Coleman, Gayle, Hassan ja Price lauantain maailmanmestarit

Yhdysvaltain Christian Coleman 100 metrin juoksussa, Jamaikan Tajay Gayle pituushypyssä, Hollannin Sifan Hassan 10000 metrin juoksussa ja Yhdysvaltain DeAnna Price moukarinheitossa voittivat maailmanmestaruudet ilmastoidulla Dohan Khalifa-stadionilla lauantaina.

Coleman juoksi kautta aikain kuudenneksi

Miesten 100 metrillä välierien ainoa 10 sekunnin alittaja oli Yhdysvaltain Christian Coleman ajalla 9,88. Aikavertailusta viimeisenä finaaliin selviytyi Italian Filippo Tortu ajalla 10,11, vaikka myöhästyi lähdössä saaden reaktioajakseen 0,22 sekuntia.

Finaalissa Coleman oli alkukiihdytyksestä asti joukon vahvin ja voitti uudella ennätyksellään ja kautta aikain tilaston kuudenneksi nopeimmalla ajalla 9,76. Tuulen voimakkuus finaalissa oli 0,6 metriä sekunnissa.

Vielä joitakin viikkoja sitten Colemanin ilmoitettiin joutuvan kahden vuoden kilpailukieltoon hänen laiminlyötyään toistuvasti olinpaikkatietojensa päivittämisen antidoping-virkailijoille, mutta  välimiesmenettelyssä hän sai viime hetkessä osallistumisoikeuden MM-kilpailuihin.

Finaalin kaksi nopeinta olivat samat juoksijat, kuin kaksi vuotta sitten Lontoon MM-kilpailuissa, mutta päinvastaisessa järjestyksessä. 37-vuotias veteraani Justin Gatlin jäi nyt toiseksi 14 vuotta nuoremman joukkuetoverinsa jälkeen.

Kanadan Andre de Grasse nousi viimeisillä metreillä kolmanneksi uudella ennätyksellään 9,90. Hän hävisi Gatlinille vain yhden sekunnin sadasosan. Alle 10 sekunnin juoksivat myös neljäs ja viides, Etelä-Afrikan Akani Simbine ja vuoden 2011 maailmanmestari Jamaikan Yohan Blake.

Hallitseva Euroopan mestari Britannian Zharnel Hughes oli kuudes ja finaalin ainoa nuortensarjalainen, Italian 21-vuotias Filippo Tortu seitsemäs.

Gayle ponnisti kautta aikain kymmenenneksi

Miesten pituushypyn voitti valtavasti 37 senttiä omaa ennätystään parantanut Jamaikan Tajay Gayle uudella maansa ennätyksellä ja maailman kärkituloksella 869. Samalla hän pudotti Kuuban Juan Miguel Echevarrían yhdellä sentillä ulos maailman kautta aikain tilaston 10 parhaan joukosta.

Karsinnassa ylivoimaisesti pisimmälle hypännyt, tähänastinen maailmantilaston ykkönen Echevarría kärsi finaalissa teknisestä epävarmuudesta sekä vauhtijuoksussa että ponnistusvaiheessa ja joutui tyytymään pronssimitaliin tuloksella 834.

Hallitseva olympiamestari Yhdysvaltain Jeffrey Henderson oli toinen vuoden parhaalla tuloksellaan 839 ja puolustava maailmanmestari Etelä-Afrikan Luvo Manyonga neljäs tuloksella 824. Viides oli Manyongan joukkuetoveri Ruswahl Samaai ja kuudes vuoden 2015 pronssimitalimies Kiinan Wang Jianan.

Pistesijaan kahdeksan parhaan joukkoon yllettiin alle kahdeksan metrin tuloksella.

DeAnna Price astui Anna Włodarczykin valtaistuimelle

Yhdysvaltain 110-kiloinen voimanpesä DeAnna Price voitti naisten moukarinheiton maailmanmestaruuden mainiolla tuloksella 77,54. Hän heitti jo avauskierroksella finaalin toiseksi parhaan tuloksen 76,87.

Pricen paras suurkilpailuiden sijoitus ennen tätä oli Rion olympiakisojen kahdeksas tila. Tänä vuonna hän on heittänyt maailman kautta aikain tilaston neljänneksi parhaan tuloksen 78,24. Hän on syntynyt Missourin osavaltiossa sijaitsevassa syrjäisessä 2000 asukkaan pikkukylässä nimeltä Moscow Mills eli Moskovan mylly.

Puolalainen maailmanennätysnainen ja kymmenkertainen arvokilpailuiden kultamitalinainen Anita Włodarczyk ei polvivamman vuoksi voinut Dohassa kilpailla, mutta hänen joukkuetoverinsa Joanna Fiodoriw heitti ennätyksensä 76,35 ja palkittiin hopeamitalilla.

31-vuotias Kiinan Wang Zheng nousi kolmanneksi viidennen kierroksen heitollaan 74,76 ja saavutti jo kolmannen mitalinsa MM-kilpailuissa. Neljäs oli Moldovan nykyisin paras urheilija Zalina Petrivskaja (o.s. Marghieva) tuloksella 74,33.

Suurten ja voimakkaiden ja eläytymiskykyisten naisurheilijoiden voimakas karjunta ja voitontanssit Khalifa-stadionilla olivat varmuudella myös yhteiskunnallisesti emansipoivia kulttuurissa, missä naiselle sallitut sukupuoliroolit ja ilmaisunvapaus julkisessa tilassa ovat pitkään olleet hyvin rajoitettuja.

Sifan Hassanin pitkä kiri vei 10000 metrin mestariksi

Etiopiassa syntynyt, Hollantia nykyisin edustava Sifan Hassan paransi naisten 10000 metrillä ennätystään yli minuutin ja voitti Kenian ja Etiopian juoksijat loppukirissä ajalla 30.17,62. Kilpailun viisi parasta alittivat tähänastisen maailman kärkituloksen.

Ensimmäinen kierros hölkättiin 81 sekuntiin, minkä jälkeen Saksan 22-vuotias Alina Reh veti kolme seuraavaa kilometriä jo reipasta 75 sekunnin kierrosvauhtia. Tämän jälkeen kenialaiset aloittivat vuorovedon ja kierrosvauhti kiristyi 72 sekuntiin. Puolimatka ohitettiin ajassa 15.32,70.

Neljä kierrosta ennen maalia Etiopian 21-vuotias Letesenbet Gidey avasi lassevirenmäisesti pitkän kirin ja juoksi viimeisen 1500 metriä 4.05:een. Tämäkään ei riittänyt, sillä takajoukoissa siihen saakka juossut ja Gideyn loppukirin avauksesta myöhästynyt Hassan juoksi 1500 viimeistä metriä alle neljän minuutin!

Viimeisen 800 metrin osuuden Hassan juoksi 2.06,5 ja viimeisen kierroksen hän kiri 61,50 sekuntiin.

Kilpailun viisi parasta juoksivat jokainen ennätyksensä ja kahdeksasta parhaasta vain Etiopian Senbere Teferi ei parantanut ennätystään. Gideyn aika oli 31.21,23 ja seuraaviksi sijoittuivat Kenian kolmikko Agnes Tirop, Rosemary Wanjiru ja hallitseva 5000 metrin juoksun ja maastojuoksun maailmanmestari Hellen Obiri.

Yksi voittajaehdokkaista, puolimaratonin hallitseva maailmanmestari Etiopian Netsanet Gudeta keskeytti juuri ennen loppuratkaisua Gideyn lähtiessä pitkään kiriinsä.

Hollannin toinen edustaja Susan Krumins oli joukkuetoverinsa Hassanin voittamassa kilpailussa seitsemäs ajalla 31.05,40. Kymmenen parhaan joukossa oli vain neljän maan edustajia: kolme kenialaista, kolme yhdysvaltalaista, kaksi etiopialaista ja kaksi hollantilaista.

Warholm juoksi välierien nopeimman ajan

Puolustava maailmanmestari Norjan Karsten Warholm oli miesten 400 metrin aitajuoksun välierien nopein ajalla 48,28. Viron Rasmus Mägi selviytyi viimeisenä kilpailijana aikavertailusta finaaliin ajalla 48,93.

Omassa erässään 48,40 juossut Brittiläisten Neitsytsaarten Kyron McMaster törmäsi ensimmäiseen aitaan niin voimakkaasti, että se särkyi ja McMaster horjahti vierekkäiselle radalle ja hänet tämän vuoksi hylättiin.

Texasissa opiskeleva kenialainen Emmanuel Korir oli miesten 800 metrin alkuerien nopein ajalla 1.45,16. Tasavauhtisista eristä viimeinen aikavertailuaika välieriin oli vain runsaan sekunnin tätä hitaampi 1.46,29. Maailmantilaston ykkönen Botswanan Nijel Amos ei akillesjännevamman vuoksi pystynyt osallistumaan.

Pikkuruinen Halimah Nakaayi Ugandasta juoksi naisten 800 metrin välierien nopeimman ajan 1.59,35 tönittyään, pujoteltuaan ja kiilattuaan muiden juoksijoiden välistä kirivoittoon. Maalissa hän vaikutti poikkeuksellisen hyvävoimaiselta ja lienee finaalin voittajaehdokas – jos hänen juoksuaan ei hylätä.

Ståhl oli ylivoimainen kiekkokarsinnassa

Hurjassa kunnossa oleva suomenruotsalainen Daniel Ståhl heitti miesten kiekonheiton karsinnassa ensimmäisellä yrityksellään 70 metriä, mutta horjahti heittonsa yliastutuksi. Toisella heitollaan Ståhl sinkautti 67,88. Kukaan toinen ei yltänyt 65,50 metrin karsintarajaan.

Pohjoismaiden ja Baltianmaiden urheilijoista finaaliin selviytyivät myös puolustava maailmanmestari Liettuan Andrius Gudžius sekä Norjan Ola Stunes Isene ja Ruotsin Simon Pettersson.

Miesten seiväshypyn karsinnassa ainoina 575 ilman yhtäkään pudotusta ylittivät maailmantilaston kärkikaksikko Yhdysvaltain Sam Kendricks ja Puolan Piotr Lisek. 33-vuotias maailmanennätysmies Ranskan Renaud Lavillenie karsiutui, mutta finaaliin ylsi hänen 28-vuotias pikkuveljensä Valentin Lavillenie.

Fraser-Pryce palasi vauvalomalta

Naisten 100 metrillä kahdesti olympiakultaa ja kolmesti maailmanmestaruuden voittanut Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce palasi äitiyslomalta ansiotyöhön ja oli alkuerien nopein ajalla 10,80. Edellisten MM-kilpailuiden kakkonen Norsunluurannikon Marie-Josée Ta Lou sivusi omaa ennätystään 10,85.

Näytöslajina Dohassa kilpaillaan myös 4×400 metrin sekaviesti. Jo ensimmäisessä alkuerässä neljä joukkuetta Yhdysvallat, Jamaika, Britannia ja Bahrain juoksivat alle tämän harvoin kilpaillun lajin tähänastisen maailmanennätyksen. Yhdysvaltain varaedustajien joukkue oli nopein ajalla 3.12,42.

Varsinaista maailmanennätyksen arvoa tällä tuloksella ei juurikaan ole. Jos sitä verrataan olemassaoleviin miesten 4×400 metrin ja naisten 4×400 metrin maailmanennätysten kummankin sarjan kahteen parhaaseen osuusaikaan, niin tämänpäiväinen voittotulos häviäisi tässä vertailussa yli kymmenen sekuntia.