Hauskoja liikuntaratoja, oivalluksia ravinnosta ja ryhmässä tekemisen iloa Nestlé for Healthier Kids -iltapäiväkerhossa

Mus-tik-ka-pii-rak-ka toi tavutettuna sopivaa rytmiä, kun Oulun Talvikankaan koulun kolmosluokkalaiset ottavat keihäänheittoon sopivia askelia Nestlé for Healthier Kids -iltapäiväkerhossa. ”Se pitää saada liitämään”, tuumii yksi kerholainen.

Kerhotunti hujahtaa nopeasti, kun juostaan, hypitään, tehdään kärrynpyöriä, heitetään palloa ja keihästä sekä työnnetään kuulaa. Tehtäväpisteiltä toiselle edetään vauhdilla, iloinen höpötys raikuu sieltä ja täältä. Kaveria autetaan ja kannustetaan. Kun keihäät on saatu liitämään, kokoonnutaan ravintovarttiin muistelemaan pienryhmissä muun muassa, mikä olikaan päivän tärkein ateria, millaisista asioista hyvä välipala koostuu tai montako sokeripalaa siinä isossa kokispullossa olikaan.

– Kiva kerho on. Olen oppinut heittämään keihästä, kertoo taekwondoa ja uintia harrastava Elmeri.

Elmeri on yksi niistä iltapäiväkerholaisista, jotka harrastavat aktiivisesti muutenkin. Pian koittavalla kesälomallakin hän hihkaisee aikovansa liikkua ”tosi paljon”. Tekemistä piisaa myös Sannilla, joka harrastaa muun muassa lentopalloa ja teatteria. Iltapäiväkerhossa mukavinta hänestä ovat olleet ravintovartit.

– Olen oppinut ruoista asioita, Sanni sanoo ja lisää oppineensa myös heittämään keihästä.

Ravintovartit ovat olleet Millankin mieleen, kuten myös erilaiset radat. Myös hän on viihtynyt kerhossa.

– Kolme kertaa viikossa harrastan voimistelua. Kesällä aion ainakin käydä uimassa, Milla suunnitteli.

Myös Enni sanoo ravintovartin olleen kivointa. Niissä on myös tullut uutta tietoa.

– Se, että limsoissa on noin paljon sokeria. Itse en juo, koska en tykkää limsasta, hän sanoo.

Myös hän on huomannut, että kun syö hyvin, jaksaa liikkua. Viihtyi jalkapalloa harrastava tyttö myös liikunnan parissa kerhossakin:

– Ehkä keihäänheitto oli hauskinta, hän miettii.

Oulussa iltapäiväkerhosta on vastannut Oulun Pyrinnöstä Hanna Uusitalo. Kun kahden viikon kerhorupeama alkoi, mukana oli 11 lasta. Lopussa nimiä oli 20.

– Kahden viikon aikana on tullut lisää, kun kaverit ovat puhuneet, Uusitalo sanoo.

Hän ei ole yllättynyt ravintovarttien suosiosta haastateltujen keskuudessa, sillä hän pitää niiden toteutusta onnistuneena.

– Ravintoasiat on esitetty ikäkaudelle sopivasti. Lapset ovat myös toimineet älyttömän hyvin tuollaisissa pienryhmissä ja kiertäneet omatoimisesti rastipisteillä. Ravintoasioihin kun on yhdistetty liikettä, se on ollut hyvä juttu, Uusitalo sanoi.

Haastattelukerralla keihäänheitto oli pinnalla, mutta innokkaasti lapset ovat ratoja kiertäneet ja viihtyneet myös vaikkapa hyppyjen ja aitajuoksujen parissa.

– Mieluisia ovat olleet myös leikit. Osaksi niin, että minä annoin leikit, osaksi on leikitty heidän toiveleikkejään. Olemme tehneet myös minuutin kuntopiirejä, Uusitalo kertoo.

Jos hän jotain toivoisi kerhoviikoista jäävän, niin kipinän iltapäivän liikkumiseen koulun jälkeen kavereiden kanssa. Siihen iltapäiväkerhoissa on näytetty lukuisia mahdollisuuksia, sillä yleisurheiluun liittyviä juttuja voi tehdä vaikka missä.

– Hyödynsimme metsää ja sateella koulun pihakatoksen aluetta. Pienikin hiekkakasa puolestaan riittää pituushyppyharjoitteluun. Yleisurheilussa harrastaminen ja liike ei vaadi liikkumista kauemmas, Uusitalo sanoo.

The post Hauskoja liikuntaratoja, oivalluksia ravinnosta ja ryhmässä tekemisen iloa Nestlé for Healthier Kids -iltapäiväkerhossa appeared first on Yleisurheilu.fi.