen jälkeen perheen kanssa vielä Vierumäelle urheilemaan, Olivia kertoi.

 

Milla Mäkinen sinkautti pitkän kiekkokaaren

Toisena päivänä tehtiin paljon hyviä tuloksia. Äänekosken Urheilijoiden Selma Pollari voitti 15-vuotisten tyttöjen korkeushypyn ennätyksellään 167. Vantaan Salamien Julius Kurppa oli 13-vuotiaiden poikien keihäänheiton ykkönen tuloksella 51,15. Hän kohensi ennätystään jopa kuudella metrillä. Tulos syntyi kuudennella kierroksella. Hänen toiseksi pisin mitattu heittonsa kantoi 42,19.

Kurpan seurakaveri Nooa Merimaa oli 15-vuotiaiden poikien moukarinheiton paras tuloksella 64,48. Hän pidensi ennätystään peräti kahdeksan metriä.

Porin Yleisurheilun Milla Mäkinen voitti 13-vuotiaiden tyttöjen kiekonheiton tuloksella 45,00. Hänen sarjansa oli erinomainen, sillä viidenneksi pisin heittokin oli 42,62. Ennätystään viisi ja puoli metriä parantanut Mäkinen nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi.

Teksi: Jyrki Repola
Kuvat: Jukka-Pekka Kankaanpää