Suomalaiset Dohassa tänään: Huntington: MM-valmistelut onnistuivat, Hassan ja Kipyegon Kuiviston erän tähdet

Maria Huntington aloittaa tänään Dohan MM-kisoissa kahden päivän seitsenottelu-urakan ja Sara Kuivisto juoksee 1500 metrin alkuerissä. Kaksikko lähtee Dohan Khalifa stadionille luottavaisena.

Huntingtonilla on MM-kisojen ottelussa tukenaan mainio kausi, jonka tähänastinen kuorrutus on Lappeenrannan Kalevan kisoissa syntynyt 22-vuotiaiden SE-tulos 6339. Sillä Huntington on MM-kisatilastossa yhdeksäs.

Lappeenrannassa Huntingtonin tulossarja oli tasaisen hyvä: 100 metrin aidat 13,09, korkeus 183, kuula 12,67, 200 metriä 24,29, pituus 643, keihäs 44,20 ja 800 metriä 2.20,27. Dohan MM-kisaotteluun hän voi startata luottavaisena.

– Valmistautuminen MM-kisoihin on mennyt Kalevan kisojen jälkeen hyvin. Olen pystynyt treenaamaan siten kuin oli sovittu, Huntington sanoo.

Samaa sanoo valmentaja Matti Liimatainen

– Maria kunto on vähintäänkin samalla kuin Lappeenrannassa Kalevan kisoissa. On vaan ollut niin pitkä kausi, että minua mietityttää, miten se näkyy kilpailussa, Liimatainen sanoo.

Aidossa heti ennätysjahtiin?

Entä miltä kisa näyttää Huntingtonin silmin yksittäisten lajien tasolla.

– 100 metrin aidoissa olosuhteet Dohan stadionilla ovat kohdallaan. Rata on nopea ja siellä on aika lailla nollatuulet. Siinä pitäisi pystyä oman ennätyksen tuntumaan, johon kyllä tarvitaan hyvä reaktio ja lähtö, Huntington sanoo.

– Korkeus on teknisesti haastava laji, siinä pitää saada tekniikka toimimaan. Kuulasta yritetään saada taisteluvoitto. Se ei ole minulle vahva laji, mutta ei siinä arvaa hirveästi ottaa takkiin. 200 metriä sujui Kalevan kisoissa hyvin. Toivottavasti pystyisin nyt juoksemaan vähintään samalla tavalla.

Entä toisen päivän lajit?

– Se on hyvä, että pituus, joka on minulle vahva laji, on vasta illalla kuten tässä ottelussa kaikki muutkin lajit. Pituudessa ei nyt ole sellaista aamukankeutta. Toivottavasti saan askelmerkit heti kohdille.

– Keihäänheittoon on jonkin verran panostettu, joten toivottavasti siinä saisi tehtyä hyvää tulosta. 800 metrille lähdetään katsomaan, miten paljon mihinkin loppupisteisiin pitää juosta.

Lajeissa vähän tiheämpi tahti

Dohan ottelun aikataulu on sikäli normaalista poikkeava, että kaikki lajit ovat illalla ja niiden välit vaihtelevat. Poikkeavaa on sekin, että seitsenottelu ja kymmenenottelu on ajoitettu samoille päiville.

– Lajeissa on nyt vähän tiheämpi tahti kuin normaalisti. Toinen päivä on varmasti vähän raskas, kun ensimmäisenä päivänä kaikki lajit ovat aika putkeen, mutta kun kisa jatkuu toisena päivänä vasta illalla, siinä ehtii palautua, Huntington arvioi.

– Kentällä on aivan loistavat olosuhteet, samoin lämmittelyhallissa. Ei voisi paljon parempia vaatia.

MM-kisoihin valmistautumista on Huntingtonilla on helpottanut hyvä kausi, jonka ainoa takku oli 22-vuotiaiden EM-kisojen ottelun keskeyttänyt takareiden kireys. Ottelijan mukaan henkistä latinkia MM-mittelöön on rakennettu huolella.

– Se ei ole mikään päivän tai kahden valmistautuminen. Olen tehnyt henkistä valmistautumista jo monta viikkoa. Ennen kisaa mietin mielessäni koko ottelun läpi moneen kertaan läpi, samoin jokaisen yksittäisen lajin, Huntigton sanoo.

Khalifa stadionin huippuoloissa nähtänee tasokas seitsenottelun, jonka kärkinimiä ovat muiden muasa belgialainen MM- ja olympiavoittaja Nafissatou Thiam (tällä kaudella 6819), maaliskuisten EM-hallien ottelun voittaja, britti Katarina Johnson-Thompson (6813) ja Yhdysvaltain mestari Erica Bougard (6663), joka piipahti kesällä kilpailemassa Suomessakin.

– Aika kovatasoinen ottelu siitä tulee. Kärki on tosi kova. Seitsenottelun taso tuntuu nousevan koko ajan, Huntington sanoo.

Huippunimet Hassan ja Kipyegon Kuiviston erässä

Sara Kuivisto juoksee 1500 metrin alkuerien avauserässä. Eristä menee jatkoon kuusi parasta ja kuusi aikavertailusta.

– 1500 metrille on aavistuksen varmempi olo lähteä kuin mitä oli 800 metrille, koska siihen on valmistauduttu paremmin. Tieto 800 metrille pääsystä tuli silloin niin äkkiä. Nyt on myös yksi kilpailu alla. Uskon, että kulku on parempi, Kuivisto sanoo.

Kuiviston erän kärkinimet ovat matkan mestarisuosikki, Hollannin Sifan Hassan, joka ehti jo Dohassa voittaa 10 000 metrin loisteliaalla juoksulla. Sen jälkeen hän mietti, onko toinen matka 5000 vai 1500 metriä ja päätyi 1500 metriin. Hassan on myös 1500 metrin kesän tilastokärki. Hän juoksi Timanttiliigan Monacon kilpailussa maililla 1500 metrin väliajaksi 3.55,30, joka on myös Hollannin ennätys.

Erän toinen huippunimi on matkan MM- ja olympiavoittaja Faith Kipyegon. Kenialaismaileri on juossut matkan kesän mittaan vain kahdesti. Kauden paras on kesäkuinen 3.59,04, mutta hiljattain Nairobissa 1600 metrissä meren pinnalta hän viiletti ajan 4.03,22.

Erän juoksijoista neljä minuuttia on tällä kaudella alittanut myös Ugandan Winnie Nanyondo, joka oli Dohan 800 metrillä neljäs. Hän juoksi kesäkuussa 1500 metriä Marokon Rabatissa 3.59,56. Kuivistolle myös tuttu vastus erässä on myös Tshekin paidassa jatkopaikkaa hakeva Kristiina Mäki.

– Lähden juoksemaan sillä asenteella, että kaikkeen pitää olla valmis. Ei saa lähteä juoksemaan sillä ajatuksella, että minä juoksen jollakin tietyllä tavalla, koska kaikkea voi tapahtua, Kuivisto setvii taktiikkaansa.

Kuiviston kesän paras on 4.09,25. Torstaina juostaviin välieriin vaadittaneen rahtusen parempi tulos.

– 800 metriltä jäi vähän hampaankoloon. Jatkopaikkaa lähden juoksemaan, Kuivisto sanoo.

The post Suomalaiset Dohassa tänään: Huntington: MM-valmistelut onnistuivat, Hassan ja Kipyegon Kuiviston erän tähdet appeared first on Yleisurheilu.fi.