Etelätalo vei mestaruuden ja rikkoi MM-rajan, polvi- ja kantapäävaiva Ruuskasen kiusana: ”Lassi on velmu, joka pystyy heittämään pitkälle viimeisellään”

Antti Ruuskanen ei yllättynyt, kun Lassi Etelätalo sivalsi Lappeenrannan Kalevan kisojen finaalin viimeisellä kierroksella 84,11. Se rikkoi MM-kisojen tulosrajan ja toi Etelätalolle pitkän uran ensimmäisen keihäänheiton Suomen mestaruuden.

– Minä olen kilpaillut Lassin kanssa paljon. Tiedän, että Lassi on sellainen velmu, joka pystyy heittämään pitkälle vielä viimeisellä kierroksella, Ruuskanen sanoi.

Joensuun Katajaa edustavalta Etelätalolta, 31, mestaruus oli väkevä paluu kansainväliselle tasolle ja kotimaan kärkeen kolmen kyynärpää ja yhden nilkkaoperaation jälkeen. Hän oli Zürichin EM-kisoissa neljäs 2014 ja tarrasi nyt ensi kertaa sen jälkeen kiinni paikkaan arvokisoissa.

– Siellä on yksi paikka auki Dohan MM-kisoihin. Olen pitänyt tulosrajaa tavoitteena monessa kisassa ja yrittänyt rikkoa sitä. MM-tulosraja ja mestaruus on vahva näyttö, Etelätalo sanoi.

Ruuskanen ja Kalevan kisoista sivussa ollut Oliver Helander on jo valittu Dohan MM-joukkueeseen. Mukaan mahtuu kolme mieskeihäänheittäjää ja Ruuskasen ja Helanderin lisäksi 83 metrin MM-rajan ovat rikkoneet Etelätalo ja Kalevan kisoissa kolmanneksi heittänyt Toni Kuusela.

MM-raja täytyy rikkoa viimeistään 6. syyskuuta. Etelätalon mielestä keihäsvalinnan voisi tehdä vasta sen jälkeen. Siihen mennessä nähdään myös, onko Tero Pitkämäki kamppailemassa MM-kisapaikasta.

– Olisi hölmöä tehdä valintaa ennen sitä, Etelätalo sanoi.

 

Etelätalo: Olin nopeasti tuella ja käsi hyvin takana

Etelätalo heitti Kimpisen kentällä tasaisen sarjan, joka voittoheiton ohella sisälsi 80,78 ja 80,82 kantaneet kaaret. Voittoheitto oli hänen parhaansa viiteen vuoteen. Etelätalon vuonna 2014 syntynyt ennätys on 84,98.

– Tuossa parhaassa heitossa pääsin nopeasti tuelle ja käsi oli hyvin takana. Se oli teknisesti hyvä heitto, Etelätalo kertaili kisaa.

– Muutenkin oli tosi hyvä vire päällä koko kisan ajan.

Etelätalo on harjoitellut vuodesta 2013 valmentajaguru Leo Pusan johdolla Helsingissä. Käsi- ja nilkkaongelmien pyörteissä on ollut vaikeita hetkiä, mutta Etelätalon motiivia palata taistelemaan kansainväliselle tasolle, ne eivät ole syöneet.

– Sellaista hetkeä ei ole ollut, että olisin ollut heittämässä pyyhettä kehään. Valmentaja on ollut iso tuki, mutta kyllä palo huippu-urheiluun pitää lähteä urheilijasta itsestään, Etelätalo sanoi.

Ruuskanen miettii, heittääkö Bydgoszczissa

Ruuskanen jakoi Etelätalon voitosta kunniaa heittäjälle, vaikka omia heittoja kiusasi pieni kantapää- ja polviongelma, joka tuli, kun jalka luisti Lapinlahdella sateessa heitetyssä kilpailussa.

– Kantapää ja polvi ottivat Lapinlahdella pientä kolhua. Molemmissa oli nyt pehmeä tuki ja se näkyi tukijalan toiminnassa, Ruuskanen sanoi.

Ruuskasen mukaan kyse ei ole vakavasta ongelmasta.

– Se vaatii vain lepoa. Pitää katsoa tilannetta maanantaina, Ruuskanen sanoi.

Ruuskanen tarkoitti, että maanantaina kantapään ja polven tilanne tutkitaan, ja hän tekee päätöksen, heittääkö viikonvaihteessa EM-joukkuekilpailussa Puolan Bydgoszczissa.

– Katsotaan maanantaina, mikä tilanne, Ruuskanen sanoi.

Kuusela: Ruutia oli, tekniikka takkusi

Kuusela voitti Lappeenrannassa uransa ensimmäisen Kalevan kisojen mitalin. Pisin heitto kantoi 79,53 ja toi pronssin, joka ei Kuusela tyydyttänyt. Keskikesän harjoitustauon jälkeen tavoitteena oli heittää tuntuvasti pidemmälle ja voittaa mestaruus.

– Ruutia olisi ollut pidempiin heittoihin, mutta heitot olivat nyt teknisesti huonoja, mutta onhan tässä kesää jäljellä heittää pidemmälle, Kuusela sanoi

Sami Peltomäki heitti Lappeenrannassa kesän parhaansa 78,92 ja oli neljäs ja kokenut Teemu Wirkkala viides 78,01 kantaneella heitolla.

The post Etelätalo vei mestaruuden ja rikkoi MM-rajan, polvi- ja kantapäävaiva Ruuskasen kiusana: ”Lassi on velmu, joka pystyy heittämään pitkälle viimeisellään” appeared first on Yleisurheilu.fi.