Kotaja kiiti mestaruuden Tähden tekemillä kapuloilla: Ne olivat suurin syy ylivoimaan

Amanda Kotaja kiiti toiseen perättäisen naisten ratakelauksen T54-luokan 100 metrin maailmanmestaruuteen Dubaissa. Aivan kuten Lontoon parayleisurheilun MM-kisoissa toissa vuonna, Kotaja johti Dubaissa MM-finaalia ensi metreistä maaliin.

– Sanoin itselleni ennen kisaa, että nauti kisasta ja siitä tunteesta, jonka kelauksesta saa, Kotaja kertaili.

Kotaja voitti mestaruuden tasan 16 sekunnin ajalla, joka sivusi hänen välierissä tekemäänsä MM-kisojen ennätystä. Toiseksi sijoittunut Kiinan Zhaoqian Zhou tuli maaliin ajassa 16,23.

Kotajan mukaan hyvin sujunut välierä toi itsevarmuutta finaaliin.

– Finaali jännitti totta kai, mutta silti oli rauhallinen ja itsevarma olo. Tiesin välierän perusteella, että olen hyvässä kunnossa ja mihin pystyn, Kotaja kertaili.

– Finaalissa en saanut aikaiseksi ihan niin rennon rauhallista suoritusta kuin välierissä. Lähtö oli sähäkämpi, mutta lopussa kun näin, että sieltä oikealta alakulmasta työntyi näkökenttään jonkun kelaustuolin etupyörä, se aiheutti oman pään sisällä sen, etten ihan malttanut saattaa työntöjä rauhassa loppuun asti.

© Oliver Kremer, 2019 (sports.pixolli.com)

Uusi valmentaja- ja treenit ja kapulat menestyksen taustalla

Vaikka Kotaja, 24, uusi Dubaissa 100 metrin maailmanmestaruuden, se ei tullut lainkaan samalla konseptilla kuin edellinen. Sitten edellisen MM-tittelin Kotaja on vaihtanut Jussi-Pekka Kurtin valmennukseen ja tehnyt isoja uudistuksia harjoittelussa ja välinepuolella.

– Lähtö on aina ollut minulla vahva, mutta aiemmin huippunopeus ei ollut niin hyvä. Siksi muut tulivat joskus lopussa ohi. Nyt, kun olen saanut kelauskapulat käyttöön, olen pystynyt parantamaan huippunopeutta, Kotaja sanoo.

Kotajan Dubaissa käyttämät kelauskapulat ovat Leo-Pekka Tähden käsialaa.

– Nämä kapulat, jotka Leo-Pekka teki, sain käyttööni heinäkuun puolivälissä. Minulla on ollut aiemmin muunlaisia, mutta alkukesästä kelasin vielä hanskoilla. Vasta Espoon gp-kilpailussa elokuussa kelasin ensi kertaa näillä kapuloilla, Kotaja sanoi.

– Voi sanoa, että suurin asia tämän ylivoimain takana oli juuri se, että sain nämä minun käteen sopiviksi muotoillut kapulat käyttööni.

© Oliver Kremer, 2019 (sports.pixolli.com)

Kotaja: 400 metrillä tavoitteena finaali

Kotajan mestaruus tuo paikan Tokion paralympiakisoihin.

– Se antaa rauhan valmistautua Tokion kisoihin. En ole kelannut näillä kapuloilla vielä kovin kauan, joten siinä on mahdollisuus parantaa aikaa Tokioon mennessä, kun saan kelaamisen näillä varmemmaksi, Kotaja tuumi.

Kotaja kelaa Dubaissa vielä 400 metriä, jonka alkuerät ovat tiistaina.

– Tämän jälkeen voin mennä hyvillä mielin 400 metrille. Siellä tavoite on finaalipaikka. Harjoittelu on tähdännyt 100 metrille. En ole tehnyt 400 metrin erikoisharjoittelua, Kotaja sanoi.

The post Kotaja kiiti mestaruuden Tähden tekemillä kapuloilla: Ne olivat suurin syy ylivoimaan appeared first on Yleisurheilu.fi.