Hiivola hyppäsi ja heitti 15-vuotiaiden mestariksi sateisessa Lahdessa

Sateinen sää oli varastaa pääroolin 15- ja 14-vuotiaiden SM-kilpailujen päätöspäivänä Lahden stadionilla, mutta joutui alistumaan statistin rooliin. Märästä kelistä huolimatta pojat ja tytöt kamppailivat urhoollisesti ja tekivät mainioita tuloksia.

Kilpailut päättyivät titaanien taisteluun. Poikien 15-vuotiaiden kiekonheiton mestaruudesta taistelivat seiväshypyn voittaja Otto Hiivola ja moukarinheiton voittaja Max Lampinen.

Kalannin Vankan Hiivola päihitti Someron Esan Lampisen tuloksin 54,09-53,85. Hiivola sinkautti kultatuloksen ensimmäisellä kierroksella. Lampinen pääsi viidennellä kierroksella 24 sentin päähän.

– Mestaruus ei ollut yllätys, mutta tulos oli yllättävän huono. Alussa jaksoin heittää, mutta en enää lopussa, kun olin ollut kentällä koko päivän, Hiivola kertoi.

– Tappio harmittaa. Sateinen sää ei sopinut minulle, pettynyt Lampinen totesi.

Lampinen voitti toissa päivänä moukarinheiton loistavalla tuloksella 76,94. Hän jäi omissa nimissään olevasta ikäkausiennätyksestä viisi senttiä.

– Silloin oli hyvä sää ja myös rinki oli hyvä. Oli kiva heittä stadionilla. Tavoitteeni oli heittää yli 77 metriä, Lampinen sanoi.

Hiivola voitti kuusi tuntia ennen kiekkoa seiväshypyn tuloksella 420. Hän ylitti viisi ensimmäistä korkeutta ensimmäisellä ja 420 toisella yrityksellä. Hiivola oli hilkulla ylittää myös 440, jolla olisi korottanut ennätystään viidellä sentillä.

– Hyvä tulos tämmöisessä sadekelissä. Hyppään mieluummin viileässä ja sateessa kuin helteessä. Tiesin, että voitan, vaikka vastustajatkin olivat kovia hyppääjiä, kertoi isänsä Aki Hiivolan valmentama Otto Hiivola.

Hiivolan jälkeen kolme seuraavaa ylittivät 405. Tampereen Pyrinnön Konsta Kankainen selvitti sen ensimmäisellä yrityksellä ja nappasi hopean. Lappeenrannan Urheilu-Miesten Martti Hyvärinen ylitti 405 toisella ja sai pronssin. Kaavin Kai´un Matti Leväsalmi onnistui kolmannella ja sijoittui neljänneksi.

Pöyry loistoaikaan tyttöjen 300 metrillä

Tyttöjen 15-vuotiaiden 100 metriä voitti Helsingin IFK:n Inka Pöyry kaikkien aikojen viidenneksi nopeimmalla ajalla 39,62. Pöyrystä tuli kaksoismestari, sillä hän voitti eilen 100 metriä. Enempää ei voinutkaan voittaa, koska kukin urheilija sai osallistua enintään kahteen lajiin.

Vorselmanilla neljän kultamitalin viikonloppu

HKV:n Simeon Vorselman voitti pituushypyn kullan jatkoksi kolmiloikan mestaruuden ennätystään sivuavalla tuloksella 12,92. Vorselman loikki tuloksen heti ensimmäisellä kierroksella. Pakaravaivan vuoksi hän jätti kolmannen ja viidennen kierroksen väliin.

Hopealle kimmahteli Tapanilan Erän Sami Bärlund tuloksella 12,79. Vorselman on loikkinut tänä kesänä 2,6 sekuntimetrin myötätuulessa 13,27.

Pituudessa Vorselman leiskautti viimeisellä kierroksella 4,3 sekuntimetrin myötätuuleen kultatuloksen 655. Hänen uudeksi ennätyksekseen merkittiin ensimmäisellä kierroksella syntynyt 637.

-Todella onnistunut viikonloppu! Kahden henkilökohtaisen kullan lisäksi kaksi joukkuekultaa. Pituus sujui tosi hyvin. Löysin viimeiseen hyppyyn huippufiiliksen. Pakaravaiva haittasi kolmiloikkaa, mutta tärkeintä siinä lajissa oli mestaruus, Vorselman jutteli.

Simeon Vorselman on parantanut pituushypyn ennätystään viime vuodesta peräti 71 senttiä. Häntä valmentaa oma isä Jan Vorselman.

Väyrynen ja Mauro poikien 300 metrin vikkelimmät

Poikien 15-vuotiaiden 300 metriä voitti Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Sampo Väyrynen ajalla 36,22. Haukivuoren Kisailijoiden Jarmo Eromäki rutisti hopealle ajalla 36,27 ja eilinen satasen voittaja Espoon Tapioiden Joonas Jäppinen pronssille ajalla 36,55. Kaikki kolme rikkoivat ennätyksensä. Väyrynen ei tuulettanut mestaruutta vielä heti maalissa.

-Olin varma voitostani vasta, kun tulokset kuulutettiin. Juoksu kulki tosi hyvin kaarteessa ja loppusuoralla, Väyrynen iloitsi.

Anne Suorannan valmentama Väyrynen juoksi toissa päivänä hopeaa 300 metrin aidoissa.

14-vuotiaiden 300 metrin ykköseksi viiletti Lieksan Urheilijoiden Eero Mauro. Hän paransi ennätystään 0,69 sekunnilla aikaan 37,98. Toiseksi tuli lohjalaisen Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Eetu Rantala ajalla 38,26. Eilen 100 metriä voittanut IF Raseborgin Oliver Öhman sai tällä kertaa pronssia. Hänen aikansa oli 38,32.

Savolais-kanadalainen Unger huippuaikaan 2000 metrillä

Poikien 14-vuotiaiden 2000 metriä voitti Suomen ja Kanadan kaksoiskansalainen Erik Unger kovalla ajalla 5.57,22. Unger asui ensimmäiset seitsemän vuotta Mäntyharjussa, kun hänen kanadalainen isänsä työskenteli siellä.  Unger asuu nykyään Kanadassa Toronton lähellä, mutta viettää kesät edelleen mökillä Mäntyharjussa. Hän edustaa Suomessa Mikkelin Kilpa-Veikkoja.

Unger oli tyytyväinen juoksuunsa parannettuaan ennätystään viidellä sekunnilla. Hän karkasi muilta heti alussa. Toiseksi tullut HKV:n Anton Packalen hävisi Ungerille kahdeksan sekuntia.

-Olin hermostunut ennen kilpailua, koska mukana oli muitakin kovia juoksijoita. En ollut ollenkaan varma voitostani. Aloitin lujaa ja pystyin juoksemaan koko matkan tasaisen kovaa vauhtia, Unger kertoi englanniksi.

Unger ei säikkynyt vesisadetta.

-Tykkään juosta vesisateessa. Se viilentää sopivasti.

Unger juoksi eilen 800 metrillä toiseksi ajalla 2.05,59.

-Olen tyytyväinen, vaikka en voittanut. Juoksin kuitenkin ennätykseni. Juoksen Kanadassa enimmäkseen 1500:ttä ja 2000:tta metriä sekä mailia.

Unger on voittanut Kanadassa poikien provinssimestaruuden.

15-vuotiaiden 2000 metriä voitti Kannuksen Uran Eemeli Katajalaakso ajalla 6.01,10. Hän voitti myös 1500 metrin estejuoksun. Eilinen 800 metrin voittaja Jere Haapalainen sijoittui 2000 metrillä kahdeksanneksi.

Lappalainen ja Kytäjä ottivat revanssit 2000 metrillä

Tyttöjen 14-vuotisten 2000 metrillä Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Saana Lappalainen otti revanssin Helsingin Kisa-Veikkojen Elma Hannikaisesta. Eilen Hannikainen kukisti Lappalaisen, mutta tänään osat vaihtuivat. Lappalaisen voittoaika oli 6.28,35 ja Hannikaisen hopea-aika 6.28,71. Eilen eroa oli 0,37 sekuntia ja tänään 0,36 sekuntia.

15-vuotiaiden 2000 metrillä mitalistit olivat samat kuin toissa päivänä 1500 metrin estejuoksussa, mutta järjestys oli erilainen. Lempäälän Kisan Nora Kytäjä oli tällä kertaa nopein ajalla 6.41,80.

Kaatosateessa hopealle kiri estejuoksun mestari Pohjan Koiton Enni Petrelius ajalla 6.42,26 ja pronssille estejuoksun tapaan Lappeenrannan Urheilu-Miesten Henna Eineluoto ajalla 6.42,87. Muut eivät päässeet alle seitsemän minuutin.

Mestaruus maistui Kytäjälle.

-Taktiikkani oli seurata Enniä, koska tiesin hänet hyväksi vauhdinpitäjäksi. Minulla oli välillä vaikeuksia, mutta sinnittelin mukana ja lopussa vedin kovan spurtin. Kova sade ei haitannut, Kytäjä sanoi.

Lentopalloilija Joki kurkotti korkeuden kultaan

Tyttöjen 15-vuotiaiden korkeushypystä kehkeytyi trilleri. Mestariksi ylsi tyttöjen maajoukkuelentopalloilija Neea-Maria Joki tuloksella 164.

Rovaniemeläisen Pohjan Koiton Joki, Riihimäen Kiskon Vanessa Lindberg ja Viipurin Urheilijoiden Gerli Kumar ylittivät kukin 164 kolmannella yrityksellä. He yrittivät ylittää vielä 166, mutta eivät onnistuneet siinä.

Mestaruuden ratkaisi kaikkien pudotusten lukumäärä. Joki pudotti ennen 164:ä vain kerran ja Lindberg sekä Kumar kolmesti. Lindberg ja Kumar jakoivat hopean.

Joki korotti ennätystään kahdella sentillä ja oli vähällä ylittää myös 166. Joki hyppäsi 164:stä kolmannella kierroksella viimeisenä.

-Lähdin hakemaan mitalia. Olen tyytyväinen myös tulokseeni. Jännitti, kun kaksi muuta olivat juuri hetkeä aikaisemmin ylittäneet 164, Joki tunnusti.

180-senttinen hakkuri Joki pelasi tänä kesänä Suomen joukkueessa lentopallon 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kilpailuissa. Suomi sijoittui 12:nneksi. Joki pelaa myös rovaniemeläisessä Woman Volleyssa.

-En vielä tiedä, onko tulevaisuudessa päälajini lentopallo vai korkeushyppy, Joki sanoi.

Mestaria valmentavat hänen isänsä ja äitinsä Ari-Matti Joki ja Sanna Joki (omaa sukua Vuorenmaa).

14-vuotiaiden korkeuden voitti Keuruun Kisailijoiden Tuuli Järvinen tuloksella 162. Hän voitti aiemmin seiväshypyn.

Tyttöjen kolmiloikassa osallistujaryntäys

Hämeenlinnan Tarmo Iiris Veijola voitti 14-vuotisten tyttöjen kiekonheiton tuloksella 47,09. Hän oli täysin ylivoimainen, sillä kukaan muu ei ylittänyt 40:ä metriä. 15-vuotiaiden kullan saalisti Pudasjärven Urheilijoiden Anette Saalismaa tuloksella 44,76. Saalismaa voitti myös kuulantyönnön.

Tyttöjen 14-vuotiaiden kolmiloikan viimeinen kierros oli jännittävä. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Iida Pajunen loikki kärkeen tuloksella 11,63. Viiden kierroksen jälkeen johtanut Helsingin IFK:n Aino-Maria Ainasoja vastasi viimeisenä kilpailijana tuloksella 11,65 ja nappasi kultamitalin.

Ainasoja paransi tulostaan jokaisella hyväksytyllä suorituksellaan. Hänen ensimmäinen hyppynsä oli mitätön ja sarjansa sen jälkeen 10,88-10,92-11,22-11,31-11,65. Ainasoja kohensi ennätystään peräti 83 sentillä ja Pajunen 67 sentillä. Kilpailuun osallistui ilahduttavasti 43 tyttöä ja joukkueita oli 16.

(Jyrki Repola.)

The post Hiivola hyppäsi ja heitti 15-vuotiaiden mestariksi sateisessa Lahdessa appeared first on Yleisurheilu.fi.