Mäkelänrinteeseen nousee Urhea-kampus 2021

Simo Tarvonen esittelee näkymää vuodelle 2021

 

Hankkeen tarkoituksena on rakentaa urheilijoille olosuhteet parempaan arkeen. Suomen Urheiluliitto on pienosakkaana mukana ainutlaatuisessa hankkeessa. Uusi harjoitushalli 138 metrin juoksusuoralla sekä hyppy- ja heittopaikoilla parantaa pääkaupunkiseudun sisäharjoitusolosuhteita merkittävästi.

Järjestöjä on mukana useita.

Hyvät harjoituspaikat kannattaa rakentaa sinne missä on ihmisiä, siksi Helsinki on luonnollinen valinta. Siellä missä on ihmisiä, tarvitaan myös asuntoja, siksi HOAS on hankkeessa mukana. Asunnoissa on yksilöllisiä piirteitä. On korkeampia huoneita ja ovia koripalloilijoille ja myös kymmenen asuntoa hypoxiavarustuksella.  Sara Kuivisto ja Topi Raitanen ovat käyttäneet tätä happisäädettävää asumismuotoa tänäkin kesänä Pajulahdessa. Myös paraurheilijat otetaan esteettömyydellä huomioon. Myös yhteisiin tiloihin, mm. pesulaan ja yhteiskeittiöön satsataan kampuksessa.

Hannu Hämäläinen:

  • Urhea-kampus on merkittävä hanke koko suomalaisessa urheilussa ja yleisurheilu on keskeisesti mukana kehittämässä uutta syntyvää Olympiavalmennuskeskusta. Hanke antaa meille uusia mahdollisuuksia kehittää sekä toisen asteen valmentautumista että palvella huippuvaiheeseen siirtyneitä urheilijoita harjoitusolosuhteella ja tehostetuilla tukipalveluilla. Rakennettava harjoitusolosuhde tulee palvelemaan myös lähialueen seuroja. Urhea-halli ja Urhea-säätiö rakentavat meille nyt kehyksen toimia, jonka sisältöön meidän täytyy Urheiluliittona olla aktiivisesti vaikuttamassa ja luomassa urheilijoita parhaiten tukevia toimintamalleja.

 

Julkistamistilaisuutta maanantaina 1.10 oli kuulemassa yli sata urheilun ystävää. Mukana olivat Suomen Urheiluliiton huippu-urheilijoista kelauksen maailmanmestari Amanda Kotaja ja pitkien aitojen Suomen ennätysmies Oskari Mörö. Suomen rytmisen voimistelun joukkue esitti loistavan pallo-ohjelmansa tilaisuudessa.

 

Teksti ja kuvat: Juha Kylänpää

 

 

 

URHEAN TIEDOTE:

 

Keskelle Helsinkiä nousee ainutlaatuinen Urhea-kampus

Helsingissä on rakenteilla kansainvälisen tason huippu-urheilun keskus, Urhea-kampus. Kampus nousee Mäkelänrinteen urheilulukion ja Uintikeskuksen alueelle, ja se tulee tarjoamaan urheilijoille tilat urheiluun, opiskeluun, asumiseen, ruokailuun ja terveydenhoitoon.

 

Kampuksen rakentamisessa on kolme hanketta: Mäkelänrinteen lukion peruskorjaus ja laajennus sekä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön, Hoasin asuinkerrostalon ja urheilun monitoimihallin, Urhea-hallin, rakentaminen.

 

  • Urhea-kampus on merkittävyytensä takia nostettu Helsingin kaupunkistrategiaan, ja olemme olleet voimakkaasti tukemassa hanketta alusta asti. Helsinki haluaa olla kansainvälisesti kiinnostava, maailman toimivin myös tapahtuma- ja urheilukaupunkina sekä maailman vaikuttavin paikka oppia. Urhea-kampuksessa tämä kaikki yhdistyy ainutlaatuisella tavalla, toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

 

  • Tämä on aivan ainutlaatuinen hanke Suomessa. On valtavan suuri asia, että pääkaupunkiseudulle nousee kampus, jossa kaikki urheilijan tarvitsema on samassa yksikössä, kertoo Urhea-halli Oy:n toimitusjohtaja Simo Tarvonen.

Idea ja haave kampuksesta syntyi Tarvosella vuosia sitten.

  • Olemme vuosia kaivanneet lisää harjoittelutilaa. Vuoden 2012 lopulla syntyi ajatus monilajisesta urheiluhallista, johon oli helppo saada innostettua ihmiset mukaan. Mäkelänrinteen alueen hiekkakenttä oli kaavoitettu opetukselle ja saimme tiedon, että tontille saa rakentaa. Siitä starttasi yli kuuden vuoden suunnittelutyö, jonka tuloksena rakentaminen on nyt käynnistynyt, Tarvonen avaa.

Urhea-halli käsittää kaikkiaan yli 14 000 m2 urheilutiloja. Halliin tulee suorituspaikat yleisurheilulle, koripallolle, miesten ja naisten telinevoimistelulle, rytmiselle voimistelulle sekä painille ja judolle. Lisäksi halliin rakentuu yli 900 m2 yleis- ja voimaharjoittelualue, peilisaleja, fysioterapia- ja palautumiskeskus, lääkäri- ja testausasema sekä toimisto- ja kokoustiloja.

 

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki avaa hankkeen taustalla ollutta vahvaa tarvetta:

 

  • Väestökyselyn mukaan 74 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että Suomi menestyy huippu-urheilussa. Tämän mahdollistamiseksi Suomessa täytyy keskittää ja kasvattaa panostuksia huippu-urheiluun. Urhea-kampuksen kaltaiset hankkeet avaavat meille mahdollisuuden asettaa parhaat urheilijat valmentautumaan parhaiden kanssa ja parhaissa olosuhteissa jokaisena päivänä. Kampushanke avaa myös näkymän valtakunnallisen olympiavalmennuskeskuksen rakentumisesta Helsinkiin.

Urhea-kampuksen myötä urheilijoiden ja valmentajien arki helpottuu. Asuntoja Hoasin rakentamaan kerrostaloon tulee 176.

 

  • Kampukselle tulee Hoasin ensimmäinen urheileville opiskelijoille suunniteltu yhteisöllinen talo. Opiskelevalle huippu-urheilijalle asuminen harjoittelupaikan vierestä helpottaa ajankäyttöä ja mahdollistaa paremmin urheilun ja opiskelun yhdistämisen, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

 

Arjessa auttavat jatkossa myös akatemiaurheilijoiden riittävä harjoitteluaika hyviin kellonaikoihin sekä lukion yhteyteen rakennettava ravintola, joka palvelee koko kampusta aamupalasta alkaen.

 

Rakentamisessa on otettu ympäristövaikutukset huomioon. Sijainniltaan kampus on hyvän julkisen liikenteen verkostossa.

 

  • Alueelle ei tule juuri lainkaan autopaikkoja. Uudistuva Pasilan asema on vain noin viiden minuutin kävelymatkan päässä. Halliin tulee myös mm. aurinkopaneelit, jota kautta hyödynnämme uusiutuvaa energiaa. Kampus tulee vähentämään myös urheilijoiden matkustustarvetta, kun lähelle saadaan toimiva kokonaisuus, Tarvonen kertoo.

 

Kokonaisuus valmistuu tämän hetkisen arvion mukaan kesällä 2021 niin, että Mäkelänrinteen lukion käyttöönotto tapahtuu vuoden 2021 alussa, urheiluhallin kesän 2021 alussa ja asuinkerrostalon elokuussa 2021.

 

Jane ja Aatos Erkon säätiö tukemaan Urhea-hallia

 

Jane ja Aatos Erkon säätiön on päättänyt lähteä tukemaan Urhea-hallin rakentamista 1,5 M €:lla. Avustus on varsin merkittävä ja sillä on kauaskantoiset vaikutukset aina hallin käyttötalouteen saakka. Halliyhtiön oman pääoman kasvaessa pankkilainan osuutta pystytään vähentämään.

 

–    Säätiö arvostaa, että Urhea-halli tarjoaa mahdollisuuden urheiluun ja liikuntaan myös koululaisille ja harrastajille. Lisäksi urheilijat saavat kokonaisvaltaista valmennusta vaativalle uralleen, kertoo Jane ja Aatos Erkon säätiön asiamies Marja Leskinen.

 

–    Tämän tyyppisten avustusten avulla pyrimme pitämään hallin käyttäjien kulut mahdollisimman matalina. Jane ja Aatos Erkon säätiön avustus on avustus myös Urhea-hallia tulevaisuudessa käyttäville urheilijoille ja urheiluseuroille. Iso kiitos säätiölle halliyhtiön, urheilijoiden ja urheiluseurojen puolesta, suitsuttaa Simo Tarvonen halliyhtiön uutta tukijaa.

Urhea-hallin omistajana on Urhea-halli Oy. Osakeyhtiön pääomistajina ovat Urhea-säätiö ja Helsingin kaupunki. Lisäksi pienosakkaina ovat Kisakalliosäätiö, Urheiluopistosäätiö, Suomen Voimisteluliitto, Suomen Urheiluliitto ja Koripallosäätiö. Halliyhtiö on kirjannut, ettei se jaa osakkailleen osinkoja. Mahdollinen ylijäämä käytettään hallin ja siinä olevien toimintojen kehittämiseen.

Lisätiedot:

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia ja Urhea-halli
Toiminnanjohtaja Simo Tarvonen
p. 050 583 6513
simo.tarvonen@urhea.fi

Suomen Urheiluliitto
Valmennuspäällikkö Hannu Hämäläinen
p. 041 310 0721
hannu.hamalainen@sul.fi

 

The post Mäkelänrinteeseen nousee Urhea-kampus 2021 appeared first on Yleisurheilu.fi.