Noah Lyles ja Dina Asher-Smith Brysselin timantti-illan nopeimmat

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) 14-osainen Timanttiliiga päättyi myöhään perjantai-iltana Ivo van Dammen muistokilpailuissa Brysselissä.

Britannian Dina Asher-Smith voitti naisten satasen 0,3 sekuntimetrin vastatuuleen loistoajalla 10,88. Jamaikalainen kuusinkertainen arvokilpailuvoittaja Shelley-Ann Fraser-Pryce hävisi 0,07 sekuntia ja edellisten MM-kilpailuiden kakkonen Mari-Josée Talou Norsunluurannikolta jo 0,21 sekuntia.

– Tiedän, että viimeisin brittinaisten MM- tai olympiamitali pikamatkalla on jo ajalta ennen minun syntymääni, mutten muista kuka se nainen oli, Asher-Smith nauroi.

– Mutta älkää nyt pitäkö minua vielä MM-kilpailuiden voittajasuosikkina. Tänään oli tyypillinen brittiläinen sää, jollaisessa minä olen tottunut harjoittelemaan ja minä käytin nyt tilaisuuteni, Asher-Smith sanoi yhtä aikaa sekä riemuissaan että hämmentyneenä.

Kovavauhtisen miesten 200 metriä voitti kauden kärkituloksen haltija Yhdysvaltain Noah Lyles ajalla 19,74. Turkkilainen hallitseva maailmanmestari Ramil Gulijev oli toinen uransa toiseksi parhaalla ajalla 19,86 ja alle 20 sekunnin kiiti myös kanadalainen Rion olympiakisojen kakkonen Andre de Grasse.

Miesten 400 metriä voitti kauden kärkituloksen haltija Yhdysvaltain Michael Norman ajalla 44,26. Hallitseva Yhdysvaltain mestari Fred Kerley oli toinen 0,20 sekuntia hävinneenä. Norman oli Yhdysvaltain mestaruuskilpailuissa toinen. Norman ja Kerley ovat maailman tämän vuoden ainoat 44 sekunnin alittajat.

Vain yksi nainen aitoi alle Kortteen SE:n

Miesten 110 metrin aitajuoksun voitti espanjalainen Rion olympiakisojen kakkonen Orlando Ortega ajalla 13,22. Yhdysvaltain mestaruuskilpailuiden ja maailman vuositilaston nuori kärkikaksikko Daniel Roberts ja Grant Holloway eivät kumpikaan osallistuneet kilpailuun. Roberts vetäytyi pois viime hetkessä.

Jamaikalainen kauden kärkituloksen haltija ja vuoden 2015 maailmanmestari Danielle Williams oli 100 metrin aitajuoksussa aivan omaa luokkaansa ajalla 12,46. Kukaan toinen ei juossut alle Annimari Kortteen tämänkesäisen Suomen ennätyksen 12,72. Toiseksi sijoittuneen ME-naisen Kendra Harrisonin aika oli 12,73.

– Olen onnellinen voitostani. Tämän kovempaa osallistujajoukkoa ei olisi ollut mahdollista koota yhteen. Aikaankin olen tyytyväinen, sillä tänään oli todella, todella kylmää, Williams hytisi kolealla haastattelupaikalla.

Sifan Hassanin hitaasti kiihtyvä pitkä kiri puri

Hollantilainen tuore Euroopan ennätysnainen Sifan Hassan voitti 5000 metriä hitaasti kiihtyvällä pitkällä kirillä. Hassan juoksi viimeiset 2000 metriä 5.33,68 ja viimeisen 1000 metriä aivan lentämällä 2.35,08. Molemmat ajat olisivat näiden matkojen kauden kärkituloksia.

Hieman rauhallisemmasta alkuvauhdista huolimatta Hassanin voittoaikakin oli mainio 14.26,26. Paras etiopialainen Letesenbet Gidey ja saksalainen Konstanze Klosterhalfen juoksivat hekin alle 14.30:n, mutta kenialainen kauden kärkituloksen haltija Hellen Obiri hävisi jo 7,64 sekuntia jääden neljänneksi.

– Tämä oli hyvä viimeistelytesti Dohan MM-kilpailuihin. Olen harjoitellut loppusuoran kiriäni, mutta minulle olisi tärkeätä, että Dohassa alkuvauhti olisi riittävän kovaa. Tunnen kuitenkin, että olen kehittynyt myös tällaisissa taktiikkajuoksuissa kuin tänään, Hassan kertoi.

Miesten 3000 metrin estejuoksussakaan kenialaiset eivät tällä kertaa taistelleet voitosta, vaan loppusuoraa kirivät rinta rinnan marokkolainen kauden kärkituloksen haltija Soufiane el Bakkali ja kaksi vasta teini-ikäistä etiopialaista. Voittaja oli tuore Etiopian ennätysmies Getnet Wale metrin edellä el Bakkalia ajalla 8.06,92.

Kenian kirkkain tähti Timothy Cheruiyot on tänä ja viime vuonna voittanut 27 kilpailustaan 25 ja voitti myös Brysselin 1500 metriä ajalla 3.30,22. Hänen kauden kärkituloksensa on 3.28,77. Norjalaiset Jakob ja Filip Ingebrigtsen olivat toinen ja kolmas. Ylivoimaiselle Cheruiyotille hekin hävisivät jo 1,40 ja 3,11 sekuntia.

Hidasvauhtisen naisten 800 metrin juoksun voitti vuositilaston kakkonen Yhdysvaltain Ajee Wilson yli kahden minuutin tuloksella 2.00,24. Eteläafrikkalaisen Caster Semenyan kauden kärkiaika on 1.54,98. Tämä ei kuitenkaan voi osallistua MM-kilpailuihin IAAF:n uusimman lääketieteellisen säädöksen mukaan.

Taylor, Lasitskene, Stefanídi ja Mihambo hyppäävät voitosta voittoon

Hallitseva olympia- ja maailmanmestari Christian Taylor oli miesten kolmiloikassa ylivoimainen tuulituloksella 17,85. Yhdysvaltain ja Barbadoksen kaksoiskansalainen Taylor hyppäsi lisäksi aivan tyveneen 17,66. Kauden kärkituloksen haltija Will Clay hävisi roimasti 63 senttiä Yhdysvaltain viedessä neloisvoiton.

Naisten korkeushypyn venäläinen hallitseva maailmanmestari Marija Lasitskene on voittanut tämän kesän kaikki kymmenen kilpailuaan. Brysselissä hän ylitti kaikki korkeudet 199:ään saakka pudotuksitta ja yritti sen jälkeen vielä kolmesti korkeudesta 204.

Naisten seiväshypyn voitti kreikkalainen tämän lajin hallitseva olympiamestari, maailmanmestari ja Euroopan mestari Ekateríni Stefanídi, joka ylitti korkeuden 483 ilman yhtäkään pudotusta. Kauden kärkituloksen haltija Yhdysvaltain Jennifer Suhr oli vasta seitsemäs tuloksella 470.

Saksalainen pituushypyn kauden kärkituloksen haltija ja viimekesäinen Euroopan mestari Malaika Mihambo on voittanut tämän kesän kaikki yhdeksän kilpailuaan. Brysselissä Mihambo voitti tuloksella 703. Toiseksi sijoittunut hallitseva maailmanmestari Yhdysvaltain Brittney Reese hävisi 18 senttiä.

Ståhl heitti kiekkokilpailun viisi pisintä heittoa

Kuubalainen kiekonheiton kauden kärkituloksen haltija ja tuore Pan Amerikan mestari Yaimé Pérez ei antanut yhdeksänkertaiselle arvokilpailuiden kultamitalinaiselle Sandra Perkovićille mitään mahdollisuutta, vaan löi kroatialaisen yli kahden metrin erolla tuloksin 68,27 – 66,00.

Ruotsinsuomalainen Daniel Ståhl oli miesten kiekonheitossa vieläkin ylivoimaisempi. Ståhl sinkautti kilpailun viisi pisintä heittoa välille 67,36 – 68,68 ja voitti kilpailun 2,62 metrin erolla.

Miesten kuulantyöntö kilpailtiin muista lajeista poiketen jo torstaina. Tulostaso oli raudanluja, sillä puolalaisen Konrad Bukowieckin 21,91 ei riittänyt kärkikolmikkoon ja vuoden 2015 maailmanmestari Joe Kovács jäi viimeiseksi tuloksellaan 20,60.

Uusiseelantilainen hallitseva maailmanmestari Tomas Walsh työnsi 22,30, brasilialainen tuore Pan Amerikan mestari Darlan Romani 22,15 ja oregonilainen hallitseva olympiamestari Ryan Crouser 22,08. Kilpailu kuulantyönnön maailmanmestaruudesta Dohassa tulee olemaan poikkeuksellisen kovatasoinen.