Cheruiyot, Cheptegei, Peters, Ali ja Mihambo sunnuntain maailmanmestarit

Dohan MM-kilpailuiden päätöspäivänä Kenian Timothy Cheruiyot ja Ugandan Joshua Cheptegei voittivat 1500 ja 10000 metrin juoksut, Grenadan Anderson Peters keihäänheiton, Yhdysvaltain Nia Ali 100 metrin aitajuoksun ja Saksan Malaika Mihambo ylivoimaisesti pituushypyn. Yhdysvallat voitti molemmat 4×400 metrin viestinjuoksut.

Mihambo oli ylivoimainen pituushypyssä

Saksan 25-vuotias Malaika Mihambo oli yksi Dohan MM-kilpailuiden ylivoimaisimmista mestareista. Zanzibarilaisen isän ja heidelbergiläisen äidin tytär voitti naisten pituushypyn maailman tämän vuoden kärkituloksella 730 ja löi seuraavan kilpailijan 38 sentin erolla.

Mihambon askelmerkki oli hukassa kahden kierroksen ajan. Ensimmäisen yrityksensä hän ponnisti puoli metriä lankun etureunasta ja toinen hyppy oli yliastuttu. Voittotuloksensa hän ponnisti kolmannella yrityksellään kahdeksan sentin päästä lankunreunasta.

Kaksi parasta olivat samat, kuin viime vuonna Berliinin EM-kilpailuissa. Toiseksi sijoittui tälläkin kertaa  Ukrainan Marina Beh-Romantshuk, joka hyppäsi 692. Nigerian Ese Brume ponnisti 12 sentin päästä lankunreunasta vain yhden sentin häntä vähemmän.

100 metrin juoksun toissavuotinen maailmanmestari Yhdysvaltain Tori Bowie ei ole enää yhtä nopeassa juoksukunnossa kuin aiemmin, mutta onnistui pituushypyssä hyvin ja sijoittui neljänneksi tuloksella 681.

Pistesijaan oikeutti tulos 656, jonka myös Suomen mestari Taika Koilahti on tänä vuonna hypännyt viidesti.

Maailmanmestari Mihambo opiskelee Mannheimin yliopistossa politiikan laitoksella ja tekee samalla lopputyötään ympäristöpolitiikasta Hagenin yliopistossa etäopiskelijana. Hän on kymmenvuotiaasta asti harjoitellut Ralf Weberin valmennuksessa ja on aiemmin harrastanut myös balettia, voimistelua ja judoa.

(Photo by Andy Lyons/Getty Images for IAAF)

Timothy Cheruiyot ”teki Hassanit” ja johti lähdöstä maaliin

Kenian Timothy Cheruiyot on miesten 1500 metrillä tänä vuonna ollut yhtä ylivoimainen kuin Hollannin Sifan Hassan naisten 1500 metrillä ja juoksi maailmanmestariksi soolojuoksuna lähdöstä maaliin johtaen. Hänen voittoaikansa oli loistava 3.29,26.

Cheruiyot on tämän vuoden 15 startistaan voittanut kaikki muut, paitsi Dohan Timanttiliigan osakilpailua toukokuun alussa. Silloin hän hävisi niukasti joukkuetoverilleen, vuoden 2017 maailmanmestarille Elijah Manangoille. Tämä loukkasi syyskuun alussa reiden takaosan lihaksensa eikä osallistunut MM-kilpailuihin.

Cheruiyot juoksi maailmanmestariksi tasaisen tappavaa vauhtia. Hänen kierrosaikansa Dohan MM-finaalissa olivat 55,01, 56,73, 56,48 ja viimeinen 300 metrin osuus 41,04. Viimeisen täyden kierroksen 1100 metristä 1500 metriin hän juoksi 55,2.

Viisi vuotta sitten junioreiden maailmanennätyksen juossut Ronald Kwemoi seurasi joukkuetoveriaan Cheruiyotia ensimmäisen täyden kilometrin, mutta uupui yritykseensä ja putosi seitsemänneksi.

Muut juoksijat kamppailivat muista mitaleista kaukana Cheruiyotin takana. Toiseksi kiri lähes kolmen vuoden kilpailutauolta radoille palannut Lontoon olympiavoittaja, Algerian Taoufik Makhloufi ajalla 3.31,38 ja kolmas oli Puolan kiritykki Marcin Lewandowski uudella maansa ennätyksellä 3.31,46.

Hallitseva Euroopan mestari Norjan Jakob Ingebrigtsen oli neljäs häviten pronssimitalin 0,24 sekunnin erolla. Englantilainen Jake Wightman ja skotlantilainen Josh Kerr olivat viides ja kuudes uusilla ennätyksillään 3.31,87 ja 3.32,52.

Rion olympiavoittaja Yhdysvaltain Matt Centrowitz oli korkeatasoisen finaalin kahdeksas ja Kalle Berglund yhdeksäs uudella Ruotsin ennätyksellä 3.33,70.

Ugandan Cheptegein hitaasti kiihtyvä kiri puri

Ugandan Joshua Cheptegei on neljänä viime vuonna juossut yhden ainoan 10000 metrin ratajuoksun vuodessa, mutta ne ainoat sitäkin menestyksekkäämmin. Vuonna 2016 hän oli Rion olympiakisoissa kuudes, vuonna 2017 Lontoon MM-kilpailuissa toinen ja vuonna 2018 voitti Kansainyhteisön mestaruuden.

Tämän vuoden ainoassa 10000 metrin ratajuoksussaan Cheptegei voitti Dohassa maailmanmestaruuden maansa ennätyksellä ja kauden kärkiajalla 26.48,36.

Ugandan Abdallah Mande veti seitsemän kierrosta, minkä jälkeen johdossa vuorottelivat Cheptegei ja viimevuotinen junioreiden maailmanmestari Kenian Rhonex Kipruto. 11 miehen kärkiryhmä ohitti puolimatkan mainiossa ajassa 13.33,19 – mutta toisen puolikkaan Cheptegei tuli juoksemaan 13.14,24.

Neljä kierrosta ennen maalia kärkiryhmässä oli vielä kahdeksan juoksijaa, mutta Cheptegein aloitettua hitaasti kiihtyvän pitkän kirinsä vastustajat putosivat yksi toisensa jälkeen. Etiopian Yomif Kejelcha jaksoi pisimpään, mutta Cheptegei juoksutti häntä taktisesti viisaasti ulompaa rataa koko viimeisen kaarteen.

Neljän viimeisen kierroksen ajat olivat koko ajan kiihtyen 64,86, 62,41, 61,25 ja 55,39. Uuden ennätyksensä 26.49,34 juossut Kejelcha hävisi 0,98 sekuntia ja kolmanneksi sijoittunut Kipruto 1,96 sekuntia.

27 minuuttia alittivat myös vuoden 2016 junioreiden maailmanmestari Kenian Rodgers Kwemoi, Etiopian 20-vuotias Andamlak Belihu ja Kanadan ennätyksen 26.59,35 juossut Mohammed Ahmed. Kahdeksanneksi juossut Yemaneberhan Crippa juoksi Italian ennätyksen 27.10,76.

Kilpailun paras Afrikan ulkopuolella syntynyt juoksija oli 12:nneksi sijoittunut Norjan Sondre Nordstad Moen, jonka aika oli 28.02,18.