Murto viides EM-finaalissa: Tekisi mieli treenaamaan, Lehikoinen seitsemäs

Seiväshyppääjä Wilma Murron viides ja sija Viivi Lehikoisen seitsemäs sija 400 metrin aidoissa lihottivat Suomen joukkueen kokonaispotin mitaliin ja 10 pistesijaan yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisoissa Gävlessä.

Murto ylitti seiväshypyn finaalissa 420 toisellaan, mutta kolme yritystä korkeudesta 435 eivät tuottanut tulosta. Hypyistä kolmas oli paras.

– Urheilijan ei pitäisi toivoa heinäkuussa, että kun pääsisi treenaamaan, mutta minä toivon sitä, Murto totesi.

Sanoillaan Murto viittasi siihen, että on takana rikkonainen kausi, jonka aikana valmennus on muuttunut eikä fyysinen suorituskyky ja hyppyvarmuus ei ole aivan sitä mitä hän toivoisi sen olevan. Se näkyi finaalissa.

– Verryttelyhypyissä oli vastatuuli ja mielestäni handlasin sen hyvin. Sitten tuuli kääntyi myötäiseksi 435:een ja ponnistus kahdessa ensimmäisessä yrityksessä meni niin sanotusti alle. Kolmas lähti hyvin, mutta en tiedä mitä sitten tein seipään kanssa, Murto sanoi.

Sveitsin Angelica Moser voitti kilpailun 465:n ylityksellä. Tshekki Amalie Svabikova ja venäläinen Jeliza Bondarenko taivutti EM-hopean ja pronssin 435:n ylityksellä.

– Pettynyt olen, totta kai, mutta tämä vuosi ei ole parhaalla tavalla palvellut tätä kisaa, Murto sanoi.

Murron toiveissa on tehdä syyskesän mittaan valmentaja Mikko Latvalan kanssa pari lyhyttä harjoitusjaksoa ja hakea hyppyyn varmuutta. Murto ylitti talvella Australissa 451 ja on kesän mittaan hypännyt 445. 

– Pikkuisen lisää vauhtia juoksuun ja joitakin pieniä teknisiä juttua. Niitä vielä tarvitaan, Murto sanoi.

Lehikoinen: Sijoitus oli hyvä lähtökohtiin nähden

Viivi Lehikoinen pinkoi 400 metrin aitojen finaalissa ykkösradalta ajan 58,24, joka toi seitsemännen sijan. EM-mittelöt jättivät Lehikoiselle kaksijaksoiset tunnelmat.

– Sijoitus oli ihan hyvä lähtökohtiin nähden, mutta kisaan itsestään olen pettynyt. Tavoite olisi taistella mitaleista ja hyvistä sijoituksista, Lehikoinen totesi.

Kilpailun voitti Belgian Paulien Couckuyt ennätyksellään 56,17. Italian Linda Olivieri oli toinen ajalla 56,22 ja Sveitsin Yasmin Giger vei pronssimitalin kauden parhaallaan 56,37.

Lehikoinen tuli Gävleen em-kisatilaston 16. sijalta. Hän juoksi välierissä kauden parhaansa 58,02 ja finaalissa kauden toiseksi parhaansa. Vyvin alkanut finaalijuoksu ei luistanut loppuun asti kuten aituri toivoi.

– Alku oli hyvä, mutta kaarteissa tuli virheitä, jotka sitten näkyivät lopussa, Lehikoinen harmitteli.

Lehikoisen mukaan kesän paras aika kohenee vielä syyskesän kisoissa.

– Uskon, että se paranee tästä vielä, Lehikoinen sanoi.

Koilahti käänsi katsetta syyskesään

Taika Koilahden askel ei osunut lankulle hyppääjän toiveiden mukaan pituushypyn finaalissa. kolme yliastuttua hyppyä päätti kilpailun, jonka voitti Ranskan Hilary Kpatcha ponkaistuaan 673.

Koilahti ponnisti myötätuuleen hypätyssä kilpailussa ensimmäisen selkeästi yli, toisen pitkän hypyn hän astui erittäin niukasti yli, eikä kolmaskaan, rahtusen varman päälle -yritys onnistunut.

– Siinä toisessa hypyssä vahassa oli aivan pieni merkki, mutta se oli kuitenkin. Siihen ei jäänyt jossiteltavaa, Koilahti sanoi.

– Otin toiseen hyppyyn askelmerkkiä taaksepäin ja kolmanteen lisää. Ei sitä kuitenkaan voinut puolta metriä taakse ottaa.

Kolme ruksia tulospöytäkirjassa oli Koilahdelle iso pettymys, mutta tällä kaudella 664 ponnistaneelle hyppääjälle on Kalevan kisojen ohella ainakin Puolan Bydgoszczissa käytävän EM-joukkuekilpailun Superliigan ja Tukholman Ruotsi-ottelun tapaisia paikkoja tehdä tulosta tasokkaassa seurassa. Myös joku yksittäinen ulkomainen kilpailu saattaa kuulua kesän ohjelmaan. 

– Tästä täytyy nyt palautua. Sitten pitää alkaa katsella johonkin väliin sopiva kilpailu ehkä ulkomailta, Koilahti sanoi.

Kinnunen: Treenijakson jälkeen ennätysjahtiin

Elina Kinnusella oli keihäänheiton finaalissa murheita heiton ajoituksen kanssa. Hän heitti parhaallaan 47,57, joka toi 12. sijan. Avausheitossa oli puhtia viedä Kinnunen kolmelle viimeiselle kierrokselle, mutta se painui sektorista ulos.

– Verryttelyssä tuntuma oli ihan ok, vaikka jalat tuntuivat vähän pehmeiltä ja sain siinä heitettyä ihan kohtalaisen tuloksen, Kinnunen kertaili.

– Ensimmäisessä heitossa edellinen heittäjä oli vissiin käyttänyt siinä keihäässä kädessään magnesiumia ja minulla oli kädessä pihkaa, En tiedä johtuiko se siitä, mutta jotenkin keihäs irtosi huonosti kädestä. Muissa heitoissa ajoitus oli pielessä.

Kinnusen mukaan edessä on nyt lyhyt treenijakso, jolla hän tavoittelee heittoon varmuutta

– Ja sitten Kalevan kisoihin koettamaan parantaa ennätystä.

Keihäskisan voitti ennätyksensä heittänyt Saksan Annika Fuchs 63,68. Turkin Eda Tugsuz oli toinen heitettyään 61,03 ja Ranskan Evelina Mendes kolmas tuloksella 55,57.

The post Murto viides EM-finaalissa: Tekisi mieli treenaamaan, Lehikoinen seitsemäs appeared first on Yleisurheilu.fi.