Keihäänheiton seitsenkertaisen arvokisamitalisti Tero Pitkämäen aktiiviura on ohi. Pitkämäki kertoi päätöksestään maanantaina Kuortaneen Urheiluopistolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Pitkämäen mukaan syitä päätökselle oli useita. Yksi niistä oli se, että jalkojen harjoitettavuus ei viime kesänä tehdyn tukijalan polven eturistisidevamman jäljitä palannut sille tasolle, mitä Pitkämäen toiveiden mukainen heittäminen maailman huipulla vaatisi.
– Syitä lopettamiselle voisi luetella useampia, pelkät Tokion olympialaiset eivät ole minulle riittävä syy jatkamiseen. Minua on aina kiehtonut kilpaileminen ja kovien tulosten teko. Nyt itselleni tuli selväksi, etten tule pääsemään sille tasolle, joka itselläni oli tavoitteena. Innostus ja motivaatio tyrehtyi siihen, Pitkämäki sanoi.
Pitkämäen mukaan polven kuntoutus sinällään onnistui ja hän pääsi kesällä harjoituksissa 75 metrin tasolle, muttei sille tasolle mille toivoi.
– Kuntoutusprosessi meni vähintäänkin suunnitellusti, heittoharjoittelu alkoi tammikuussa ja vauhtiheittoihin pääsin huhti-toukokuussa Teneriffan leirillä. Polvi oli täysin kivuton kesäkuuta eteenpäin. Kaikki tehtiin mitä pystyttiin, että pääsisin siihen kilpailukuntoon joka oli tavoitteena, mutta jalkojen fysiikka ei ollut siinä kunnossa kuin olisin halunnut, ja siitä minulla pitkät heitot ovat kiinni, Pitkämäki sanoi.
Päätös alkoi orastaa jo kevättalvella
Pitkämäen mukaan lopettamispäätös alkoi orastaa jo keväällä. Silloin hän totesi, ettei jalkojen treeni kehity siihen tapaan kun hän toipui. Lopullinen päätös syntyi vasta syksyllä sen jälkeen, kun kausi oli jäänyt kokonaan väliin.
– Halusin katsoa, että löytyykö se into ja motivaatio sieltä parin kuukauden jälkeen, kuten joskus on tapahtunut, Pitkämäki sanoi.
Mitä tapahtuu jatkossa, sitä Pitkämäki ei vielä osannut sanoa.
– Tämä on minulle pieni surutyön paikka. On ollut tiedossa, että tämä päivä tulee ja siihen on osannut valmistautua, mutta silti tuntuu tyhjältä ja musertavalla, mutta onneksi keihäänheitto on vain urheilua, Pitkämäki sanoo.
– Katsotaan mihin tästä suuntaudun. Ei ole visiota tai suunnitelmia, mutta kotona riittää hommia, siellä on kolme pientä lasten joiden kanssa on tarkoitus viettää vielä enemmän aikaa.
Hannu Kankaan johdolla huipulle
Pitkämäki aloitti keihäänheiton isänsä Esko Pitkämäen valmennuksessa, mutta siirtyi jo teinipoikana Hannu Kankaan valmennukseen, jossa hän pysyi läpi uransa poikkeuksena lyhyt jakson Jan Zeleznyn valmennuksessa 2011-2012. Silloinkin Kangas pysyi mukana ja seurasi Pitkämäen harjoittelua kotimaassa.
– Sain tietää päätöksestä viime viikon keskiviikkona. On ollut monta vuotta tiedossa, että tämä päivä tulee, mutta pakko myöntää, että silti se tuli puskista. Aika herkissä tunnelmissa oltiin viime viikko, Kangas tunnusti.
– Meillä on takana pitkä, 23 vuoden tarina, jonka aikana Tero nousi pikkupojasta suoraa reittiä huipulle ja pysyi siellä 15 vuotta. Olen Teron kanssa kokenut kaiken: ilon hetket, pettymykset ja loukkaantumiset. Tero on opettanut minulle paljon ja jotakin olen minäkin pystynyt hänelle antamaan.
Pitkämäki, 36, on voittanut urallaan seitsemän arvokisamitalia. Uran huippuhetki oli Osakan MM-kisojen mestaruus 2007, mutta Pitkämäen omissa muistoissa yhtä tärkeitä ovat kovat kansainväliset kilpailut mm. Andreas Thorkildsenin kanssa. Hän voitti urallaan Kultaisen- tai Timanttiliigan kilpailuja hulppeat 26, oli toinen 14 kertaa ja kolmas 12 kertaa.
– Koviin kansainvälisiin kisoihin osallistuminen oli minulle se mukavin ja haasteellisen asia uralla. Mukaan mahtui paljon hienoa hetkiä ja huonoja heittoja tuli hyvin, ja siitä olen ylpeä,. Pitkämäki totesi.
Pitkämäen ennätykseksi jäi 91,53. Hänen 100 parhaan heiton keskiarvo on huikea 87,05.
Faktaa: Tero Pitkämäki
Seura: Seinäjoen Seudun urheilijat
Asuinpaikka: Ilmajoki
Valmentaja: Hannu Kangas
Ennätys: 91,53 (2005)
Saavutukset: 2001 Grosseton 19-vuotiaiden EM-kisoissa 5:s, 2003: 22-vuotiaiden EM-kisoissa kolmas, 2004 Ateenan olympialaisissa 8:s, 2005 Helsingin MM-kisoissa 4:s, 2006 Göteborgin EM-kisoissa 2., 2007 Osakan MM-kisoissa mestari, 2008 Pekingin olympialaisissa kolmas, 2009 Berliinin MM-kisoissa 5:s, 2010 Barcelonan EM-kisoissa 3:s, 2011 Daegun MM-kisoissa karsiutui finaalista, 2012 Helsingin EM-kisoissa 11. ja Lontoon olympialaisissa 5:s, 2013 Moskovan MM-kisoissa 2., 2014 Zürichin EM-kisoissa 3:s, 2015 Helsingin MM-kisoissa 3:s, 2016 Amsterdamin EM-kisoissa karsiutui finaalista, 2016 Rion olympialaisissa karsiutui finaalista, 2017 Lontoon MM-kisoissa 5:s.
Muuta: Pitkämäki valittiin Vuoden urheilijaksi kolme kertaa.
The post Tero Pitkämäki jättää keihäsareenat: Syitä lopettamiselle voisi luetella useampia appeared first on Yleisurheilu.fi.