Gävle: Leveelahti ja Lehtiö finaalin, pika-aiturinelikko vastatuulessa välieriin

Helena Leveelahti ja Johanna Lehtiö nappasivat finaalipaikat Gävlessä 22-vuotiaiden EM-kisojen kiekonheiton karsinnasta tuloksin 51,61 ja 50,47. Leveelahti heitti parhaansa kolmannellaan ja oli kymmenes. Myös Lehtiön paras syntyi kolmannelle ja riitti 12. sijaan.

Leveelahti heitti viime kesän 19-vuotiaiden MM-kisoissa mitaleille, mutta on tuskaillut tänä kesänä tekniikkaongelman kanssa, joka syö terän kunnon mukaisilta heitosta. Tilanne on kuitenkin korjautumassa.

– Fyysisesti kunnossa ei ole vikaa. Heitossa alku ja keskelle meno sujuvat, mutta heiton lopussa on virhe. Se voi korjaantua ihan milloin vaan, vaikka jo nyt finaalissa, ja silloin heitto lähtee kulkemaan, Leveelahti sanoi.

Lehtiölle finaalipaikka oli yllätys.

– En olisi uskonut, että se tulee. Siinä oli vähän eri vikaa joka heitossa. Finaalissa pitää vaan ottaa heiton alku rauhassa ja katsoa, että lopussa tuki pitää. Finaaliin on kiva lähteä, ei ole mitään paineita, Lehtiö kertaili.

Krista Uusi-Kinnala ei saanut heittoa jengoilleen toivomallaan tavalla. Hän oli karsinnassa 16:s tuloksella 48,78.

– Ei ole mitään ongelmaa. Nyt ei vaan lähtenyt, Uusi-Kinnala harmitteli.

Neljä pika-aituria välieriin

Aiturit Julia Enarvi ja Anni Siirtola taistelivat tuulta vastaan 100 metrin alkuerissä, mutta kumpikin eteni erästään suoraan välieriin.

Enarvi oli Puolan Klaudia Siciarzin ajalla 13,58 voittaman erän toinen ja ehti maaliin ajassa 13,79. Siirtolan erän voitti lajin suosikki Valko-Venäjän Elvira Herman alkuerien kärkiajalla 13,25, Siirtola oli neljäs juostuaa 13,57.

Enarvilla oli juoksussa vastatuulta 1,1 ja Siirtolalla 2,5 metriä sekunnissa. Enarvi teki juoksussa väkevän nousun osuttuaan rajusti ensimmäiseen aitaan.

– Se oli melkoinen pommi, jonka jälkeen piti kiihdyttää uudestaan, Enarvi huokali.

Oma juoksu jätti kuitenkin hyvän kuvan kunnossa.

– Kahdeksan parhaan joukkoon, eli finaaliin tavoittelen ja ennätys on mahdollinen , jos tuulen suunta muuttuu, tällä kaudella 13,41 juossut Enarvi sanoi.

– Yllättävän kova vastatuuli oli. Sen kanssa oli haasteita, mutta ihan hyvää tekemistä. Jos vielä saisi juoksun kiihtymään vähän paremmin, Siirtola komppasi.

Emma Hyvärinen oli erässään viides ajalla 14,58, joka ei riittänyt jatkoon. Välieriin vaadittiin 14,31.

Valtteri Kalliokulju ja Ilari Manninen etenivät 110 metrin aitojen välieriin aikavertailusta ajoin 14,53 ja 14,60. Kalliokulju oli erässään viides ja kamppaili 1,9 metriä sekunnissa puhaltaneessa vastatuulessa, Manninen oli erässään kuudes ja puski aitojen yli 2,8 metriä sekunnissa puhaltaneessa vastatuulessa.

Kumpikaan ei ollut tyytyväinen juoksuunsa, vaikka välieräpaikka tyydytti.

– En saanut pidettyä juoksun loppua teknisesti kasassa, ja se on yleensä minulla se juoksun vahva osa, Kalliokulju totesi.

– Vähän leijuin liikaa aitojen päällä, vasttatuuli selittää aikaa, Manninen summasi.

Ahola: Aloin taas varmistelemaan

Kuulantyöntäjien suomalaiskolmikko Eero Ahola, Samuli Kyrönviita ja Panu Tirkkonen työnsi karsinnassa 17,66, 17,02 ja 16,69. He olivat kilpailussa 16:s, 20. ja 24:s. Loppukilpailuun Gävlessä vaadittiin 18,30.

Aholan paras syntyi kolmannella työnnöllä. Hänen kesän parhaansa on 17,94.

– Jo kolmatta kertaa nuorten arvokisoissa kävi niin, että alan varmistelemaan työnnössä, vaikken tee sitä tarkoituksella, Ahola harmitteli.

– Kahdessa ensimmäisessä työnnössä työnsin vain kylkeä työntösuuntaan ja ne jäivät sellaisiksi nyppäisyiksi. Kolmas työntö oli kaikin puolin parempi työntö, mutta lipesi sormista. Sen tiesi ettei se riitä finaaliin.

Kyrönviita työnsi Gävlessä tämän kesän tasollaan. Hän murjaisi talvella hallissa 17,70, mutta kuusi viikkoa sitten kuula meni sen verran rajusti sormista läpi, että se on haitannut kesän harjoitus- ja kilpailutyöntöjä.

– Fyysisesti olen kunnossa ja voimat ovat menneet eteenpäin, mutta sormien kanssa on ollut ongelmia. Nyt pystyin kuitenkin työntämään ihan tämän kesän kisojen tasolle, Kyrönviita sanoi.

Tirkkonen sai Aholan tapaan vasta kolmannella työntöä oikeille jengoille.

– Kaksi ensimmäistä oli sellaisia, että kävin ringissä ja irrotin kuulan kädestä. Kolmanteen sain sitten vähän ajoituksia kuntoon. Mahdollisuuksia työntää pitkälle on, mutta se on vielä epävarmaa, Tirkkonen sanoi.

Karsinnan voitti lajin suosikki Puolan Konrad Bukowiecki, joka työnsi 20,44.

The post Gävle: Leveelahti ja Lehtiö finaalin, pika-aiturinelikko vastatuulessa välieriin appeared first on Yleisurheilu.fi.