Dohassa tänään vilkas suomalaispäivä: Keihäänheittäjät ja Koilahti hakevat finaalipaikkaa, aiturit välieräpaikkaa, Mäkelä finaalissa

Lauantain on Dohan MM-kilpailuissa supervilkas suomalaispäivä: Reetta Hurske, Annimari Korte ja Nooralotta Neziri juoksevat 100 metrin aitajuoksun alkuerissä, mieskeihäänheittäjät kilpailevat karsinnassa, samoin kuin pituushyppääjä Taika Koilahti. Ja Kristiina Mäkelä hyppää ensi kerran urallaan kolmiloikan MM-finaalissa.

Aitureista Annimari Korte juoksee kolmoserässä, jonka suosikki on tällä kaudella Karibian ennätyksen 12,32 juossut maailmantilastoykkönen, Jamaikan Danielle Williams. Ennätysvertailussa Korte on erän kakkonen. Välieriin etenee erien neljäs parasta ja neljä aikavertailusta.

– Haluaisin juosta alle 13 sekunnin jo ensimmäisellä kierroksella. Jos en kolhi aitoja pahasti, luulen, että se onnistuu helposti, mutta aidoissa sitä ei koskaan tiedä, Korte sanoo.

MM-kilpailuihin Korte starttaa luottavaisena. Kunto on kohdallaan Turkissa, Belekissä pidetyn leirin jälkeen.

– Juoksin siellä kahdeksan aitaa kolme sadasosaa hitaammin kuin SE-juoksussa, ja ihan normaalilähdöstä. Aiemmin en ole päässyt treeneissä lähellekään sellaista aikaa, Korte sanoo.

– Muutenkin leiri meni suunnitelmien mukaan. Testattiin myös sileän nopeutta ja sielläkin tuli reiluja enkkoja. Se on ehkä vaikeuttanut tuota valmistautumista, kun olen sileällä nopeammassa kunnossa, kuin olen koskaan ollut. Jalat eivät ihan pysy aidoissa mukana. Siksi olen vähän törmäillyt aitoihin.

Korte uskoo, että loppukilpailuun joutuu välieristä juoksemaan alle 12,80:n, mutta omia aikojaan hän ei ennustele.

– Jos juoksen 12-alkuisen ajan jokaisella juoksulla, olen tyytyväinen, Korte linjaa tavoitettaan.

Hurske erän tilastokolmonen: ”Oma tuntuma ihan hyvä”

Reetta Hurske juoksee neljännessä erässä, jossa hän on kuluvan kauden aikavertailun kolmas. Erän suosikki on ME:n haltija, Yhdysvaltain Kendra Harrison, joka on tällä kaudella juossut 12,43. Hän voitti myös heinäkuussa kotimaansa mestaruuden.

Hursketta parempi tilastoaika on myös hallitsevalla Euroopan mestarilla, Valko-Venäjän Elvira Hermanilla, joka voitti heinäkuussa 22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden ajalla 12,70.

Hurske on Belekin treenileirin jäljiltä luottavainen.

– Belekissä tehtiin viimeiset valmistavat harjoitukset. Olen myös kilpaillut aika pitkään, että olen saanut pidettyä sellaisen kilpailutatsin. Oma tuntuma on ihan hyvä, Hurske sanoo.

– Sain myös kommentteja valmentajilta, että näyttää hyvältä ja tekniikka on pysynyt kasassa. Toki kilpailutilanne on aina erilainen kuin harjoitus. Omasta mielestäni kaikki on mennyt hyvin. Millä ajalla mennään jatkoon, sitä en ole miettinyt.

Brown ja Amusan ovat Nezirin erän tähdet 

Nooralotta Neziri juoksee viidennessä erässä ja on kuluvan kauden aikavertailussa vasta eränsä kuudenneksi nopein. Erän tilastosuosikki on Jamaikan Janeek Brown, joka voitti kesäkuussa Yhdysvaltain yliopistomestaruuden huippuajalla 12,40.

Erän kärkinimiä ovat myös kauden tilastonelonen, 12,49 juossut Nigerian Tobi Amusan sekä maaliskuinen Euroopan hallimestari, Hollannin Nadine Visser (12,71) ja juhannuksena Kuortaneella kilpaillut Puolan mestari Karolina Kołeczek (12,75).

– Olen aiemmin päässyt jatkoon 13,23:lla, ja sitten en ole päässyt jatkoon 13,13:lla. Veikkaan, että tänä vuonna se vaatii vähän kovemman ajan, Neziri arvioi.

Nezirin mukaan oma kunto on hyvä.

– Kropassa on hyvä vire. Olen pystynyt tekemään ihan kesän parhaita treenejä, Neziri kuvaa Belekin leirillä tehtyä harjoittelua.

Omassa juoksussa keskeistä on pitää se teknisesti kuosissa.

– Lantion pitää pysyä ylhäällä. Kun se pysyy ylhäällä, minulta tulee yleensä teknisesti aika hyvä suoritus, Neziri sanoo.

MM-kilpailujen myöhäinen ajankohta ei Nezirille ole ongelma.

– Kuvittelin, että tämä olisi jotenkin vaikeampaa, mutta aika samalla lailla tämä on mennyt kuin muulloinkin. Minulle oli jopa onni, että kisat olivat näin myöhään, koska keskellä kesää oli jonkun verran vaivoja. Jos nämä olisivat olleet pari kuukautta aiemmin, voi olla etten olisi mukana, Neziri sanoo.

Koilahti:  Oma kunto tuntuu hyvältä

Taika Koilahti on saanut pidettyä tunteet kurissa MM-kilpailuihin valmistautuessaan.

– Nämä ovat minulle ensimmäiset aikuisten arvokisat. Koetin lähteä tänne niin, etten odottaisi mitään ja se onnistui ihan hyvin. Täällä on tuntunut rauhalliselta ja normaalilta, Koilahti sanoo.

Pituushypyn karsintaraja on 675. Kaksi vuotta sitten Lontoossa loppukilpailuun riitti 646. Jos lasketaan pois Ruotsi-ottelu, jossa Koilahti kilpaili kesken MM-kilpailuihin valmistavan harjoittelun, hänen kolme edellistä kilpailuansa toivat tulokset 669, 659 ja 662. Loppukilpailupaikka on mahdollisuuksien rajoissa.

– Luulen, että finaaliin ei tarvitse ihan karsintarajaa hypätä, mutta aika lähelle. Oma kunto tuntuu hyvältä ja treenit ovat menneet hyvin, Koilahti sanoi.

Koilahden valmentaja Tanja Nirkkonen on samoilla linjoilla.

– Mukana olevien hyppääjien taso on aika hyvä ja rata on nopea. Jos muillakin askel osuu, niin uskon, että loppukilpailuun pääsey on aika lähellä karsintarajaa, Nirkkonen sanoo.

Koilahti lähtee Khalifa-stadionin nopealle mondo-radalle luottavaisena.

– Koetan juosta loppuun ja toivon että se ponnistus tulee sieltä.

Aikataulu ja starttilistat

The post Dohassa tänään vilkas suomalaispäivä: Keihäänheittäjät ja Koilahti hakevat finaalipaikkaa, aiturit välieräpaikkaa, Mäkelä finaalissa appeared first on Yleisurheilu.fi.