Kaul, Eid Naser, Johnson-Thompson ja Gong torstain maailmanmestarit

Saksan Niklas Kaul ja Britannian Katarina Johnson-Thompson voittivat Dohassa torstaina moniotteluiden maailmanmestaruudet. Kovavauhtisen naisten 400 metriä voitti Bahrainin Salwa Eid Naser ja naisten kuulantyönnön Kiinan Gong Lijiao.

 

Salwa Eid Naser häikäisi superajalla 48,14

Bahrainin Salwa Eid Naser häikäisi Dohan Khalfa-stadionilla juoksemalla 400 metriä kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi parhaaseen aikaan 48,14. Se on nopein aika sitten Itä-Saksan Marita Kochin rikkomattomaksi sanotun maailmanennätyksen 47,60, joka syntyi vuonna 1985.

Nigerialaistaustainen Eid Naser, 21, teki valtavan 0,94 sekunnin ennätysparannuksen. Hän tuli erittäin kovaa 200 metriä ja piti asemat, vaikka Bahaman Shaunae Miller-Uibo juoksi Amerikan ennätyksen ja kaikkien aikojen kuudenneksi parhaan ajan 48,37.

Miller-Uibon aika on kovin, jolla on koskaan hävitty MM-kilpailuissa tai olympiakisoissa. Kolmanneksi kiiti Jamaikan Shericka Jackson ennätyksellään 49,47.

Alle 50 sekunnin maaliin tulivat myös neljänneksi ja viidenneksi juosseet Yhdysvaltain Wadeline Jonathas ja mestaruutta puolustanut Phyllis Francis molemmat uusilla ennätyksillään 49,60 ja 49,61.

 

Valmentajalla dopinghistoriaa

Eid Naser on juossut Lontoossa vuoden 2017 MM-kilpailuissa toiseksi ja aiemmin 17-vuotiaiden maailmanmestariksi ja voittanut useita Aasian mestaruuksia. Lontoossa hän juoksi hopeaa ajalla 50,06 ja rikkoi samana vuonna ensi kerran 50 sekuntia.

Hän ei ole hävinnyt 400 metrillä sitten viime vuoden Timanttiliigan Monacon kilpailun. Silloin Miller-Uibo peittosi hänet juoksussa, jossa kumpikin teki ennätyksensä ajoin 48,97 ja 49,08.

Eid Naserin menestystä on ollut rakentamassa bulgarialainen valmentaja Janko Bratanov, jonka valmennettavista Qataria edustaneet, nigerialaistaustaiset sprintterit Samuel Francis, Femi Ogunode ja Kemi Adekoya ovat kaikki saaneet dopingtuomiot.

 

(Photo by Andy Lyons/Getty Images for IAAF)

Johnson-Thompson katkaisi Britannian ennätyksellä Thiamin voittosarjan

Britannian Katarina Johnson-Thompson ehti olla seitsenottelussa kahdesti MM-kilpailuissa viides, olympiakisoissa kuudes ja viime kesänä Berliinin EM-kilpailuissa toinen ennen kuin kaikki nasahti Dohassa jengoilleen ja hän voitti maailmanmestaruuden pistein 6981.

Mestaruudellaan britti katkaisi Belgian Nafissatou Thiamin kolmen mestaruuden ketjun. Thiam on voittanut seitsenottelun edellisissä olympiakisoissa, MM-kilpailuissa ja EM-kilpailuissa.

Dohassa Thiam oli toinen pistein 6677 ja Itävallan Verena Preiner kolmas pistein 6560.

Johnson-Thompson lähti toiseen päivään 96 pisteen johdossa koottuaan avauspäivänä tulossarjan: 100 metrin aitajuoksu 13,09, korkeushyppy 195, kuulantyöntö 13,86 ja 200 metrin juoksu 23,08. Näistä tuloksista aitajuoksu ja kuulantyöntö olivat omia ennätyksiä.

Toisena päivänä hän voitti pituushypyn ponkaistuaan 677, sijoittui keihäänheitossa 11:nneksi uudella ennätyksellään 43,93 ja voitti 800 metrin juoksun ajalla 2.07,26.

Voittopisteillään Johnson-Thompson nousi kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi ja otti samalla nimiinsä Britannian ennätyksen. Edellinen oli Lontoon olympiakisojen voittajan Jessica Ennis-Hillin 6955 pistettä.

Thiam ponnisti toisena päivänä pituutta 640, heitti keihästä 48,04 ja juoksi 800 metriä 2.18,93. Thiam astui keihäänheitossa ensimmäisen yrityksensä yli, kiskaisi toisellaan 48,04 ja luovutti sitten taiston ottelun voitosta eikä enää tullut heittämään kolmatta kertaa.

 

— Huom! Artikkelia täydennetään muiden lajien osalta. —

The post Kaul, Eid Naser, Johnson-Thompson ja Gong torstain maailmanmestarit appeared first on Yleisurheilu.fi.