Suomi haastaa tilastosuosikki Ruotsin, Niemi-Nikkola: Tukholmassa pitää uhkua taistelutahtoa

Yleisurheilumaajoukkueiden ja erityisesti miesten, pitää uhkua taistelutahtoa Tukholmassa viikonvaihteessa, jos halutaan voittaa Ruotsi heidän kotikentällään. Näin arvioi viikonvaihteen Ruotsi-ottelun asetelmia Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola.
Tilastojen perusteella Ruotsin miehet ovat yli 50 pisteen etumatkalla. Naisten paperiottelussa eroa Ruotsin eduksi on vajaat kymmenen pistettä. Maaottelun ratkaiseva urheilijoiden päivän kunto ei kuitenkaan ole aina sama, kuin kauden parhaisiin tuloksiin perustuvat ennusteet.
– Jos tilastoihin katsoo, miesten pitää venyä juoksulajeissa ja naisten kenttälajeissa. Ruotsilla on erittäin vahvat joukkueet, mutta molemmissa maaotteluissa on useita yksittäisiä lajeja, jotka voivat kääntyä suuntaan tai toiseen, Niemi-Nikkola sanoo.
– Suomen naisten maajoukkue on vahva juoksulajeissa. Heillä voitto on realistinen tavoite. Miehillä lähtökohta on haastavampi.
Tukholmassa miehet puolustavat viime vuonna Tampereella hankittua voittoa. Naisten tavoite on katkaista kolmen tappion putki. Edellinen voitto on vuodelta 2015.

Salonen: Meillä on tasainen, nuori nippu, jolla on näyttämisen halua

Miesten maaottelussa Suomen vahvimmat lajit tilastojen valossa ovat moukarinheitto ja keihääänheitto, joissa on edellytykset kolmoisvoittoon. Ruotsi on väkevimmin niskan päällä kiekonheitossa sekä 5000 ja 10000 metrin juoksuissa.
– Pisteitä ei jaeta tilastojen perusteella. Miehillä tulee olemaan tiukkaa sileillä juoksumatkoilla, mutta näen, että siellä on paljon voitettavissa tilastoihin nähden. Esimerkiksi 400 ja 800 metrillä ollaan vain niukasti takaa-ajoasemissa, sanoo miesten maajoukkueen kapteeni Tuomo Salonen.
– Myös pituushyppy on etukäteen tasainen laji. Ruotsin Thobias Montler on kovassa kunnossa, mutta niin ovat meidänkin hyppääjämme. Miesten korkeushyppykin on melko tasainen. Noita lajeja ja yksittäisiä taistelupareja lajien sisällä pitäisi pystyä kääntämään meille.
Salonen näkee, että miesten joukkueesta löytyy taisteluvalmiutta.
– Meillä on koossa aika nuori ja tasainen nippu. Mukana on vain kourallinen meitä kolmekymppisiä, joten näyttämisen halua varmasti riittää. Joukkueessa on myös useita urheilijoita, jotka ovat nostaneet tasoaan loppukaudella. Maaottelu on hyvä tilaisuus tehdä kauden parhaita tuloksia.

Kämäräinen: Näyttää äärimmäisen tasaiselta

Naisten maaottelussa keihäänheitto, kolmiloikka ja 100 metrin aitajuoksu ovat Suomen vahvoja lajeja, mutta myös 5000, 10000 metriä, 3000 metrin estejuoksu sekä 100 metriä kääntyvät paperiottelussa Suomelle. Ruotsi on vahva 400, 800 ja 1500 metrillä ja kolmiloikkaa lukuun ottamatta kaikissa hypyissä.
Henkilökohtaisten juoksulajien tuplaajat Sara Kuivisto ja Nathalie Blomqvist (800 ja 1500 m), Camilla Richardsson (5000 m ja 3000 m ej) Lotta Kemppinen ja Anniina Kortetmaa (100 ja 200 m), Katarina Skräddar (5000 ja 10 000 m) sekä Eveliina Määttänen (400 m ja 400 m aj) ovat naisten joukkueessa suuressa roolissa.
– Äärimmäisen tasaiselta se minusta näyttää, kun tilastoissa eroa on vain kahdeksan pistettä. Tuollainen pistemäärä voi heilahtaa mistä vaan, sanoo naisten maajoukkueen kapteeni Sanna Kämäräinen.
– Siellä on muutamia tosi tasaisia lajeja, kuten oma lajini kiekonheitto. Siinä on itsellänikin hyvä tilaisuus kääntää tilannetta tilastoihin verrattuna, kun kauden paras tulokseni on vain sentin päässä Fanny Roosin kesän parhaasta, Kämäräinen sanoo.
Kämäräinen muistuttaa, että Ruotsi-ottelussa oman tason nosto usein onnistuu.
– Nyt joukkueessa on vielä jonkun verran ensikertalaisia, jotka yleensä lähtevät taistelemaan pisteistä aika ennakkoluulottomasti. Itsekin heitin ennätykseni ensimmäisessä Ruotsi-ottelussani, Kämäräinen muistelee.

Johanna Kylmänen

Pojilla haasteita, tytöt suosikkeina

17-vuotiaiden poikien ja tyttöjen maaottelut kilpaillaan Tukholman stadionilla lauantaina ja sunnuntaina ennen aikuisten maaottelua. Niissä tilastot povaavat Suomen tytöille reilun 40 pisteen voittoa ja pojille yli 30 pisteen tappiota.
– Vaikka peli näyttää paperilla selvältä, nuorten urheilijoiden maaottelussa kaikki on aina aidosti mahdollista. Nämä nuoret ovat kesän mittaan osoittaneet hienoa venymistä oikeissa paikoissa. Uskon että he syttyvät tositilanteessa, sanoo Suomen 17-vuotiaiden joukkueen johtaja Pauliina Savijoki.
– Lähtökohtaa voisi kuvata niin, että pikamatkoilla pojat ovat altavastaajana, mutta kestävyyspuoli näyttäisi kääntyvän meille. Hypyt ovat tasaisia ja siellä on mahdollisuuksia venymiseen. Heitoissa molemmilla joukkueilla on omat vahvat lajinsa, Savijoki analysoi.
– Tyttöjen ottelussa Suomella on juoksulajit hallussa. Sieltä on odotettavissa useampia kaksoisvoittoja, mikä toki vaatii hyvää onnistumista.
Vuosi sitten Tampereella Ruotsi voitti poikien ja Suomi tyttöjen maaottelun.

Aleksi Ojala

Suomi on suosikki kävelymaaottelussa

Kävelyssä otellaan erillinen maaottelu, koska Ruotsissa kävelijät kuuluvat yleisurheiluliitosta erilliseen lajiliittoon. Miehet kävelevät 10000 metriä ja naiset 5000 metriä ja näiden pisteet ja nuorten kisan pisteet lasketaan maaottelussa yhteen.  Suomi on tässä katsannossa selkeä suosikki.

Kävelykisan tähti on Ruotsin Perseus Karlström, joka voitti keväällä Alytusin Euroopan cupissa 20 kilometriä ja käveli kesäkuun alussa matkan Ruotsin ennätyksen 1.18.07, jolla hän on kauden maailmantilastossa kahdeksas.

MM-kilpailuihin valitut Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen eivät kilpaile Tukholmassa, joten Ruotsi on miesten kilpailun suosikki. Suomen joukkueen ykkösmiestä on Aleksi Ojalaa ovat haastamassa myös 50 kilometriä tällä kaudella 3.56.22 kävellyt Ato Ibáñez sekä Anders Hansson.

Naisten 5000 metrin kävelyyn osallistuu maaotteluhistorian vanhin urheilija Siw Karlström, joka on 62-vuotias entinen maailman cupin voittaja ja ME-nainen. Miesten 10000 metrin kävelyn voittajasuosikit Karlström ja Ibánez ovat Siw Karlströmin poikia.

Maajoukkueet Ruotsi-otteluun

Helsinki:

Suomen Urheiluliitto on valinnut seuraavat joukkueet yleisurheilun Ruotsi-otteluun, joka kilpaillaan Tukholmassa 24.-25. elokuuta.

Miehet:                                                    

100 m: Samuel Purola Oulun Pyrintö, Riku Illukka Vantaan Salamat, Konsta Alatupa Kokkolan Työväen Urheilijat.

200 m: Roope Saarinen Esbo IF, Eljas Aalto IF Sibbo-Vargarna, Tuukka Huuskola Esbo IF.

400 m: Eljas Aalto IF Sibbo-Vargarna, Ville Aarnivala Tampereen Pyrintö, Erik Back HIFK.

800 m: Markus Teijula Naantalin Löyly, Ville Lampinen Kenttäurheilijat-58, Joonas Rinne Saarijärven Pullistus.

1500 m: Joonas Rinne Saarijärven Pullistus, Martti Siikaluoma Lahden Ahkera, Tuomo Salonen Espoon Tapiot.

5000 m: Martti Siikaluoma Lahden Ahkera, Hannu Granberg Lahden Ahkera, Miika Tenhunen Nivalan Urheilijat.

10000 m: Eero Saleva Helsingin Kisa-Veikot, Aki Nummela Helsingin Kisa-Veikot, Antti Ihamäki Alajärven Ankkurit.

110 m aj: Elmo Lakka Jyväskylän Kenttäurheilijat, Ilari Manninen Jyväskylän Kenttäurheilijat, Valtteri Kalliokulju Liedon Parma.

400m aj: Oskari Mörö Esbo IF, Jonni Blomqvist Borgå Akilles, Tuomas Lehtonen Liedon Parma.

3000m ej: Topi Raitanen Helsingin Kisa-Veikot, Eemil Helander Jyväskylän Kenttäurheilijat, Miika Tenhunen Nivalan Urheilijat.

Korkeus: Arttu Mattila Äänekosken Urheilijat, Samuli Eriksson Salon Vilpas, Mika Hietaniemi Espoon Tapiot.

Seiväs: Tomas Wecksten Karhulan Urheilijat, Tommi Holttinen Someron Esa, Mikko Paavola Alajärven Ankkurit.

Pituus: Roni Ollikainen Helsingin Kisa-Veikot, Kristian Pulli Kaipolan Vire, Kalle Salminen Joensuun Kataja.

3-loikka: Simo Lipsanen Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Topias Koukkula Kangasalan Urheilijat -68, Arttu Tyystjärvi Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

Kuula: Arttu Kangas Kankaanpään Seudun Leisku, Tomas Söderlund IF Raseborg, Nico Oksanen Loimaan Voima.

Kiekko: Oskari Perälampi Espoon Tapiot, Juha Lahdenranta Porin Yleisurheilu, Ville Kivioja Nokian Urheilijat.

Moukari: Aaron Kangas Kankaanpään Seudun Leisku, Henri Liipola Someron Esa, Aleksi Jaakkola Vehmaisten Urheilijat.

Keihäs: Oliver Helander IF Raseborg, Lassi Etelätalo Joensuun Kataja, Toni Kuusela Kuortaneen Kunto.

4×100 m: Konsta Alatupa Kokkolan Työväen Urheilijat, Samuel Purola Oulun Pyrintö, Roope Saarinen Esbo IF, Tuukka Huuskola Esbo IF, Willem Kajander Borgå Akilles, Riku Illukka Vantaan Salamat.

4×400 m: Eljas Aalto IF Sibbo-Vargarna, Ville Aarnivala Tampereen Pyrintö, Erik Back HIFK, Ville Lampinen Kenttäurheilijat-58.

Naiset:                                                     

100 m: Lotta Kemppinen HIFK, Anniina Kortetmaa Jyväskylän Kenttäurheilijat, Nooralotta Neziri Jyväskylän Kenttäurheilijat.

200 m: Hanna-Maari Latvala Jyväskylän Kenttäurheilijat, Lotta Kemppinen HIFK, Anniina Kortetmaa Jyväskylän Kenttäurheilijat.

400 m: Ida Ravaska Veitsiluodon Kisaveikot, Jeanine Nygård IF Drott, Eveliina Määttänen Keski-Uudenmaan Yleisurheilu.

800 m: Sara Kuivisto Borgå Akilles, Nathalie Blomqvist IK Falken, Viola Westling Turun Urheiluliitto.

1500 m: Sara Kuivisto Borgå Akilles, Nathalie Blomqvist IK Falken, Reetta Joronen Savonlinnan Riento.

5000 m: Camilla Richardsson Vasa IS, Moona Korkealaakso Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Katarina Skräddar Helsingin Jyry.

10000 m: Johanna Peiponen Rovaniemen Lappi, Katarina Skräddar Helsingin Jyry, Laura Manninen Kenttäurheilijat -58.

100 m aj: Annimari Korte HIFK, Nooralotta Neziri Jyväskylän Kenttäurheilijat, Reetta Hurske Tampereen Pyrintö.

400 m aj: Eveliina Määttänen Keski-Uudenmaan Yleisurheilu, Kristiina Halonen Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Nea Mattila HIFK.

3000 m ej: Camilla Richardsson Vasa IS, Janica Rauma Forssan Salama, Sofie Lövdahl Vasa IS.

Korkeus: Heta Tuuri Lahden Ahkera, Jessica Kähärä Mikkelin Kilpa-Veikot, Miia Sillman Tampereen Pyrintö.

Seiväs: Wilma Murto Salon Vilpas, Laura Ollikainen Varkauden Kenttä-Veikot, Saga Andersson Esbo IF.

Pituus: Taika Koilahti Turun Weikot, Anne-Mari Lehtiö Kenttäurheilijat- 58, Sini Sanaslahti Kaipolan Vire.

3-loikka: Kira Kytölä Esbo IF, Senni Salminen Imatran Urheilijat, Emma Pullola Vaasan Vasama.

Kuula: Senja Mäkitörmä Varpaisjärven Vire, Eveliina Rouvali Kuopion Reipas, Suvi Helin Tampereen Pyrintö

Kiekko: Lotta-Kaisa Eliander Turun Urheiluliitto, Salla Sipponen Keuruun Kisailijat, Sanna Kämäräinen Lapinlahden Veto.

Moukari: Krista Tervo Karhulan Katajaiset, Suvi Koskinen Kauhajoen Karhu, Inga Linna Riihimäen Kisko.

Keihäs: Heidi Nokelainen Joensuun Kataja, Jenni Kangas Seinäjoen Seudun Urheilijat, Jatta-Mari Jääskeläinen Turun Urheiluliitto.

4x100m: Lotta Kemppinen HIFK, Hanna-Maari Latvala Jyväskylän Kenttäurheilijat, Anniina Kortetmaa Jyväskylän Kenttäurheilijat, Johanna Kylmänen Raision Kuula, Jandeh Jallow Oulun Pyrintö.

4x400m: Amira Chokairy Helsingin Kisa-Veikot, Jeanine Nygård IF Drott, Eveliina Määttänen Keski-Uudenmaan Yleisurheilu, Kristiina Halonen Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Nea Mattila HIFK.

Kilpakävely:

Miehet, 10 000 m kävely: Aleksi Ojala Urjalan Urheilijat, Jaakko Määttänen Espoon Tapiot, Joni Hava Espoon Tapiot.

Naiset, 5000 m kävely: Elisa Neuvonen Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Enni Nurmi Espoon Tapiot, Hele Haapaniemi Espoon Tapiot.

Pojat 17-v. 5000 m kävely: Jerry Jokinen Naantalin Löyly, Rasmus Lerstrand Vasa IS

Tytöt 17-v. 3000 m kävely:  Heta Veikkola Lapuan Virkiä, Eevi-Inkeri Tossavainen Savonlinnan Riento.

Suomen joukkue nuorten Ruotsi-otteluun

Suomen Urheiluliitto (SUL) on valinnut seuraavan joukkueen nuorten Ruotsi-otteluun, joka kilpaillaan 24-25.8. Tukholmassa:

Pojat: (17-v.). 

100 m: Eino Vuori Hämeenlinnan Tarmo, Arttu Peltola Jyväskylän Kenttäurheilijat.

200 m: Niko Kangasoja Oulun Pyrintö, Eino Vuori Hämeenlinnan Tarmo

400 m: Joel Turkka Tampereen Pyrintö, Benjamin Lee Helsingin Kisa-Veikot

800 m: Benjamin Lee Helsingin Kisa-Veikot, Atte Nevala Kenttäurheilijat -58

1500 m: Santtu Heikkinen Lempäälän Kisa Yleisurheilu, Leonard Marken IF VOM

3000 m: Lassi Korpijärvi Toholammin Urheilijat, Oskari Kangasniemi Ikaalisten Urheilijat

110 m aj: Alexander Björkgren IF Drott, Aleksi Savolainen Tampereen Pyrintö

300 m aj: Valtteri Louko Lapuan Virkiä, Tomi Laakso Tapanilan Erä

2000 m ej: Santtu Heikkinen Lempäälän Kisa Yleisurheilu, Oskari Kangasniemi Ikaalisten Urheilijat

Korkeus: Joonatan Veijola Hämeenlinnan Tarmo, Manu Mäenpää Lempäälän Kisa Yleisurheilu

Seiväs: Juho Alasaari Laihian Luja, Anton Purola Oulun Pyrintö

Pituus: Ville Toivonen Ähtärin Urheilijat, Eemil Porvari Hartolan Voima

Kolmiloikka: Aleksi Huotari Pohjan Koitto, Eelis Snåre Lahden Ahkera

Kuula: Miika Lahtonen Mynämäen Isku, Linus Nurminen Kristiinan Urheilijat

Kiekko:  Miika Lahtonen Mynämäen Isku, Johannes Kiviranta Kankaanpään seudun Leisku

Moukari: Lauri Hirvelä Jämsänkosken Ilves, Elmeri Eskola Säkylän Urheilijat

Keihäs: Eemil Porvari Hartolan Voima, Aku Parviainen Tuupovaaran Urheilijat

4 x 100 m: Eino Vuori Hämeenlinnan Tarmo, Niko Kangasoja Oulun Pyrintö, Joel Turkka Tampereen Pyrintö, Arttu Peltola Jyväskylän Kenttäurheilijat. Varalla Alexander Björkgren IF Drott

4 x 400 m: Joel Turkka Tampereen Pyrintö, Niklas Björkenheim Esbo IF, Benjamin Lee Helsingin Kisa-Veikot, Julius Lehto Tampereen Urheilijat -38. Varalla Tomi Laakso Tapanilan Erä 52,99

Tytöt (17-v.) :                     

100 m: Johanna Kylmänen Raision Kuula, Anna Pursiainen Espoon Tapiot

200 m: Johanna Kylmänen Raision Kuula, Anna Pursiainen Espoon Tapiot

400 m: Heidi Salminen Jyväskylän Kenttäurheilijat, Veera Mattila Vammalan seudun Voima

800 m: Ronja Koskela Kuivasjärven Aura, Alisa Virtanen Jyväskylän Kenttäurheilijat

1500 m: Moona Korkealaakso Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Emma Hietaranta Lappeenrannan Urheilu-Miehet

3000 m: Moona Korkealaakso Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Pinja Kotinurmi Lahden Ahkera

100 m aj: Saga Vanninen Tampereen Pyrintö, Sonja Stång Kuivasjärven Aura

300 m aj: Heidi Salminen Jyväskylän Kenttäurheilijat, Neea Käyhkö Savonlinnan Riento

1500 m ej: Pinja Kotinurmi Lahden Ahkera, Heljä-Viivi Unkila Turun Urheiluliitto

Korkeus: Lotta Putkiranta Espoon Tapiot, Venla Pulkkanen Lahden Ahkera

Seiväs: Essi Melender Vaasan Vasama, Silja Andersson Esbo IF

Pituus: Neea Käyhkö Savonlinnan Riento, Saga Vanninen Tampereen Pyrintö

Kolmiloikka: Emilia Heino Tampereen Pyrintö, Wilhelmiina Harju Jyväskylän Kenttäurheilijat

Kuula: Eucabeth Kivikangas Alajärven Ankkurit, Annukka Saalismaa Pudasjärven Urheilijat

Kiekko: Patricia Kellgren HIFK, Enni Aula Pohjan Koitto

Moukari: Silja Kosonen Someron Esa, Tia-Maria Paldanius Iisalmen Visa

Keihäs: Vivian Suominen HIFK, Siiri Elomaa Tampereen Pyrintö

4 x 100 m: Johanna Kylmänen Raision Kuula, Anna Pursiainen Espoon Tapiot, Niina Karttunen  Savonlinnan Riento, Sonja Stång  Kuivasjärven Aura. Varalla Saga Vanninen Tampereen Pyrintö 12,42.

4 x 400 m: Johanna Kylmänen Raision Kuula 55,90, Heidi Salminen Jyväskylän Kenttäurheilijat 58,17, Veera Mattila Vammalan seudun Voima 57,86, Emma Mäkikallio Pohjan Koitto 58,67. Varalla Neea Käyhkö Savonlinnan Riento, Ronja Koskela Kuivasjärven Aura.

Kisan nettisivut

 

The post Suomi haastaa tilastosuosikki Ruotsin, Niemi-Nikkola: Tukholmassa pitää uhkua taistelutahtoa appeared first on Yleisurheilu.fi.