Peiponen viiletti reittiennätysvauhtia lumisateessa, Tenhunen karkasi kirissä

Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen voitti lumisateen keskellä juostun maastojuoksun PM-katsastuksen reittiennätysajalla Pajulahti-hallin maastossa Nastolassa. Miesten kilpailun vei Nivalan Urheilijoiden Miika Tenhunen.

Vahvaan syyskuntoon päässyt Peiponen rikkoi naisten 6,5 kilometrin kilpailussa Camilla Richardssonin reittiennätyksen noin puolellatoista minuutilla.

– Syksyn harjoittelu on mennyt hyvin. Olen pystynyt harjoittelemaan samalla tavalla kuin ennen kautta 2016, Peiponen viittasi kauteen, jolla hän juoksi tukun omia ennätyksiään kuten 10 000 metriä 31.42,9.

Peiponen, 28, ei kilpailut keskikesän kisoissa, mutta voitti elokuussa Kalevan kisojen 10 000 metriä ja oli samalla matkalla Ruotsi-ottelussa toinen. Nyt ajatuksissa ovat marraskuun PM-maastot Vierumäellä ja joulukuun EM-maastot Lissabonissa.

Pajulahti Cross Country Carnival -tapahtuman yhteydessä järjestetyn PM-katsastuksen Peiponen voitti minuutin ja 46 sekunnin erolla ennen Karhulan Katajaisten Oona Kettusta.

– Juoksin oman, rennon juoksun. Seuraavaksi tähtään PM-maastoihin, mutta haluan juosta myös EM-maastoissa, jos tulen sinne valituksi, Peiponen sanoi.

Kettunen: Hiihto ykkönen, juoksu kiinnostaa

Maastohiihtokauteen valmistautuva Kettunen sanoi, ettei paluu juoksun pariin ei ole poissuljettu, mutta päätähtäin on nyt ensi talven hiihdoissa, joissa toiveena on päästä lähelle kansallista kärkitasoa.

– Viime talvi meni sairastelukierteessä, mutta touko-kesäkuussa sain harjoituksiin tehoa. Sen jälkeenkin kaikki on mennyt hyvin, Kettunen kertoi.

Juoksu on pysynyt entisen junioreiden estejuoksun Euroopan mestarin harjoitusohjelmissa, vaikka tähtäin onkin hiihtoladuilla. Hän on valmis lähtemään myös PM-maastoihin. Se, kuten Nastolan katsastuskisa, palvelee myös hiihtoharjoittelua.

– Kun katsoin kisakalenteria, en voinut vastustaa kiusausta tämän kisan suhteen. Ilman muuta olen innoissani lähdössä Pohjoismaisiin maastoihin. Kaikki kisat ja harjoitukset ovat tärkeitä. Kestävyysurheilussa kun pikavoittoja ei jaeta, Kettunen totesi.

Tenhusen kiri sinetöi voiton

Miesten 10 kilometrin vähäväkiseksi jääneessä katsastuskilpailussa nopein oli Nivalan Urheilijoiden Miika Tenhunen. Hän paransi viimevuotista aikaansa yhdeksällä sekunnilla. Mäkinen reitti taittui ajassa 31.15.

Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää oli toinen hävittyään voittajalle kaksi sekuntia. Hän johti kilpailu ensimmäiset 6 kilometriä. Sen jälkeen johtopaikka vaihteli, kunnes Tenhunen sinetöi voiton terävällä kirillä.

– Jarkko lähti aika reippaasti, mutta tiesin sen etukäteen. Oma juoksu tuntui hyvältä, ja hyvän kirin sain aikaiseksi. Oma aikakin parani viime vuodesta, vaikka keli oli huonompi, Tenhunen sanoi.

– PM-maastoihin lähden parantamaan viime vuodesta. Olin silloin 17:s ja toiseksi paras suomalainen.

Järvenpää oli tyytyväinen vauhtiinsa.

– Kesällä oli vaikeuksia, mutta nyt olen treenannut kuukauden paremmin. Oma aika meni nyt aika lähelle viime vuotista, mutta kirivaihdetta ei tänään ollut, Miika meni menojaan, Järvenpää kertaili.

 

Alajärven Ankkurien Antti Ihamäki oli kolmas jäätyään 57 sekuntia kärjestä.

– Hyvä nousujohteinen juoksu, sain Arttu Vattulaisen matkalla kiinni ja se toi lisää voimia, Ihamäki sanoi.

Kevään ylirasitustilasta palautunut Arttu Vattulainen oli neljäs. Hän pääsi kunnon harjoittelun matkaan vasta syyskuussa, joten valmiuksia voittotaistoon ei vielä ollut.

– Tämä oli hyvä kovempi harjoitus minulle. Jään nyt Pajulahteen alppimajaan kolmeksi viikoksi leirille, Vattulainen sanoi.

Tuloksia/maastojuoksu

Nastola, Lahti:

Pajulahti Cross Country Carnival, maastojuoksun PM-katsastus:

Naiset, 6,5 km: 1) Johanna Peiponen RovanLa 22.14 2) Oona Kettunen KarhKa 24.00 3) Sara-Elise Ruokonen KuusjHu 25.42

Miehet, 10 km: 1) Miika Tenhunen NivU 31.15 2) Jarkko Järvenpää TampPy 31.17 3) Antti Ihamäki AlajA 32.11.

Nuorten sarjat:

Naiset, 19-v. 4,0 km: 1) Nathalie Blomqvist IK Falken 14.11 2) Edith Eikkinen KU-58 15.17 3) Salla Laukkanen LahdA 15.30.

17-v. 4,0 km: 1) Heljä-Viivi Unkila TuUL 15.11 2) Janette Vänttinen PorvU 15.19 3) Ilona Mononen JanJa 15.21.

Miehet, 19-v. 6,5 km: 1) Mika Kotiranta JoensKa 20.52 2) Leevi Keronen LempKiYU 20.53 3) Mohammed Abouettahery TU-38 21.37.

17-v. 6,5 km: 1) Oskari Kangasniemi IkaalU 21.24 2) Tuure Haapanen TuUL 21.30 3) Joona Heikkerö PorvU 25.22

Teksti: Juha Kylänpää

 

The post Peiponen viiletti reittiennätysvauhtia lumisateessa, Tenhunen karkasi kirissä appeared first on Yleisurheilu.fi.