YAG:n neljäs päivä paketissa

Jere Murto voitti kolme heittolajia

Alavieskan Virin Jere Murto voitti YAG:ssä kolme heittolajia. Hän oli 14-vuotiaiden poikien ykkönen moukarinheitossa tuloksella 57,10, kiekonheitossa ennätyksellään 56,91 ja kuulantyönnössä tuloksella 15,91. Kiekko painaa kilon eli saman verran kuin naisten kiekko. Kukaan muu ei saavuttanut 14-vuotiaissa pojissa näissä kolmessa lajissa yhtä mitalia enempää.

—Moukarissa oli alussa teknisiä ongelmia. Nousin voittoon viimeisellä kierroksella. Kiekkotulos on todella hyvä. Se on myös Keski-Pohjanmaan piiriennätys. Kuulassa oli tekniikkaongelmia eikä tullut huipputulosta. Kuula ei ole sujunut harjoituksissakaan. Kuula on kyllä keihään jälkeen toiseksi mukavin laji, vaikka kiekko sujuu paremmin kuin kuula, Murto kertoi.

Murron lempilaji keihäänheitto ei ollut tällä kertaa 14-vuotiaiden poikien ohjelmassa. Murto on heittänyt 600 gramman keihästä 71,43.

Ella Rautawaara juoksi ennätyksensä

Espoon Tapioiden huippukävelijä Ella Rautawaara voitti 15-vuotiaiden tyttöjen 800 metrin juoksun ennätyksellään 2.20,68. Entinen ennätys kaatui puolellatoista sekunnilla. Toiseksi tuli ensimmäisen kierroksen johtanut Porvoon Urheilijoiden Miisa Mäittälä ajalla 2.21,10. Kellon soittaessa Rautawaara meni keulaan pitkällä komealla askeleella ja piti paikkansa, vaikka Mäittälä lähestyi uhkaavasti lopussa. Ensimmäisellä takasuoralla juoksijat melkein pysähtyivät, kun kukaan ei halunnut lähteä vetämään.

—Juoksu kulki hyvin ja tuntui ihan hyvältä, mutta alkuvauhti oli liian hidas. Kaikki odottivat, että minä lähden vetämään, mutta valmentaja (Jani Lehtinen) käski minun lähteä toisten peesiin. Aikaisemmissa 800 metrin kisoissa olen lähtenyt liian lujaa, mutta nyt jäi voimia varastoon, Rautawaara kertoi.

YAG:ssä myös 3000 metrin kävelyn voittanut Rautawaara kilpailee seuraavan kerran Jämsän karnevaaleissa naisten 5000 metrin kävelyssä.

Espoon Tapioiden Anni Jantunen kukisti 14-vuotiaiden tyttöjen 800 metrin voittotaistelussa Mikkelin Kilpa-Veikkojen Aino Tarkiaisen. Kärkikaksikon ajat olivat 2.19,88 ja 2.20,10.

Niskala aitoi kovan ajan – Saarikoski ylivoimainen 800 metrillä

Kuivasjärven Auran Anni Niskala voitti 15-vuotiaiden tyttöjen 80 metrin aitajuoksun ajalla 11,75. Se olisi Niskalan ennätys, mutta juoksuun ei saatu tuulilukemaa. Myös Äänekosken Urheilijoiden Selma Pollari alitti 12 sekuntia ajalla 11,99.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilu vei kaksoisvoiton 15-vuotiaiden poikien 100 metrin aitajuoksussa. Nuutti Leppänen voitti ajalla 14,22 ja Haiku Lassila tuli toiseksi ajalla 14,38. Kolmas oli virolaisen Rae Spordikoolin Siim Lepp ajalla 14,70. Leppäsen ennätys on 13,74.

Keravan Urheilijoiden Samuli Saarikoski voitti 15-vuotiaiden poikien 800 metriä ajalla 2.02,05. Hän jätti muut kilpailijat yli seitsemän sekunnin päähän. Saarikosken ennätys on 1.59,90. Tampereen Pyrinnön Volmari Paananen voitti 12-vuotiaiden poikien moukarinheiton tuloksella 50,46 ja yli kymmenen metrin erolla.

Porin Yleisurheilun Kiia Mäkinen voitti 15-vuotiaiden tyttöjen kiekonheiton tuloksella 44,59 ja Rauman Urheilijoiden Alexia Myllymäki 15-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikan tuloksella 11,71.

Joroislaisen Kuvansin Kuohun Inga Ikonen oli 13-vuotiaiden tyttöjen korkeushypyn paras tuloksella 160. Tampereen Pyrinnön Pinja Luontila voitti 12-vuotiaiden tyttöjen pituushypyn ja kuulantyönnön kuudennen eli viimeisen kierroksen tuloksilla 491 ja 12,46. Kuulassa Luontila pidensi ennätystään metrillä ja ylitti ainoana kymmenen metriä. Pituushypyssä oli mukana peräti 82 kilpailijaa.

Espoon Tapiot YAG:n paras seura ja aitaviestien ykkönen

Espoon Tapiot voitti YAG:n seurojen välisen pistekilpailun. Espoon Tapiot oli Tapion päivän kunniaksi paras seura myös päätöspäivän aitajuoksuviesteissä. Tapiot voitti kaikki tyttöjen aitaviestit eli 11-, 13- ja 15-vuotiaiden sarjat. Tapiot nappasi kaksoisvoiton 11-vuotiaiden poikien 4 x 60 metrin aitaviestissä.

Ykkössijan vei Tapioiden kakkosjoukkue ajalla 44,65. Ykkösjoukkueen aloittaja kaatui, mutta nousi heti ylös ja pohjusti joukkueensa kakkossijan. Kakkosjoukkueessa viilettivät Eetu Rantala, Viljami Viita, Daniel Lehtonen ja Nooa Laine. Kakkosjoukkueen aika oli 44,65 ja ykkösjoukkueen 46,58. Helsingin Kisa-Veikot sijoittui kolmanneksi ajalla 46,82.

Tapioiden Juoksijat oli jaettu ykkös- ja kakkosjoukkueisiin aikaisemmin päivällä käytyjen henkilökohtaisten aitakisojen perusteella siten, että neljä nopeinta juoksi ykkösessä ja neljä seuraavaa kakkosessa.

—Kakkosjoukkue juoksi joukkueena paremmin kuin yksilöinä, Tapioiden valmentaja Lauri Laine sanoi.

Kuuden aidan ylitys ja juoksu aitojen välissä sekä vaihdot sujuivat jokaiselta kakkosjoukkueen jäseneltä moitteettomasti.

—Harjoittelimme viestiä kahdesti Otaniemen kentällä ja pari kertaa täällä kilpailupaikalla. Parasta on se, kun voittaa ja tulee vielä hyvä aika. Olisi tullut varmasti tiukka taistelu voitosta, jos ykkösjoukkueen juoksija ei olisi kaatunut, kakkosjoukkueen pojat sanoivat.

Ankkuri Nooa Laine pääsi tuulettamaan voittoa heti viimeisen aidan jälkeen.

—Minulla oli hyvät pohjat, kun paransin ennätystäni yksilökisassa kahdesti (alkuerä ja finaali) yhteensä 0,8 sekuntia, Laine kertoi.

Nurmijärven YAG sai arvoisensa päätöksen, kun viimeisessä lajissa 15-vuotiaiden poikien 4 x 80 metrin aitaviestissä Keski-Uudenmaan Yleisurheilu ja Espoon Tapiot saivat saman ajan 47,58. Maalikamera ratkaisi voiton järjestävälle seuralle Keski-Uudenmaan Yleisurheilulle. Joukkueessa aitoivat Nuutti Leppänen, Jesse Kaipiainen ja Mico Kärki ja Haiku Lassila.

Teksti ja kuvat: Jyrki Repola
Kuvat: Jukka-Pekka Kankaanpää