Lyles, Brazier, Kendricks ja Barber voittivat tiistaina maailmanmestaruuden

Dohan MM-kilpailuiden viidentenä kilpailupäivänä Yhdysvallat voitti neljästä avoinna olleesta maailmanmestaruudesta kolme ja Australia yhden. Ruotsin Armand Duplantis oli seiväshypyssä toinen.

Kendricks, Duplantis ja Lisek jakoivat mitalit rehdissä urheiluhengessä

Miesten seiväshypyn kolme mitalistia Yhdysvaltain Sam Kendricks, Ruotsin Armand Duplantis ja Puolan Piotr Lisek ratkesivat jo hyvissä ajoin, kun kukaan muu ei heidän lisäkseen ylittänyt korkeutta 580.

Korkeudesta 587 jokainen heistä pudotti ensimmäisellä yrityksellään. Toisella kierroksella Duplantis ja Lisek ylittivät riman, mutta Kendricks pudotti ja hänen arvioitiin jättävän viimeisen yrityksensä seuraavaan korkeuteen. Kendricks kuitenkin suoritti yrityksensä 587:stä, ylitti riman ja jatkoi nyt kolmannella tilalla.

Seuraavassa korkeudessa 592 tilanne muuttui, sillä Kendricks ainoana ylitti sen ensimmäisellä yrityksellään ja oli hänen vuoronsa siirtyä johtoon. Lisek jätti nyt kaksi yritystä seuraavaan korkeuteen, mutta Duplantis ylitti riman viimeisellä kolmannella yrityksellään ja nousi kilpailussa toiselle tilalle.

Rima nostettiin 597:ään. Kaikki kolme miestä pudottivat kahdesti. Duplantis ja Lisek nousivat korkealle, mutta sortuivat pieniin virheisiin rimanylitysvaiheessa. Sen sijaan Kendricksin kaksi ensimmäistä yritystä vaikuttivat ponnettomilta.

Kiekonheiton ruotsinsuomalaisen maailmanmestarin Daniel Ståhlin äänekkäästi seisaaltaan kannustaessa ruotsinamerikkalaisen Duplantisin viimeinen yritys onnistui, rima jäi värisemään kannattimilleen ja Duplantis siirtyi johtoon … Mutta Kendricks vastasi tähänkin ja ylitti hänkin 597 viimeisellä yrityksellään.

Korkeudesta 602 oli Duplantisilla ja Kendricksillä vuoron perään viisi tilaisuutta ratkaista kilpailu edukseen. Kun kumpikaan ei siinä onnistunut ja Duplantis oli kolmannen kerran pudottanut, niin kerran vähemmän pudottanut ja tämän ansiosta mestaruuden voittanut Kendricks jätti viimeisen yrityksensä käyttämättä.

Kautta koko kilpailun kärkikolmikko kävi vuoronperään onnittelemassa toisiaan ja seurusteli vapautuneesti sekä penkin päässä jo kilpailun aikana että alastulopehmusteissa maaten kilpailun jälkeen. Yhteisestä sopimuksesta he vielä päättivät esityksensä kolmen miehen samanaikaiseen takaperinvolttiin.

Urheilu on paitsi kilpailua toisia vastaan, niin se on ennen kaikkea kilpailua itseään vastaan ja tämä kasvattaa urheilijoita arvostamaan sekä itseään että toisiaan. Kendricks, Duplantis ja Lisek muistuttivat Dohan harvalukuista yleisöä tästä ja saivat sekä itsensä, toisensa että yleisön tuntemaan aitoa iloa.

Noah Lyles jätti Andre de Grassen jälleen toiseksi

Kanadan Andre de Grasse on tähän mennessä Dohan MM-kilpailuiden ainoa kaksi mitalia saavuttanut urheilija, mutta sai toistamiseen tyytyä hopeamitaliin. 100 metrillä hänet kukisti Yhdysvaltain Christian Coleman ja 200 metrillä Yhdysvaltain Noah Lyles.

Tasaväkistä kilpailua johti yli puoleenmatkaan asti Britannian Adam Gemili, mutta Lyles oli väkevin viimeisillä kymmenillä metreillä ja voitti maailmanmestaruuden ajalla 19,83. De Grasse hävisi 0,12 sekuntia.

Ecuadorin Alex Quiñónez kaartoi loppusuoralle vasta seitsemäntenä, mutta nousi lopussa kolmanneksi ajalla 19,95. Gemili oli neljäs ajalla 20,03 ja maailmanmestaruutta puolustanut Turkin Ramil Gulijev viides ajalla 20,07.

Ainoastaan kanadalaiskaksikko selviytyi finaaliin sekä 100 että 200 metrillä. Satasella kahdeksanneksi sijoittunut Kanadan toinen edustaja Aaron Brown oli 200 metrillä kuudes ajalla 20,10.

Donavan Brazier rikkoi 32 vuotta vanhan kisaennätyksen

Yhdysvaltain Donavan Brazier voitti miesten 800 metrin maailmanmestaruuden hämmentävän ylivoimaisesti rikkomalla Billy Konchellahin 32 vuotta vanhan kisaennätyksen ja Johnny Grayn 34 vuotta vanhan Yhdysvaltain ennätyksen ajalla 1.42,34.

Puerto Ricon Wesley Vázquez johti finaalia hurjaa vauhtia ohittaen 200 metriä 23,51 ja 400 metriä 48,96. Brazier ohitti hänet takasuoralla ja sivuutti 600 metriä ajassa 1.15,18. Vázquez jaksoi toisena loppusuoran alkuun asti, mutta uupui maitohappojen hyökättyä viidenneksi.

Toiseksi sijoittunut Bosnia-Hertsegovinan Amel Tuka hävisi Brazierille 1,13 sekuntia ja pronssimitalilla palkittu Kenian Ferguson Rotich 1,48 sekuntia. Neljänneksi kiri yllättäen Yhdysvaltain Bryce Hoppel uudella ennätyksellään 1.44,25.

22-vuotias Brazier osallistui nyt kolmansiin arvokilpailuihinsa. Aiemmilla kerroilla hän ei ole yltänyt finaaliin.

Barberin tahtoheitto viimeisellä kierroksella toi kultaa

Naisten keihäänheiton maailmanmestaruudesta kilpailivat viiden kierroksen ajan kiinalaiset Lu Huihui ja Liu Shiying sekä hallitseva Euroopan mestari Saksan Christin Hussong, jotka pommittivat kerta toisensa jälkeen 65 metrin viivalle.

Viimeisellä kierroksella voiton vei kuitenkin Australian Kelsey-Lee Barber, joka lantio takana linkussa ja metrin päässä heittoviivasta ja hyvin matalassa lähtökulmassa kiskaisi krikettipallon heittäjän tekniikalla ja ”sepporätymäisellä” raivolla 66,56.

Aasian mestari Liu oli toinen viidennen kierroksen heitollaan 65,88, maailmantilaston ykkönen Lu kolmas viidennen kierroksen heitollaan 65,49 ja Hussong neljäs kuudennen kierroksen heitollaan 65,21. Molemmat kiinalaiset heittivät neljästi noin 65 metriin ja Hussong kahdesti. Barberin toiseksi pisin heitto oli vain 63,65.

Kaikki kolme Tšekin edustajaa karsiutuivat kolmelta viimeiseltä kierrokselta, mukaan lukien 38-vuotias maailmanennätysnainen Barbora Špotáková.

Dina Asher-Smith etenee kohti maailmanmestaruutta

Naisten 200 metrin juoksussa ennakkosuosikki toisensa jälkeen on eri syistä joutunut luovuttamaan. Lontoon olympiavoittaja ja maailmantilaston kakkonen Jamaikan Elaine Thompson on myös pelistä pois, sillä hän ei kyennyt osallistumaan välieriin.

Hallitseva Euroopan mestari Britannian Dina Asher-Smith oli välierien ainoa mestariluokan juoksija. Hänen aikansa 22,16 oli kolme sekunnin kymmenystä kaikkia muita nopeampi. Viimeisenä finaaliin aikavertailusta selviytyi tuore Afrikan mestari, Gambian pikkuruinen Gina Bass ajalla 22,60.

Bahama vs. Bahrain

Naisten 400 metrin finaaliin selviydyttiin aikavertailusta yli 51 sekunnin tuloksella. Välierien ainoat 50 sekunnin alittajat olivat Bahaman Shaunae Miller-Uibo ja Nigeriasta Bahrainiin siirtotyöläiseksi muuttanut Alwa Eid Naser ajoin 49,66 ja 49,79.

Finaalissa juoksee heidän lisäkseen kaksi jamaikalaista, kaksi yhdysvaltalaista ja kaksi puolalaista. Yhdysvaltain mestari Shakima Wimbley hylättiin alkuerässään, mutta pääsi protestin kautta välieriin, missä hän kuitenkin keskeytti loppusuoran alussa.

Amalie Iuel teki ”Warholmit”

Naisten 400 metrin aitajuoksun alkuerissä Leif Olav Alnesin valmennettava Amalie Iuel paransi Norjan ennätystä 0,42 sekuntia 54,72:een. Alnes valmentaa myös Karsten Warholmia. Ainoana kilpailijana Iuelia nopeammin juoksi maailmantilaston kakkonen Yhdysvaltain Sydney McLaughlin.

New Yorkin esikaupunkialueelta Jamaicasta kotoisin oleva maailmanennätysnainen Dalilah Muhammad ja sveitsiläinen hallitseva Euroopan mestari Léa Sprunger aitoivat myös alle 55 sekunnin. Puolustava maailmanmestari Yhdysvaltain Kori Carter kilpaili toipilaana ja keskeytti puolessamatkassa.

Miesten 400 metrin alkuerissä ainoana alle 45 sekunnin juoksi 100.000 asukkaan Grenadan kansallissankari Kirani James. Hallitseva Euroopan mestari Britannian Matthew Hudson-Smith loukkasi jalkansa jo lähtökiihdytyksessä. Välieriin päästiin ennakkosuosikkinen kannalta vielä varsin helposti ajalla 45,87.

Maailmantilaston ykkönen viimeisenä finaaliin

Kymmenen miestä ylitti korkeushypyn karsinnassa 229 senttiä ja lisäksi finaaliin selviytyi kaksi kilpailijaa tuloksella 226, toisena heistä maailmantilaston ykkönen Valko-Venäjän Maksim Nedasekau. Kuusi muuta kilpailijaa karsiutui aivan samalla tuloksella.

Vuoden 2013 maailmanmestari Ukrainan Bogdan Bondarenko teki yhden puolittaisen yrityksen ja vetäytyi kilpailusta. Finaalista karsiutuivat myös hallitseva Euroopan mestari Saksan Mateusz Przybyłko ja pronssimitalia puolustanut ja keväällä Dohassa Aasian mestaruuden voittanut Syyrian Majed el Dein Ghazal.

Puolalaiset pitivät järjestystä moukarihäkissä

Miesten moukarinheiton karsinnassa pisimmälle 79,24 ja 77,89 heittivät puolalaiset, kolme edellistä maailmanmestaruutta voittanut Paweł Fajdek ja hallitseva Euroopan mestari Wojciech Nowicki. Seitsemän kilpailijaa ylitti karsintarajan 76,50, yhtenä heistä vasta 18-vuotias Ukrainan Mihailo Kohan.

37-vuotias Pekingin olympiavoittaja Krisztián Pars Unkarista heitti enää 73,05 ja karsiutui. Ainoana pohjoismaalaisena finaaliin ylsi tuore Norjan ennätysmies Eivind Henriksen.

Raitanen oli alkuerien 29:s

Miesten 3000 metrin estejuoksussa Suomen edustaja Topi Raitanen oli oman eränsä 15 juoksijasta kahdeksas ja kaikkiaan 46:sta kilpailijasta 29:s ajalla 8.32,44. Viiimeistäedelliselle etusuoralle saakka hänellä olisi ollut tilaisuus aikavertailusta finaaliin, mutta kirikierros vei helteessä 60 sekunnin sijasta 70 sekuntia.

Alkuerien viisi parasta aikaa juostiin ensimmäisessä erässä, jonka voitti Etiopian ennätysmies Getnet Wale ajalla 8.12,96. Kaksi muuta erää voittivat Walen joukkuetoveri Lamecha Girma ja puolustava maailmanmestari Kenian Conseslus Kipruto. Molemmat nuoret etiopialaiset ovat syntyneet vuonna 2000.

Eurooppalaisia finaaliin selviytyi kolme, joista 12:ntena Britannian Zak Seddon ajalla 8.22,51.

The post Lyles, Brazier, Kendricks ja Barber voittivat tiistaina maailmanmestaruuden appeared first on Yleisurheilu.fi.