Kangasniemi, Nelimarkka ja Virjonen tähdittävät YAG:n GP-kisoja

Suomen suurin nuorten yleisurheilutapahtuma Youth Athletics Games alkaa torstaina Nurmijärven Klaukkalassa kovatasoisella 17-vuotiaiden GP-kilpailulla. Kilpailuihin on ilmoittautunut noin 20 urheilijaa, jotka ovat rikkoneet heinäkuussa Sloveniassa pidettävän Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin (EYOF) tulosrajoja.

Poikien moukarinheitossa pyörähtelee 17-vuotiaiden EM-hopeamitalisti Nurmijärven Yleisurheilun Aatu Kangasniemi. Hän on heittänyt tällä kaudella viiden kilon lekalla ennätyksekseen 78,71. Kangasniemen haastaa 73,69 heittänyt Kenttäurheilijat-58:n Mico Lampinen.

Tyttöjen keihäänheitossa kilpailee hallitseva EYOF:n mestari Nakkilan Vireen Rebecca Nelimarkka. Hän on heittänyt tänä kesänä 500 gramman keihäällä 17-vuotiaiden Suomen ennätyksen 59,98.

Tyttöjen 100 metrin aitajuoksussa Turun Urheiluliiton Enni Virjonen tavoittelee jopa Suomen ennätysvauhtia. Virjonen on kiitänyt tänä kesänä 17-vuotiaiden kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi nopeimman ajan 13,36. Suomen ennätys on Nooralotta Nezirin 13,23. Virjonen pääsee 17-vuotiaiden sarjaan vielä ensi vuonnakin.

Heikkonen pitkissä aidoissa – Moukarissa Kärhä vastaan Kujanpää

Tyttöjen 400 metrin aitajuoksun ylivoimainen ennakkosuosikki on Helsingin IFK:n Mila Heikkonen. Viime vuonna 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa neljänneksi sijoittuneen Heikkosen ennätys on 58,53 ja kauden paras 61,62.

Tyttöjen moukarissa on odotettavissa Noormarkun Nopsan Pinja Kärhän ja Valkeakosken Hakan Elisabet Kujanpään kaksinkamppailu. Kärhä linkosi juuri kolme päivää sitten kolmen kilon moukarilla ennätyksensä 67,67. Kujanpää heitti talvella ennätyksensä 67,54 ja on ollut alkukesästä tasaisen varmassa 65 metrin kunnossa. Kärhä on Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljäntenä ja Kujanpää viidentenä.

Tyttöjen satasella paljon juoksijoita

Poikien 100 metrillä on mukana kolme alle 11 sekunnin menijää. Malax IF:n Alex Nisula on pinkonut tänä kesänä ennätyksensä 10,83. Lahden Ahkeran Matias Salminen ja Turun Urheiluliiton Alvar Itämeri ovat alittaneet 11 sekuntia viime vuonna. Suomen Urheiluliiton asettama tulosraja EYOF:n kisoihin on tasan 11 sekuntia ja se pitää juosta tällä kaudella.

Tyttöjen 100 metrillä paras tilastoaika, 12,12, on Helsingin IFK:n Elmiina Siikalalla. Myös Lapuan Virkiän Linnea Hirvelä on saavuttanut tällä kaudella EYOF:n tulosrajan, joka on 12,25. Tyttöjen sataselle on ilmoittautunut peräti 45 juoksijaa.

Kuulassa kova nelikko – Seipäällä kohti viittä ja neljää metriä

Tyttöjen kuulantyönnöstä on odotettavissa hyvätasoinen ja jännittävä kilpailu. Ennakkosuosikki on 16.15 työntänyt Vähänkyrön Viestin Ella Mäntylä. Myös Turun Urheiluliiton Carmen Welling ja Enni Virjonen sekä Nakkilan Vireen Rebecca Nelimarkka ovat työntäneet kolmen kilon kuulalla yli 15 metriä.

Poikien seiväshypyssä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Tommi Järvenpää lähestyy viiden metrin haamurajaa. Järvenpää on ylittänyt tällä kaudella ennätyksekseen 485. Tyttöjen seipään ennakkosuosikki on tänä kesänä 390 selvittänyt Lappajärven Veikkojen Janna-Juulia Mäenpää.

Tyttöjen korkeushypyssä ovat mukana 175 ylittäneet Vehmaisten Urheilijoiden Aino Aalto ja Gamlakarleby IF:n Vilma Knutar.

Peltola vastaan Virrantuomi 800 metrillä

Tyttöjen 800 metrin voitosta ja EYOF:n edustuspaikasta taistelevat Lahden Ahkeran Inka Peltola ja Helsingin Kisa-Veikkojen Venla Virrantuomi. Virrantuomen ennätys on 2.13,54 ja Peltolan 2.13,82. Tänä kesänä Peltolan on juossut neljä sadasosaa nopeammin kuin Virrantuomi.

Poikien 800 metrillä vauhtia pitää Nurmijärven Yleisurheilun Rasmus Laapas. Hän on juossut tällä kaudella 1.55,11, joka alittaa EYOF:n tulosrajan 0,89 sekunnilla. Poikien 400 metrin aitajuoksussa viilettää Loimaan Leiskun Hannu Sjöblom, jonka ennätys 55,35 alittaa EYOF:n tulosrajan 0,65 sekunnilla.

Teksti: Jyrki Repola