YAG-kummit kannustavat nauttimaan tapahtumasta ja yhteisöllisyydestä

Simo ja Saara Lipsaselle ei nuorena ehtinyt FJG muistoja kertyä, mutta Lappeenrannan Urheilu-Miesten porukalla tehtyjä Seuracup-reissuja molemmat muistelevat lämmöllä. Lappeenrannan YAG tapahtumaan 12. –14. kesäkuuta tulevia nuoria urheilijoita Lipsaset kannustavat ennen kaikkea nauttimaan tapahtumasta.

Molemmat ovat innoissaan, että nuorten yleisurheilijoiden suurtapahtuma saadaan omalle kotikentälle Kimpiselle.
– Toivon, että kaikille jäisi hyvä fiilis tapahtumasta. Toivon, että YAG aiheuttaisi sellaista positiivista värinää. Vaikka kilpailut ovat kovat, toivon tekemisen olevan hauskaa, että tapahtumasta jäisi hyvä maku, kolmiloikassa jo aikuisten arvokisaedustajaksi yltänyt Simo Lipsanen sanoo.

Vaikka Lipsasille ei omia muistoja YAG:stä tai sen edeltäjästä Finlandia Junior Gamesista ehtinyt kertyä, nuoruusvuosien urheilusta hyvässä seuraporukassa jäi paljon mukavia muistoja.
– Seuracup-osakilpailut ja ne reissut olivat hienoja tapahtumia. Niistä on hyviä muistoja. Siellä oli hyvä seurahenki päällä. Oli mukava urheilla siinä porukassa. Oli hyviä seurakavereita, joita pääsi kannustamaan ja päinvastoin. Tuntui, että kaikki olivat hyvässä hengessä mukana, Simo Lipsanen muistelee. Hän muistaa, että treeneihin mentiin pitämään hauskaa urheilun parissa eikä vielä oltu niin kovia tavoitteita asetettu. Siitä oli hyvä lähteä viemään urheilua eteenpäin. Ensimmäisen nuorten SM-mitalinsa hän voitti 17-vuotiaissa. – Se oli hyvä kimmoke, joka toi lisää motivaatiota urheilu-uralle. Siitä urheilu-urani lähti kunnolla kehittymään, hän muistelee.

Myös keihäänheitosta oman lajinsa löytänyt Saara Lipsanen muistelee lämmöllä seuracup-reissuja, mutta myös nuorten SM-kisareissuja ja seuran leirejä. LUM:n seuraporukalla on ollut iso merkitys myös hänelle.
– Yhteisöllisyys on aina kiva. Kun seurasta löytyi kavereita, tekeminen oli miellyttävämpää. Oli muutenkin hauskaa, mutta kaverit toivat oman lisänsä. Hän kävi 15-vuotiaana ensimmäisissä kilpailuissaan. Noina vuosina harjoittelu ylipäätään oli enemmän leikinomaista. Määrätietoisuutta ja suunnitelmallisuutta harjoitteluun alkoi tulla 17 vuoden iästä eteenpäin. – Sitä ennen oli sellaista, että kavereiden kanssa tehtiin ja hyvällä mielellä. Ei siinä vielä kilpaurheilijan uraa mietitty.

Yleisurheilun parissa YAG:n kaltaisissa tapahtumissa tutustuu helposti uusiin ihmisiin ja saa uusia kavereita.
YAG-ikäisille Saara Lipsasella erityisesti yksi vinkki: – Tekemisen pitää olla hauskaa. Ei vaan voitto mielessä. Pidetään hauskuus mielessä, ilon kautta. Ei ole niin vakavaa. Kannustetaan kavereita, ja sitä kautta saadaan myös hyvää ryhmähenkeä, hän sanoo.

Lappeenrannan YAG:n hän toivoo jättävän osallistujille positiivisia muistoja: – YAG on tosi iso tapahtuma, jossa on kisojen lisäksi paljon oheistapahtumia. Toivon, että jäisi hyvä fiilis. YAG on hyvä kisa myös siihen, että saa ainutlaatuista ja arvokasta kokemusta isosta kisasta. Siinä voi harjoitella myös isojen kisojen tuntua. YAG:ssä voi myös saada tuttavuuksia, joiden kanssa saattaa urheilla vielä kymmenenkin vuoden päästä, hän sanoo.