Suominen heitti mestariksi viimeisellään, Parviainen 72,04, Porvari yllättyi kolmiloikan ennätyksestään Kankaanpäässä

Helsingfors IFK:n Vivian Suominen ja Tampereen Pyrinnön Siiri Elomaa kävivät tiukan taistelun 16-vuotiaiden keihäässä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa Kankaanpäässä. Euroopan olympiafestivaalien hopeamitalisti Suominen vei lopulta mestaruuden tuloksella 55,35. Elomaa heitti hopeaa ennätyksellään 54,13, joka on 17-vuotiaissa kaikkien aikojen tilaston seitsemänneksi paras tulos.

Suominen on heittänyt aiemmin tällä kaudella 57,98, jolla hän on samaisessa tilastossa toisena Julia Valtasen jälkeen. Hän heitti parhaansa viimeisellään, sitä edelsi viidennellä tullut 52,91.

– Vähän oli aluksi puristamista ja varovaisuutta. Loppua kohti lähti rentoutumaan. Alkupään heitot olivat vähän huonoja, kaksi viimeistä alkoi lähteä kunnolla, tulostaan ”ihan ookooksi” kuvailltu heittäjä sanoi.

Miehissä vastaavan ikäluokan kilpailussa Tuupovaaran Urheiijoiden Aku Parviainen ylitti ainoana 70 metriä ja vei mestaruuden tuloksella 72,04. Hartolan Voiman Eemil Porvari aloitti kahden lajin päivänsä heittämällä tuloksella 67,84 hopeaa.

– Yksi hyvä heitto, muissa oli jotain huonoa. Siinä keihäs lensi parhaimpaan asentoon, siitä se oli kiinni, seuraavaksi Ruotsi-ottelussa voittoa hakemaan suuntaava Parviainen sanoi.

Porvarin päivä jatkui keihäshopean jälkeen onnistuneesti, sillä hän voitti kolmiloikan mestaruuden ennätyksellään 13,90. Kolmiloikassa kärkikolmikko mahtui 31 sentin sisään. Porvari hyppäsi parhaansa viidennellään.

–  Tosi hyvä fiilis oli kisassa, kannustus oli kohdillaan. Siitä sai adrenaliinia, sain ihan eri lailla pomput kantamaan. Olin tilastoykkönen, mutta näinkin hyvästä tuloksesta olen yllättynyt. Mitali oli tavoite. Keihäässä nopeasti nousin pettymyksestä, parempi mies voitti tällä kertaa. Heitoissa meni yliyrittämiseksi, Porvari summasi päiväänsä.

Vaasan Vasaman Anni-Linnea Alanen vei 17-vuotiaiden mestaruuden tuloksella 49,98.

–  Loppua kohden pikku hiljaa parani ne asiat, joita piti parantaa: että ei saa puristaa niin paljon eikä ole niin takapainoista se heittäminen, Alanen sanoi.

Andersson ja Melender seiväsmestareiksi 370:llä

Esbo IF:n Silja Andersson oli 16-vuotiaissa ja Vaasan Vasaman Essi Melender 17-vuotiaissa seiväshypyn odotettu mestari. Molemmat ylittivät 370.

– Hyppäsin pienemmällä seipäällä kuin yleensä ja vaihdoin viimeiseen korkeuteen seipään, se ei oikein kulkenut tänään, Melender sanoi yrityksistään 380:stä.

Hän on hypännyt tällä kaudella tavoitteenaan olleen 390, joten kausi on ollut jo onnistunut. Andersson teki 370 ylityksen jälkeen kolme yritystä 381:stä, joka olisi parantanut hänen ennätystään sentillä.

– Fiilis parani koehyppyjen jälkeen. Oli hyvä fiilis ja tuli hyvät hypyt. Yrityksistä kaksi ensimmäistä eivät olleet niin hyviä, mutta viimeinen oli parempi, jos siinä loppu olisi ollut parempi, se olisi voinut mennäkin, sanoi Andersson.

Hän arveli, että ennätys 380 voisi parantua vielä loppukaudella.

Niko Kangasoja neljän kuukauden pikajuoksuharjoittelun jälkeen tuplamestariksi

Pikamatkoilla satasen voittajat veivät yhtä lukuun ottamatta myös 200 metrillä kultaa. Naisten 16-vuotiaissa Espoon Tapioiden Anna Pursiainen vei voiton ajalla 25,26, 17-vuotiaissa Helsingfors IFK:n Sandra Piippo-Pinhon voittoaika oli 25,89. Piippo-Pinho oli satasella pronssilla. Miehissä Hämeenlinnan Tarmon Eino Vuori vei 17-vuotiaiden mestaruuden ajalla 22,43 ja Oulun Pyrinnön Niko Kangasoja 16-vuotiaissa ajalla 22,78.

Sieviläiselle Kangasojalle mestaruus oli kummallakin matkalla yllätys.

– Takana on neljän kuukauden pikajuoksutreeni. Sitä ennen en pikajuoksua ole harrastanut, voimanostoa olen yläasteen aikana harrastanut. Kun aloitin harrastaa, ei minulla ollut tälle kesälle odotukset näin korkealla. Ihan olen ylittänyt itseni, Pertti Purolan valmentama juoksija sanoo.

Hän innostui pikajuoksusta koulun kilpailuista ja halusi alkaa harjoitella kunnolla.

– Kipinä on aina ollut, että olisi mahtava päästä johonkin valmennukseen. Aiempaa harjoittelutaustaa ei ole, pohjakunto on tullut hyötyliikunnasta. Aika varovasti on menty, pikkuhiljaa eteenpäin. Kehitystä alkoikin tulla, Kangasoja sanoi.

Useita tuplamestareita

Pikamatkojen lisäksi tuplamestareita nähtiin myös muilla matkoilla ja muissa kuin juoksulajeissa. Mynämäen Iskun Miika Lahtonen otti 16-vuotiaissa kiekon lisäksi myös kuulan mestaruuden ennätyksellään 17,33.

– Kuula toiseksi viimeisellä kierroksella tuli sellainen työntö, että meni kaikki nappiin. Kuulaan on lyhyessä ajassa tullut senttejä lisää, alkaa näkyä se, että on treenattu kovaa. Kuula ja kiekko ovat aika tasaisia. Kiekon kanssa on ollut vaikeuksia, nyt näyttää vähän valoisammalta senkin suhteen, Lahtonen sanoi.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Moona Korkealaakso kiri 3000 metrin mestaruuden jatkoksi voittoon 17-vuotiaiden 1500 metrillä.

– En oikein tiedä, se vaan näköjään oli siellä. Vähän näytti pahalta jo matkalla. Ei siinä hirveästi tarvinnut väsyttää itseään matkalla, vasta viimeisellä kierroksella. Ei ollut hirveän rentoa juoksu, mutta en olettanutkaan, että jalat olisivat mitenkään parhaat, Korkealaakso sanoi.

Korkealaakson seurakaveri Emma Hietaranta hallitsi vastaavia matkoja 16-vuotiaissa. Miesten puolella IF VOM:in Leonard Markén kiri niin ikään 3000 metrin voiton jatkoksi kultaan 1500 metrilläkin. 17-vuotiaissa Lempäälän Kisan Yleisurheilun Santtu Heikkinen puolestaan oli ylivoimainen mestari 1500 metrillä ajalla 4.08,40. Heikkinen voitti Kankaanpäässä myös esteet.

Heikkinen lähti juoksussa vetotöihin, kun kukaan muu ei siihen intoutunut.

– Ajattelin, että vedän ihan hyvään aikaan. Kukaan ei lähtenyt perään niin ajattelin, että juostaan nyt kevyesti voittoon, ettei jalat mene liian kipeiksi. Ehkä helpoin Suomen mestaruus mitä on tullut. Pystyin toistamaan viime vuotisen tuplamestaruuden, Heikkinen iloitsi.

Hän tavoittelee seuraavaksi Motonet GP:ssä Espoossa 18. elokuuta ennätystään 800 metrillä. 400 metrin aitojen mestaruuden 17-vuotiaiden miesten mestaruuden vei Tapanilan Erän Tomi Laakso ajalla 54,77. Hopealle juoksi kilpailujen kolmannen mitalinsa ottanut Tampereen Pyrinnön Joel Turkka ajalla 55,32. Naisten puolella 16-vuotiaissa pidettiin hyvää vauhtia, kun Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heidi Saminen vei mestaruuden ajalla 61,91 ennen edellispäivänä 800 metriä voittanutta Kuivasjärven Auran Ronja Koskelaa (62,28).

 

 

 

The post Suominen heitti mestariksi viimeisellään, Parviainen 72,04, Porvari yllättyi kolmiloikan ennätyksestään Kankaanpäässä appeared first on Yleisurheilu.fi.