Vainio taisteli Dohan maratonin maaliin: Rankin kokemus koskaan, Suomi-paita päällä ei voi keskeyttää

Alisa Vainiolle sitkeästi Dohassa läpi taisteltu MM-kisojen maraton oli yksiselitteisesti ”rankin kokemus, jota olen tähän mennessä kokenut”. Se toi keskiyön tunteita, äärimmäisen kosteassa 33 asteen hellesäässä 26. sijan ajalla 2.56.30.

– Keskeyttäminen oli koko ajan mielessä, mutta kun laittaa Suomi-paidan päällä, ei voi keskeyttää, Vainio kertaili 12 tuntia rankan MM-maratonin jälkeen.

– Ensimmäiset 25 kilometriä  kulki helposti. Taivalsin siinä matkaa tiettyjen juoksijoiden joukossa, ajattelin etten lähden höntyilemään, vaikka se tuntui hölkkävauhdilta, Vainio muistelee.

Loppumatka sujui toisenlaisissa tunnelmissa.

– Se ei enää ollut juoksemista. Koetin vaan selviytyä juomapisteeltä toiselle. Se oli ihan hirveää, Vainio kertaili.

Loppumatkasta Vainio piti taisteluvirettä yllä kehittämällä itselleen pienen pelin.

– Kehitin sellaisen pelin, että otin jokaiselta juottoasemalta sienen tai pullon ja yritin kuljettaa sen seuraavalle pisteelle. Keskeyttäminen oli koko ajan lähellä, Vainio sanoi.

Vainio tuupertui, dopingtesti peruuntui

Maalissa Vainio pääsi huokaisemaan helpotuksesta. Hän, kuten moni muukin, vietiin suoraan juoksun jälkeen lääkintätiloihin, jossa käynnistettiin suonensisäinen nesteytys.

Vainiota odotti maalissa myös kutsu dopingtestikutsu. Vainio meni vessaan antamaan testiä, mutta operaatio jäi kesken.

–  Makoilin siinä vähän aikaa ja lähdin sitten tekemään dopingtestiä ja tuuperruin vessaan, Vainio kertaili.

Sittemmin hoitava lääkäri totesi, ettei Vainion ollut ollut mahdollista antaa testiä. Hotelliinsa Vainio pääsi aamuviideltä.

Tokion olympiaraja seuraava tavoite

Kun Vainion kuivunut keho saatiin nesteytettyä ja ravintoa imeytymään, hän palautui nopeasti. Niin rivakasti, että hämmästeli itsekin kuinka pirteä hän oli jo lauantaina.

– Nyt on vähän sellainen ylipirteä olo, se vähän ärsyttää, kun tuntuu, että pitäisi olla väsyneempi, Vainio tunnusti.

Suomeen Vainio matkustaa sunnuntaina. Sen jälkeen hän alkaa pikku hiljaa valmistautua joulukuun alussa tai hieman myöhemmin juostavalle maratonille, jossa tavoitteena on rikkoa Tokion olympiaraja 2.29.30.

– Jos Tokion olympialaisiin haluaa, se maratonin rajan rikkominen on paras mahdollisuus, Vainio sanoo.

The post Vainio taisteli Dohan maratonin maaliin: Rankin kokemus koskaan, Suomi-paita päällä ei voi keskeyttää appeared first on Yleisurheilu.fi.