Hyryläinen ja Vainio Dohan supervaativalle maratonille – Hyryläinen: ”Se tulee olemaan tosi rankkaa”

Dohan MM-kilpailujen avauspäivän päättävä naisten maraton alkaa perjantaina kello 23.59 eli keskiyöllä. Ilman lämpötila on silti 30-33 astetta ja kosteusprosentti 65-70 välillä. Se tarkoittaa, että rahtusenkin liian kova vauhti maksaa rajusti.

– Ilman lämpötila ja kosteus ovat sitä luokkaa, että ihmisen lämmönsäätelyjärjestelmä voi juuri ja juuri toimia, mutta jos ilma on pari-kolme astettakin lämpimämpää, ollaan katastrofin äärellä, arvioi Suomen joukkueen lääkäri Ilkka Räsänen.

Suomalaismaratoonarit Anne-Mari Hyryläinen ja Alisa Vainio ovat tietoisia haasteista. Kilpailu juostaan seitsemän kilometrin lenkkeinä merenrannan tuntumassa tasaisella, valaistulla reitillä.

– Se tulee olemaan tosi rankkaa, sanoo Hyryläinen, joka on asunut pitkään Dubaissa ja tietää millaisissa oloissa maraton nyt juostaan.

– Itse en ole tehnyt vauhdinjakoa. Lähden liikkeelle tosi tarkasti omaa kroppaa kuunnellen, eli menen alun maltilla ja kuulostellen, miltä vauhti tuntuu. Samalla katson, miten kärki lähtee ja yritän sovittaa omaa vauhtia siihen.

Hyryläinen: Dubaissa treenejä aamuyöllä

Hyryläisellä on tältä kaudelta takana yksi maraton. Huhtikuussa matka taittui Hampurissa 2.35.05. Kesän hän on keskittynyt harjoittelemaan, ensin heinäkuun Ranskassa Font Romeaun vuoristoleirillä ja sitten Dubaissa.

– Dubaissa olen totutellut tähän ilmastoon ja ihan muutaman harjoituksen olen tehnyt kahdeltatoista illalla, Hyryläinen sanoo.

Hyryläisen mukaan kovan harjoituksen tekeminen MM-maratonin lähtöaikaan keskiyöllä tuntui aluksi vaikealta, mutta sittemmin tuntuma on parantunut. Syyskuun hän on juossut kovia harjoituksia aamuyöllä.

– Aamuyöllä siksi, että silloin Dubaissa on vähän viileämpi kuin myöhään illalla. Se on inhimillisempää, Hyryläinen sanoo.

Hyryläisen MM-kilpailuihin valmistava harjoittelu on sujunut ilman takkuja. MM-maraton on Hyryläiselle tärkeä osa Tokion olympiakisoihin huipentuvaa projektia.

– Näen, että tämä on hyvä kenraaliharjoitus Tokiota varten. Tokiossakin on kuuma keli. Nyt näkee miten keho toimii ja miten pärjää noissa olosuhteissa.

Vainio selätti vaivat ja sai treenit kulkemaan

Maltilla MM-maratonille lähtee Alisa Vainiokin. Kevään mykoplasman ja lonkkavaivojen jälkeen harjoitukset ovat vieneet nuoren juoksijan kuntoa vauhdilla eteenpäin. Erityisen hyvin onnistui torstaina päättynyt leiri Turkissa, Belekissä.

– Syyskuussa on tapahtunut sellaisia asioita, jotka ovat nostaneet itseluottamusta ja tuoneet varmuutta ja hyvää mieltä niin, että kannatti lähteä MM-kilpailuihin, Vainio sanoo.

– Se tarkoittaa, että kun kroppa toimii hyvin, jokainen harjoitus vie kuntoa eteenpäin. Sen huomaa kovemmissa treeneissä ja pidemmissä lenkeissä, kun tulee sellainen vahva fiilis.

Samaa mieltä on Vainion valmentaja Jarmo Viskari. Hänen mukaansa Vainio oli mainiossa kunnossa jo vuodenvaihteessa, mutta kevään ongelmat söivät harjoittelua, joka sittemmin on saatu takaisin hyvälle uralle.

– Kalevan kisojen jälkeen Alisan  kehitys lähti oikeaan suuntaan ja oli todella nopeaa. Alisa on nyt erittäin hyvällä tasolla, Viskari sanoo.

Oikea rytmi pidettävä myös nesteen nauttimisessa

Dohan öiselle MM-reitille Vainio ampaisee yhdessä noin 70 juoksijan kanssa. Uran kolmannella maratonilla taktiikan avainsana on maltti.

– Oikeastaan muuta taktiikkaa ei ole kuin se, ettei lähtisi liian kovaa. Täytyy yrittää pitää itsensä virkeänä mahdollisimman pitkään, koska loppu tulee olemaan aika vaikea. Pitää osata lukea itseään niin, että osaa mennä alusta lähtien sitä oikeaa vauhtia, Vainio sanoo.

Seitsemän kilometrin reitillä on kaksi järjestäjien juottopistettä ja kaksi muuta urheilijoiden omille juomille. Vainion mukaan nestettä nautitaan uutterasti.

– Siinäkin täytyy pitää hyvä rytmi. En ehkä ihan jokaisella pisteellä juo, mutta lähestulkoon.

Maratonin starttilista

The post Hyryläinen ja Vainio Dohan supervaativalle maratonille – Hyryläinen: ”Se tulee olemaan tosi rankkaa” appeared first on Yleisurheilu.fi.