Video: Elmo Lakka valmis taistelemaan MM-kisapaikasta: ”Periksi ei anneta”

Aituri Elmo Lakan harjoittelu on jatkunut mainion hallikauden jälkeen hyvällä sykkeellä. Kevään viimeiseltä harjoitusleiriltä kisoihin starttaa hyvävireinen ja luottavainen aituri, jonka tavoite on huipentaa kesä MM-kisoissa Dohassa.

– Oma motto on kiteytynyt sellaisiin sanoihin kuin periksi ei anneta tai luota itseesi ja oman tekemiseen. Näitä sanoja mielessä pyörittäin vedetään tämä kesä läpi, Lakka sanoo.

Lakka odottelee MM-kesää mielenkiinnolla. Toissa kesänä tullut polven ristisidevamma kiusasi viime kauteen valmistautumista, mutta Lakka juoksi silti 110 metrin aitojen välieriin elokuisissa Berliinin EM-kisoissa ja pudotti ennätyksensä 13,60:een.

MM-kesän kuntoa Lakka on rakentanut valmentajansa Antti Haapakosken ja Jyväskylässä harjoituksia seuraavan Otto Kilven kanssa syksystä lähtien ilman takaiskuja.

Syksyn harjoituskausi toi talven EM-halleissa 60 metrin aidoissa komean ennätyksen 7,65. Kesän tähtäimessä on Dohan MM-kisojen 110 metrin aitojen tulosrajan 13,46 alitus.

– Hallikauden jälkeen olen ollut ihan luottavainen Dohan MM-rajan suhteen. Sain hallikaudella yksitoista sadasosaa pois halliennätyksestä. Nyt pitäisi parantaa 14 sadasosaa ulkoratojen ennätystä. Kyllä se ihan otettavissa on, mutta kovasti pitää pystyä onnistumaan oikeassa paikassa, Lakka sanoo.

Harjoituskaudella kolme isoa teemaa

Harjoittelussa Lakan hallikauden teemat ovat olleet aidalle ponnistaminen, lajivoima ja rentous.

– Mulla on vähän sellainen tyyli, että tulen aidalle vastaponnistuksella, jolloin voimia karkaa turhaan eteenpäin menevästä liikkeestä. Sitä on koetettu koko kevät saada koutsien kanssa aisoihin ja toimimaan vähän kovemmassakin juoksussa, Lakka sanoo

Haapakosken johdolla ongelma on taklattu yksinkertaisilla harjoitteilla.

– On tehty paikaltaan lähtien yhden-kahden askeleen drillejä niin, että otetaan yksi askel jonkun pienen esteen yli, jolloin ponnistava jalka on pakko tuoda oikeaa kautta ponnistuskontaktiin, Haapakoski kuvaili talvella.

– Pikkuhiljaa on otettu lisää askeleita, ja tehty sama jossain vaiheessa juoksemalla niin, että mukana on tietty määrä aitoja, ja pieni este ennen kuin tullaan ponnistavaan askeleeseen.

Kevään leirillä Tenerifalla Lakka on ollut tyytyväinen kehitykseen.

– Tuntuu, että hiljaisesta vauhdista se onnistuu joka kertaa, mutta sitten kun nopeutta ja tehoja laittaa lisää, se tahtoo vähän karata. Veikkaan, että tässä kun on kevättä ja kesää eletty vähän eteenpäin, rupeaa kisoissakin näkymään oikeita suorituksia.

Eteenpäin Lakka on mennyt myös lajivoimissa.

– Kyllä lähelle ennätyksiä ja jopa ennätyksiä on saatu tehtyä kevään mittaan, vaikka paljon on tekemistä ollut. Ihan tyytyväinen olen sen suhteen.

Rentoutta Lakka kertoo löytäneensä osin kovien harjoitusmäärien, mutta myös mallintamisen avulla.

– Kun tekee paljon suorituksia, paljon aidanylityksiä, niin väsyneenä ei ole aikaa tehdä virheitä. Pitää pystyä pitämään paketti halussa vaikka vähän painaakin. Toistojen kautta mennään, Lakka sanoo.

Olympiavoittajan aitavideot apuana

Mallinnuksessa Lakka on hyödyntänyt ranskalaisen olympiavoittaja Guy Drutin  rentoa menoa, jota hän on katsellut videoilta,

– Youtubesta olen pyörittänyt videoita ja koettanut hyödyntää mallintamista tuossa harjoittelussa. Esimerkiksi niin, että katson pari kertaa videolta Guyn aidan ylitystä ja koetan siten itse toistaa sen matkimalla. Sitä tulee tehtyä esimerkiksi muutaman kerran alkuverryttelyn yhteyteen, Lakka sanoo.

Lakan kilpailukausi alkaa Belgiassa viikonvaihteessa. Kotimaassa hän juoksee alkukesän mittaan aikana Paavo Nurmen kisoissa, Jyväskylän Motonet GP:ssä ja juhannuksena Kuortane Gamesissa.

– Uskon, että ihan hyviä tuloksia saadaan jo alkukauteen. Lupauksia ainakin on siitä treeneissä näkynyt. Toivottavasti saan radalla sitten saman suorituksen aikaiseksi mitä pystyin täällä, Lakka viittaa Teneriffan leiriin

The post Video: Elmo Lakka valmis taistelemaan MM-kisapaikasta: ”Periksi ei anneta” appeared first on Yleisurheilu.fi.