Möller PM-maastojen kärkinimi, Blomqvist, Peiponen ja Piesanen Suomen ykkösnimet 

Tanskalainen estejuoksun nuorten Euroopan ennätyksen haltija Anna Emilie Möller on maastojuoksun PM-kisojen kärkinimi Vierumäellä sunnuntaina. Möller on naisten kilpailun suursuosikki. Muissa sarjoissa yhtä selkeää ykkössuosikkia ei ole.

Suomi lähtee Vierumäen kilpailuun iskukykyisellä joukkueella.

– Nathalie Blomqvist on ikäluokkansa 3000 metrin EM-kisojen nelonen ja vahvoilla 19-vuotiaissa. Johanna Peiponen tähtää EM-maastoihin ja lähtee haastamaan Mölleriä. Jaakko Piesanen on kesän pilanneen loukkaantumisen jälkeen hyvässä nousukunnossa, PM-joukkueenjohtaja Jukka Keskisalo arvioi suomalaisnäkymiä.

– Miesten kilpailua on etukäteen vaikea ennustaa. Sieltä puuttuvat Ruotsin Napoleon Solomonin ja Norjan Ingebrigtsenin veljesten tapaiset nimet. Suomalaisista Jarkko Järvenpää on Piesasen tapaan nousukunnossa ja Miika Tenhunen voitti Pajulahdessa käydyn katsastuksen.

PM-maastot on näyttöpaikka joulukuussa Lissabonissa käytäviin EM-maastoihin. Vierumäen nurmipohjainen reitti sopii tehtävään hyvin. Se on pinnaltaan samantyyppinen kuin mitä Keski-Euroopan kilpailuissa käytetään.

– Valintakriteerinä EM-maastoihin on realistinen mahdollisuus sijoittua omassa sarjassa 20. parhaan joukkoon tai joukkueena 10. parhaan joukkoon, Keskisalo sanoo.

Dohan MM-maratonille osallistunut Adhanom Abraha on Ruotsin kärkinimiä Vierumäellä

Niinistö ja Laukkanen nousivat joukkueeseen

Suomen joukkueeseen on valintojen jälkeen tullut kolme muutosta: Camilla Richardsson, Martti Siikaluoma ja Moona Korkealaakso jäävät pois. Siikaluoman tilalla juoksee Lahden Ahkeran Antti-Pekka Niinistö, Richardssonin tilalle ei tule ketään ja Korkealaakson korvaa 19-vuotiaissa Lahden Ahkeran Salla Laukkanen.

Miehet juoksevat Vierumäen Cooke golfkentän harjoitusalueelle rakennetulla 1530 metrin radalla kuusi kierrosta, eli 9,1 kilometriä. Keskisalo arvioi, että Ruotsin Adhanom Abraha ja Tanskan Thijs Nijhuis voisivat olla etukäteen varsin tasaiselta näyttävän kilpailun kärkinimiä.

Menestykseen on mahdollisuuksia monilla muillakin: Norjan 20-vuotias Ole-Kasper Herman Fosser voitti kesällä MM-hopeaa suunnistuksen pitkällä matkalla ja hänen joukkuetoverinsa Marius Vedvik juoksi keväällä 5000 metriä 13.29,46 ja elokuussa 10 000 metriä. 29.19,07. Ådne Andersenin ja Eivind Öygardin tukemana Norjalla hyvät mahdollisuudet joukkuekilpailussa.

Ruotsalaisista Abraha juoksi elokuussa 10 000 metrin kahdesti 29.21:een ja oli Dohan helteisellä MM-maratonilla 28:s, David Nilsson viiletti syyskuun lopussa Berliinin maratonilla ennätyksensä 2.11.50 ja Simon Sundström oli 22-vuotiaiden EM-kisoissa estejuoksussa kolmas.

Tanska valttikortti, Nijhuis oli Dohan MM-maratonilla 31. ajalla 2.18,10. Islannin kärkinimi on maan 5000 metrin ennätysmies (13.57,89) Hlynur Andrésson. PM-kisojen mestari ja hopeamitalisti vaihtuvat, sillä Ruotsin Amanuel Gergis ja Tanskan Peter Glans eivät ole ilmoittautuneiden joukossa.

Mika Kotiranta voitti 19-vuotiaiden PM-katsastuksen Pajulahdessa

Möllerillä vähän haastajia, Stavik puolustaa mestaruutta

Naisten kilpailumatka on 7,5 kilometriä ja Möller lähtee matkaan suosikkina. Hän viiletti Dohan MM-kilpailuissa 3000 metrin esteissä seitsemänneksi 22-vuotiaiden EE-ajalla 9.13,46 ja oli keväällä MM-maastoissa 15:s.

Norjan toistaiseksi mukaan ilmoittamien urheilijoiden kärkinimi on Maria Sagnes Wågan. Hän juoksi lokakuussa maantiekympin ennätyksekseen 33.10.

Ruotsin ykkösnimi on Sara Christiansson. Hän oli viime vuonna Islannissa PM-maastoissa kolmas ja on parantanut kesällä ennätyksiään ratamatkoilla, samoin kuin Ruotsi-ottelun 5000 metrin voittaja Samrawit Mengsteab.

Norjan Håkon Stavik voitti 19-vuotiaiden miesten PM-tittelin viime vuonna ja puolustaa nyt mestaruutta. Maajoukkuetoveri Jonatan Andersen Vedvik tarjoaa kovan vastuksen, hän juoksi juniorien maailman kärkituloksen 14.26 viiden kilometrin maantiejuoksussa  lokakuussa.

Ruotsin kärkinimet ovat 19-vuotiaiden EM-hopeaa esteissä Boråsissa juossut Omar Nuur ja Somaliassa syntynyt Hassan Abdiqadir, joka on parantanut 5000 metrin ennätystään yli minuutin aikaan 14.44,98.

Suomalaiset hakevat menestystä Pajulahden PM-katsastukset voittaneen Mika Kotirannan johdolla. Naisten 19-vuotiaissa Nathalie Blomqvist on juoksun kärkihahmoja, kuten Ruotsin Emilia Lillemo, joka oli neljäs 19-vuotiaiden  EM-kisojen 3000 metrin estejuoksussa. 19-vuotiaiden matkat ovat miehille 6 ja naisille 4,5 kilometriä.

Näissä maastoissa Vierumäellä kilpaillaan. Paikalle tuleva yleisö näkee kilpailijat koko ajan.

Kisasarjoihin pääsevät myös joukkueiden ulkopuoliset juoksijat

PM-maastojen kisasarjoihin voivat Vierumäellä osallistua myös joukkueiden ulkopuoliset juoksijat, eli jos on halua juosta PM-menestyksestä taistelevien juoksijoiden kanssa, se on mahdollista. Vierumäellä on tarjolla myös masters -ja lasten sarjojen kilpailut.

PM-kisojen nettisivu

Teksti: Juha Kylänpää

PM-maastot Vierumäellä (10.11.)

Aikataulu:

10.00 Naiset 19 vuotta 4,5km

10.30 Miehet 19 vuotta, 6,0km

11.00 Naiset 7,5 km

11.45 Miehet 9,1 km

Suomen joukkue:

Miehet: Miika Tenhunen Nivalan Urheilijat, Eero Saleva Helsingin Kisa-Veikot, Jaakko Piesanen Saarijärven Pullistus, Jarkko Järvenpää Tampereen Pyrintö, Antti Ihamäki Alajärven Ankkurit, Hannu Granberg Lahden Ahkera, Antti-Pekka Niinistö Lahden Ahkera

Naiset: Johanna Peiponen Rovaniemen Lappi, Oona Kettunen Karhulan Katajaiset, Katarina Skräddar Helsingin Jyry, Sara-Elise Ruokonen Kuusjoen Humu.

Naiset, 19-vuotiaat: Nathalie Blomqvist IK Falken, Salla Laukkanen Lahden Ahkera, Heljä-Viivi Unkila Turun Urheiluliitto, Janette Vänttinen Porvoon Urheilijat, Ilona Mononen Janakkalan Jana.

Miehet, 19-vuotiaat: Mika Kotiranta Joensuun Kataja, Leevi Keronen Lempäälän Kisa Yleisurheilu, Oskari Kangasniemi Ikaalisten Urheilijat, Tuure Haapanen Turun Urheiluliitto, Samuel Auvinen Joensuun Kataja.

The post Möller PM-maastojen kärkinimi, Blomqvist, Peiponen ja Piesanen Suomen ykkösnimet  appeared first on Yleisurheilu.fi.