Lipsasen MM-kesän tavoitteet: Lankulle rennosti ja lujaa, ennätys nurin (video)

Juoksu ja kesän kilpailujen välillä tehtävä harjoittelu ovat teemoja, joita kolmiloikkaaja Simo Lipsanen ja hänen valmentajansa Petri Ruotsalaisen ovat työstänyt ja miettineet kevään leireillä Portugalissa.

– Rentous ja tehokkuus ovat keskeiset teemat juoksussa. Lankulle pitää tulla kovaa, mutta rennosti, Lipsanen sanoo Santo Antonion harjoituskeskuksessa.

– Kun lähestytään lankkua, siinä ei missään tapauksessa saa tulla liian pitkiä askelia, ettei lantio pääse tipahtamaan, ja vauhti hiljenemään lankulle. Se on omassa hypyssä tosi tärkeää, että juoksu onnistuu. Siitä se lähtee.

Kevään toisella Portugalin harjoitusleirillä Lipsasen liike on ollut lupaavan terävää. Myös fyysiset ominaisuudet ovat menneet eteenpäin vielä hallikauden jälkeen.

– Kesän tavoitteena on ennätys. Siitä lähdetään, että sen pystyisi rikkomaan, Lipsanen sanoo.

Lappeenrantalaisen ennätys on toissa vuoden 22-vuotiaiden EM-kisoissa hopean tuonut Suomen ennätys 17,14.  Viime kesän pisin hyppy kantoi 16,84, mutta talven hallikaudella Lipsanen siirsi sisäratojen SE:n lukemiin 16,98.

– Hallikausi kertoi, että jotakin on tehty oikein, kun pystyin halli-SE:tä parantamaan, Lipsanen sanoo.

Kisojen välissä enemmän palauttavaa ja huoltavaa treeniä

Kilpailukautta Lipsanen odottaa vesi kielellä. Kausi on pitkä ja terävän hyppyvireen säilyttäminen läpi kesän MM-kisoihin asti on haaste.

– Ei auta herkistellä liikaa kesän ensimmäisiin kisoihin, Lipsanen sanoo.

Lipsanen ja Ruotsalainen ovat myös tehneet tarkennuksia kesälle kilpailujen väliin suunniteltuun harjoitteluun.

– Nyt tullaan tekemään aiempaa enempi palauttavaa ja huoltavaa harjoittelua. Tarkoitus on kisailla suhteellisen tiivisti, joten kisojen väli on mietittävä tarkasti, ettei sinne tule liian kovaa harjoittelua, joka väsyttäisi hermostoa, Lipsanen sanoo.

Alkukesän kilpailuista Lipsanen on lyönyt lukkoon jo Paavo Nurmi Gamesin 11. kesäkuuta. Kausi alkaa kesäkuun alussa kotimaassa tai ulkomailla. Kesän kisoissa Lipsanen nähdään pituushypyn parissa ainakin Jyväskylässä 19. kesäkuuta.

–  Pääpaino on tietysti kolmiloikassa, mutta väliin on tarkoitus hypätä pituutta, jos on hyvä tilanne. Se tukee päälajia, pituutta parhaimmillaan 776 ponnistanut Lipsanen sanoo.

Valmentaja Petri Ruotsalainen oli tyytyväinen mittanauhan kertomaan Simo Lipsasen ja Arttu Tyystjärven kuulanheittotestissä.

Kansainvälisten huippujen tekeminen kiinnostaa

Santo Antonion pitkillä leireillä, kuten opiskelupaikkakunnalla Joensuussa tehdyissä harjoituksissa Lipsasella on ollut treenikumppanina Arttu Tyystjärvi, joka loikkaa niinikään Petri Ruotsalaisen valmennuksessa.

– Se on hyvä, että on treenikaveri, joka pystyy sparraamaan. Siitä on apua meille molemmilla myös, jos tarvitsee harjoituksissa mittaus – tai kuvausapua, Lipsanen sanoo.

Lipsasen mukaan joskus uran mittaan olisi mukava nähdä myös lajin kansainvälisten kärkinimien harjoittelua.

– Kyllä se on totta kai mielessä käynyt. Olisi erittäin mielenkiintoista päästä näkemään ihan maailman kärjen harjoittelua ja ylipäätään se, että minkälaisia asioita siellä tehdään, Lipsanen sanoo.

Hyvässä mallissa on kesää ajatellen myös Arttu Tyystjärven harjoittelu.

 

The post Lipsasen MM-kesän tavoitteet: Lankulle rennosti ja lujaa, ennätys nurin (video) appeared first on Yleisurheilu.fi.