Warholmin EE-juoksu häikäisi: ”Olihan se uskomatonta”, Berglund rikkoi ikivanhan Ruotsin ennätyksen, Vetterillä nivusvaiva

Aituri Karsten Warholm tarjosi norjalaisyleisölle Oslossa uransa toistaiseksi ehkä upeimman juoksun. Huikeavauhtinen, tutun tehokkaasti edennyt 400 metrin aitakisa toi voiton Euroopan ennätyksellä 47,33. Oma ennätys kohensi kerralla hulppeat 0,31 sekuntia ja EE-aika neljä sadasosa. Aiempi EE oli Ranskan Stéphane Diaganan nimissä vuodelta 1995.

– Olihan se uskomatonta. Ilme kasvoillani kertoi kaiken. Olin todella iloinen. Ihan hullua juosta Euroopan ennätys ja tehdä se Bisletillä, Warholm hehkutti.

Warholm ei tarvinnut ennätyksen tekoon kirittäjää tai tasaista taistelua. Hän johti kisaa koko matkan ja voitti ylivoimaisesti. Irlannin Thomas Barr oli toinen ajalla 49,11.

– Olen harjoitellut todella kovaa läpi talven. Matkassa on ollut paineita, joten nyt on spesiaaliolo. Minulla oli vielä todella paha kramppi pohkeessa edellisen kisan jälkeen, mutta niitä on ollut aiemminkin.

Warholmin juoksu ei ollut illan ainoa Norjan ennätys. Ingbrigtsenin veljeksistä Henrik juoksi 3000 metrillä neljänneksi maansa ennätyksellä 7.36,85. Juoksun voitti Etiopian Selemon Barega huikealla kesän kärkiajalla 7.32,17.

– Se oli hieno juttu parantaa ennätystä neljällä sekunnilla. Dohassa panostan 5000 metrille, Ingbrigtsen sanoi.

Kiihtyvävauhtinen kilpailu huipentui Baregan ja Ugandan Joshua Cheptegei kaksintaisteluun, jossa päätöskierrokseen 56,05 sekuntiin kirmannut Barega veti pidemmän korren.

Berglund rikkoi 44-vuotiaan Ruotsin ennätyksen

Oslon kisan perinteisellä päämatkalla Ingebrigtsenin velloksista Jakob oli kuudes ajalla 3.53.04 ja Filip yhdeksäs ajalla 3.54,41. Ruotsin Kalle Berglund oli kahdeksas ajalla 3.53,83, jolla hän siirsi historiaan Anders Gärderudin 44-vuotiaan Ruotsin ennätyksen 3.54,45.

Juoksun voitti täydellisesti loppukirinsä ajoittanut Puolan Marcin Lewandowski. Se oli moninkertaiselle arvokisamitalistille mainio 32-vuotisyntymäpäivälahja. Mailerikonkarin aika 3.52,34 oli Puolan ennätys. Kenian Vincent Kibet oli toinen ajalla 3.52,38.

– En odottanut voittoa, huippukunto on vasta tulossa. Tuo oli minulle vielä ensimmäinen mailin kisa koskaan. Viimeisellä 100 metrillä 800 metrin tausta on apu, Lewandowski kertaili.

Vetter: Perjantaina lääkäriin

Miesten keihäskilpailussa oli ripaus dramatiikka, kun hallitseva maailmanmestari Johannes Vetter jätti kilpailun sikseen avausheiton jälkeen. Hän sivalsi 85,27, joka riitti lopulta voittoon.

– Oikean reiden lähentäjässä oli tuntemuksia. Kuin olisi pistetty neulalla. Lopetin kisan varmuuden vuodeksi. Tapaan perjantaina lääkärin jonka kanssa katsotaan mistä oli kysymys. Tämä on eri juttu kuin jalkavaiva, joka tuli viime kesänä. MM-tulosraja (83,00) kuitenkin ylitetty, Vetter tuumi.

Vetter kilpaili ensi kertaa sitten viime kesän EM-kisojen. Hän on kärsinyt loukkaantumisista ja oli alkujaan tulossa jo Paavo Nurmen kisoihin, mutta perui sen.

Tiistaina Turussa jo toisen perättäisen PNG-voiton sivaltanut Viron Magnus Kirt oli Oslossa toinen heitettyään 84,74. Taiwanin Cheng Chao-Tsun oli kolmas tuloksella 84,30. Kauden kärkitulosta 89,65 halussaan pitävä Saksan Andreas Hofmann jäi neljänneksi hänelle vaisulla tuloksella  82,92.

Coleman: Aika hyvä aika

Yhdysvaltain Christian Coleman tekee tarkkaa työtä. Kauden toinen 100 metrin kilpailu sujui sadasosan nopeammin kuin ensimmäinen. Matkan MM-kakkonen voitti Oslossa kauden kärkiajalla 9,85, kun kolme viikkoa sitten Shanghaissa heltisi voitto ajalla 9,86.

Kiinan Kie Zhenye oli Oslossa toinen kauden parhaallaan 10,01 ja Yhdysvaltain Michael Rodgers kolmas ajalla 10,04.

– Hyvä juoksu ja aika hyvä aika. Sain juoksun nyt toimimaan paremmin kuin viimeksi, Coleman tuumi.

Puerto Ricon 20-vuotias Ryan Sanchez kiri miesten 800 metrin voiton ajalla 1.46,34. Kesän 22-vuotiaiden EM-kisoihin valmistautuva Ruotsin Andreas Kramer oli neljäs kauden parhaallaan 1.46,77.

Seiväspaikalla hallitsevan maailmanmestari Sam Kendricks oli ainoa 591:n ylittäjä. Hän meni sen kolmannellaan ja jätti kisan siihen, kun voitto oli jo varmistunut. Puolan Piotr Lisek ja ennätyksensä tehnyt Yhdysvaltain Cole Walsh olivat toinen ja kolmas 581:n ylityksellä.

Myös keväällä kuusi metriä ylittänyt Armand Duplantis meni Oslossa 581, mutta jäi neljänneksi.

– Nyt en saanut hypyn rytmiä toimimaan, Duplantis tuumi.

McLaughlin yllätti olympiavoittajan

Naisten 400 metrin aidoissa amerikkalainen olympiavoittaja Dalilah Muhammad kärsi kauden ensimmäisen tappionsa, kun maajoukkuetoveri Sydney McLaughlin, 19, juoksin voiton ajalla 54,16. Juoksussa amerikkalaisaiturit valtasivat neljä kärkisijaa.

– Eipä alkanut kisa hyvin, kun löin polveni ensimmäiseen aitaan. Tuota juoksun ensimmäistä puoliskoa täytyy vielä hioa, jälkimmäinen on minun vahvuuteni. Ei mitenkään ”puhdas” juoksun, mutta sain puskettua sen läpi ja varsin tasokkaassa seurassa, McLaughlin kertaili.

Hollannin Dafne Schippers oli omaa luokkaansa naisten 200 metrillä ajalla 22,56  ja Ugandan Halimah Nakaayi voitti naisten 800 metriä ajalla 2.01,58.

Naisten korkeushypyssä lajni viime vuosien valtiatar Maria Lasistkene voitti kauden kärkituloksella 201. Sen hän meni kolmannella yrittämällä. Seuraava korkeus 203 oli tällä kertaa liikaa. Ruotsalaiskonkari Erika Kinsey oli toinen sivuttuaan kauden parastaan 196.

Kuularingissä Kiinan Gong Lijia vei voiton työnnettyään 19,51. Hiljattain Hallessa Ruotsin ennätyksen 18,88 työntänyt Fanny Roos oli kolmas tuloksella 18,75.

Kolumbian Caterine Ibargüenin kauden toinen kolmiloikkakilpailu toi voiton kauden kärkituloksella 14,79.

– Sain koko kilpailussa yhden hyvän hypyn, tuumi lajin 35-vuotias ikoni, joka on voittanut kaksi viimeistä MM-titteliä ja Rion olympialaiset.

Ibargüenin Oslon sarjassa kaksi seuraavaksi parasta hyppyä voittohypyn jälkeen kantoivat 4,40 ja 14,45. Yhdysvaltain olympianelonen Keturah Orji loikki toiseksi tuloksella 14,53.

tulokset

 

The post Warholmin EE-juoksu häikäisi: ”Olihan se uskomatonta”, Berglund rikkoi ikivanhan Ruotsin ennätyksen, Vetterillä nivusvaiva appeared first on Yleisurheilu.fi.