Joensuun Motonet GP: Raitanen ennätysjahtiin, Korte, Neziri ja Hurske Kalevan kisojen kenraalissa, Kirt haastaa Ruuskasen

Topi Raitanen käy Jukka Keskisalon 3000 metrin kenttäennätyksen kimppuun Joensuun Motonet GP:ssä keskiviikkona. Kalevan kisoihin valmistautuvat Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Reetta Hurske kohtaavat 100 metrin aidoissa ja Antti Ruuskanen haastaa keihäänheitossa  Magnus Kirtin.

– Se on realistinen tavoite, mutta vaatii sopivat olosuhteet, ja että kaikki nastaa, Raitanen arvioi mahdollisuuksiaan rikkoa Keskisalon ennätys.

Keskisalon ja Joensuun kentän 3000 metrin ennätys on 10 vuotta sitten juostu 7.49,05. Raitasen ennätys on toukokuinen 7.56,10.

Viikko sitten Raitanen juoksi Lapinlahdella 3000 metrin esteet ennätyksensä tuntumaan 8.22,76. Silloin juoksun ”jäniksen” vauhti notkahti toisella kilometrillä. Joensuussa juoksun jänis, Norjan Håkon Mushom, ja reilu viikko sitten 7.49,86 juossut Bahrainin Mohammed Ayoub Tiouali pitävät huolen siitä, että Raitaselle on mahdollisuus ennätysjuoksuun.

– Lapinlahdella otin varman päälle, kun olin juuri tullut korkeanpaikan leiriltä ja säästin rytminvaihdoksen loppuun. Nyt lähdetään 7.50:n loppuaikaan tähtäävään vauhtiin, ja jos on hyvä päivä, mennään alle 7.50:n, Raitanen sanoo.

Neziri: Vähän ryminää loppuun

Naisten 100 metrin aidoissa juostaan alkuerät ja A- ja B-finaali. Neziräi, Kortetta ja Hursketta kirittävät muiden muassa tuore 22-vuotiaiden EM-kakkonen, 12,82 juossut Puolan Klaudia Siciarz, Jamaikan Britany Anderson, joka pinkoi hiljattain myötätuulessa 12,77.

Korte juoksi viikko sitten Lapinlahdella kauden kotimaisen kärkiajan 12,86 ja Hurske 12,97. Neziri puolestaan aitoi viikonvaiheessa Lontoossa 12,97. Hänen kesän parhaansa on 12,90.

– Pitää uskoa, että sieltä löytyy nyt kokonaisuutena hyvä suoritus, eli vähän enemmän ryminää loppuun, ja hyvä tulee, Neziri viittasi Lontoon juoksuun, jossa loppuun ei löytynyt juoksijan toivomaa lentoa.

– Lontoossa olin 9. radalla. Toivottavasti nyt menee alkuerissä hyvin ja pääsen finaalissa juoksemaan keskiradoille. Se auttaisi kovasti.

Joku aiturikolmikosta valitaan kuun lopussa Suomen EM-joukkuekilpailun Superliigan ryhmään, joka kilpailee Puolaan Bydgoszczissa. Valinnassa huomioidaan koko kausi ja jokainen kolmikosta haluaa joukkueeseen.

– Siinä on aina ekstralatausta kun kotimaan kärki on paikalla. Tässä on myös sellaista kohti Kalevan kisoja -kilpailuasetelmaa, Neziri sanoo.

Korte ja Hurske ennätysjahtiin

Korte juoksi Lapinlahdella ennätyksensä ja uskoo, että parempaa on luvassa.

– Nyt kun olen nähnyt sen juoksun videolta, olen tyytyväinen kahteen aitaan. Kolmella aidalla tuli paha vastaponnistus, joka vei paljon aikaa. Meille aitureille paljon aikaa on muutama sadasosa, Korte sanoo.

– Minä en ajattele sitä ketä vastaan kisaan. Nooralotta tai Reetta on ollut mukana melkein minun jokaisessa juoksussa tänä kesänä. Se on ihan sama, onko heistä mukana toinen vai molemmat. Juoksen omaa juoksua ja tavoittelen ennätystä.

Hurske sanoo voivansa keskittyä juoksemaan vain voitosta, kun enää ei tarvitse jahdata MM-tulosrajaa. Se alittui sallitussa tuulessa Lapinlahdella.

– Nyt saa juosta vähän rennommin, ei tarvitse maalissa kelloa katsella. Olin odottanut, että raja tulee, mutta en uskonut, että se menisi Lapinlahdella. Se oli kuitenkin aika huono juoksu, eikä sadekaan auttanut, Hurske sanoo.

– Lapinlahden juoksun jälkeen palattiin treenaamaan. Perjantaina oli heti kova aitatreeni ja voimaa. Nyt toivon kahta hyvää starttia ja että pystyisin taistelemaan muita vastaan myös juoksun lopussa kuten alkukaudella.

Kirt: Se on haastava kisa

Kirt hakee Joensuusta hyvää tulosta ja kahdeksatta perättäistä voittoaan Suomessa. Hän on viimeksi hävinnyt Suomessa toissa vuonna Lappeenrannassa Tero Pitkämäellä.

– Kohtaan Antti Ruuskasen ensimmäistä kertaa tällä kaudella, haastava kisa, Kirt sanoo.

Kirt on ollut läpi kesän loistovedossa. Hän heitti juhannuksen alla Ostravassa  90,34 ja juhannuspäivänä Kuortaneella 90,61, joka on kauden kärkitulos. Kirtin mukaan vauhtijuoksun ja heiton yhteen niveltyminen on ollut tämän menestyksen taustalla.

– Olen aina painottanut harjoittelussa jalkatyötä. Nyt talvella ei keskitytty niin paljon heittoon, kuin siihen, että saadaan vauhti siirrettyä heittoon ja se on onnistunut aika hyvin, Kirt sanoo.

Virolaisheittäjällä on nyt takanaan keskikesän treenitauko ja edessä on kiivastahtisen kilpailun täyttämä elokuu. Treenitauolla Kirt palasi perusharjoittelun pariin ja koetti myös hioa keihään lähtökulmaa heitossa, jonka hänen mukaansa karkaa helposti liian korkeaksi.

– Se toimii, kun keskityn siihen täysillä, mutta sitten joku muu asia helposti pettää. Kuortaneella sain sen toiminaan, samoin Ostravassa, Kirt sanoo.

Richardsson, Kuivisto ja Lipsanen kovassa seurassa

Camilla Richardsson on kahdessa viimeisessä kilpailussaan juossut MM-rajan 3000 metrin esteissä ennätyksellään 9.38,93 ja tehnyt 5000 metrillä ennätyksensä 15.37,02. Joensuussa hän juoksee 3000 metrin esteet ja hakee matkan 9.28,81 juosseen Kenian Caroline Tuigongin johdolla ennätykseen parannusta.

Sara Kuiviston kesän paras 800 metriä on kulkenut 2.02,64. Joensuun tasokkaalla 800 metrillä on useita 2.01-alkuisia tuloksia tänä vuonna juosseita puolimailereita, joten Kuivistolle on hyvät edellytykset tuloksentekoon.

Naisten keihäskilpailun kärkinimi on 67,22 tällä kaudella heittänyt Valko-Venäjän Tatsjana Hladovitsh. Kotimaan kärkinimistä mukana ovat Jenni Kangas, Heidi Nokelanen ja Saara Lipsanen.

Kansainvälistä vastusta on tarjolla myös Simo Lipsaselle kolmiloikassa, Joonas Rinteelle 800 metrillä ja viime vuonna Joensuussa pituushypyn ennätyksellään voittaneelle Kalle Salmiselle. Kotikentällään kisaava Salminen ponkaisi viime vuoden kilpailussa 773.

– Nyt on kutkuttava fiilis kropassa, tänä kesänä 775 ponkaissut, Salminen sanoo.

Kisojen pääsihteeri Tuomo Lehtinen on tyytyväinen kisanäkymään.

– Nämä ovat tasokkaimmat kilpailut mitä minä olen ollut täällä järjestämässä. Mukana on 70 ulkomaista urheilijaa, joista monet ovat tulleet tänne omalla kustannuksella. Luvassa on tasapainoiset kisat, mielenkiintoisia lajeja on paljon, Lehtinen sanoo.

Joensuun Motonet GP näkyy Ylen TV2-kanavalla keskiviikkona (24.7.) kello 18.30 alkaen.

Osanottajat

Aikataulu

 

The post Joensuun Motonet GP: Raitanen ennätysjahtiin, Korte, Neziri ja Hurske Kalevan kisojen kenraalissa, Kirt haastaa Ruuskasen appeared first on Yleisurheilu.fi.