Huntington rikkoi MM-rajan 22-vuotiaiden SE:llä 6339: ”Aika onnellien olen”, Sillman kokosi jälleen yli 6000 pistettä

Maria Huntington otti Lappeenrannan Kalevan kisoissa korkojen kera takaisin 22-vuotiaiden EM-kisoissa keskeytyneen seitsenottelun tuoman pettymyksen. Huntingon vei Suomen mestaruuden 6339 pisteellä, jolla hän kohensi ennätystään 286 pistettä ja rikkoi Dohan MM-rajan.

– Aika onnellinen olen, Huntington kuvaili tuntojaan hetimiten kisan jälkeen.

Lappeenrannassa nähtiin kaikkien aikojen tasokkain Kalevan kisojen seitsenottelu, kun Tampereen Pyrinnön Miia Sillman oli toinen 6048 pisteellä ja Joensuun Katajan Jutta ja Hertta Heikkinen kolmas ja neljäs ennätyksillään 5952 ja 5926 pistettä.

Huntington juoksi avauspäivänä 100 metrin aidoissa ennätyksen 13,09, ylitti korkeushypyssä 183, työnsi kuulaa 12,67 ja viiletti 200 metrillä komean ennätyksen 24,29. Toisen päivän lajeissa pituushypyssä oli tiukka paikka, kun tulos 643 varmistui vasta kolmannella yrityksellä.

Dohan MM-rajan varmistivat keihäänheiton ennätys 44,20 ja illan päättänyt rohkea ennätysjuoksu 800 metrillä joka toi ajan 2.20,27.

– Hertta Heikkisen kanssa oli sovittu, että hän lähtee 1.06:n vauhtiin ensimmäisellä kierroksella ja minä lähden peesiin ja aika hyvin se meni, Huntington huokaili.

Toisen päivän tukalin paikka Huntingtonilla oli pituushypyssä, kun myötätuuli siivitti juoksua ja kaksi ensimmäistä hyppyä painuivat yli.

– Siirsin askelmerkkiä taaksepäin jokaisella hypyllä, mutta juoksu alkoi vaan kulkea koko ajan paremmin, Huntington sanoi.

Elämäntapamuutos ja poikaystävän tuki apuna

Huntington on kuluvalla kaudella ollut loistovedossa. Aiempi otteluennätys 6053 syntyi kesäkuussa Uppsalassa. Ennätykset ovat parantuneet tuntuvasti myös 100 metrin aidoissa, pituushypyssä, korkeushypyssä ja keihäänheitossa.

Lappeenrannan ennätyspisteillään Huntington nousi kotimaan kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Edellä ovat vain SE:n 6404 haltija Satu Ruotsalainen ja 6369 pistettä otellut Tiia Hautala. Huntingtonin voittotulos on 22-vuotiaiden Suomen ennätys.

Huntingtonin valmentajan Matti Liimatasen ammattitaidon ohella menestyksen taustalla on pari vuotta sitten tehty elämäntapamuutos ja säännöllinen harjoittelu.

– Se tarkoittaa uni- ja syömisrytmiä ja ylipäätään huippu-urheilijan elämää, Huntington sanoo.

Itse Huntington kiittelee myös poikaystäväänsä, jonka tuki ollut väkevä. Lisää virtaa ottelijan harjoitteluun on tuonut myös tiukka kilpailu ja yhteinen leiritys Tampereen Pyrinnön seurakaveri Sillmanin ja muiden lajin kotimaisen kärkinimien kanssa.

– Yhteinen leiritys ja kilpailut motivoivat, kun kaikki mennään eteenpäin, Huntington sanoi.

Dohassa olympiarajan kimppuun?

Erityisen iso apu poikaystävän tuesta oli Huntingtonilla, kun hän haki uuden taisteluvireen Lappeenrannan Kalevan kisoihin, sen jälkeen kun seitsenottelu jäi kahden lajin jälkeen kesken Gävlen 22-vuotiaiden EM-kisoissa takareisivaivan takia kesken.

Seuraavaksi edessä on valmistautuminen syys-lokakuun taitteessa Dohan helteessä käytävään MM-kisojen seitsenotteluun.

– Nyt on edessä kahden viikon ylimenokausi ja sen jälkeen pannaan uusi harjoitusjakso päälle ja rakennetaan kuntoa MM-kisoihin, Huntington sanoo.

Sitä olisiko Dohassa mahdollisuus rikkoa Tokion olympiakisojen tulosraja 6420 pistettä, Huntington ei spekuloi.

– On se mahdollista jos laskee yhteen minun eri lajien ennätykset, mutta sen näkee saako siellä sitten ottelussa kasaan seitsemän lajia niin hyvin, Huntington sanoo.

Sillman: Tärkeintä oli itsensä voittaminen

Toiseksi Lappeenrannassa otellut Sillman ponnisti päätöspäivänä pituushypyssä 621. Se piti hänet vielä yli 6100 pisteen vauhdissa, mutta keihäänheitossa hän jäi 44,59:ään, ja juoksi sitten 800 metriä 2.24,91.

– Keihäässä kädessä oli tuntemuksia ja se verotti tulosta. Kädelle olisi pitänyt tehdä jotakin jo syksyllä, mutta nyt se on varmaan edessä, Sillman sanoi.

Sillman viittasi kyynärpäävaivaan, joka on käytännössä estänyt keihäänheiton harjoittelun. Lappeenrannan ottelussa Sillmanin kiusana olivat myös vatsakrampit.

– Tärkeintä tässä oli itsensä voittaminen ja uran toinen 6000 pistettä ylitys, vaikka pohjalla onkin pieni pettymyksen tunne, Sillman sanoi.

Sillmanilla on edelleen hyvät mahdollisuudet nousta rankingin kautta Huntingtonin seuraksi Dohan MM-kisoihin.

The post Huntington rikkoi MM-rajan 22-vuotiaiden SE:llä 6339: ”Aika onnellien olen”, Sillman kokosi jälleen yli 6000 pistettä appeared first on Yleisurheilu.fi.