Viestimestaruudet ja Kalevan Malja ratkaistaan Ylivieskassa

Yhteensä reilut 500 joukkuetta 82 seurasta on ilmoittautunut viikonvaihteen 7.-8.9. viestinjuoksun SM-kilpailuihin Ylivieskaan, missä ratkaistaan myös Kalevan Maljan sijoitukset. Näkymiä ennakoivat Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkö Hannu Hämäläinen ja juoksuvalmentajat Petra Stenman ja Rami Virlander.

Selkein mestarisuosikki on Jyväskylän Kenttäurheilijoiden naisten 4×100 metrin nelikko. Lopulliset joukkueet varmistuvat vasta viikonvaihteessa, mutta jos kapulaa kiidättävät Nooralotta Neziri, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja Hanna-Maari Latvala, se voisi olla myös maajoukkue.

– Hyvänä päivänä JKU voi juosta jopa paremmin kuin 44,13, jonka maajoukkue juoksi hiljattain Berliinissä. Uskon, että joukkueen tavoitteet ovat sen verran kovat, että jos aika painuu päälle 44,50:n, he ovat pettyneitä, Hämäläinen arvioi.

Berliinissä JKU:n juoksijoista olivat mukana Latvala, Kortetmaa ja Neziri. JKU on myös kesän tilastokärki. Joukkue juoksi varhain keväällä kesken harjoituskauden seurajoukkueiden Euroopan cupissa 45,18.

– JKU on mestarisuosikki, Mitalisuosikkeja ovat vähän riippuen siitä, ketkä joukkueissa juoksevat, HIFK ja mestaruutta puolustava Tampereen Pyrintö, Hämäläinen sanoo.

– HIFK:llä on Lotta Kemppisen, Viivi Lehikoisen ja Nea Mattilan tapaisia nimiä. Pyrinnön ilmoittamien juoksijoiden joukossa ovat mm. Olivia Ben Khalifa, Maria Huntington, Miia Sillman ja Lotta Harala, joten sieltä tulee vahva joukkue, jos Dohan MM-kilpailuihin valmistautuvat Huntington ja Sillman juoksevat, Hämäläinen sanoo.

Miesten 4×100 metrin hienoiseksi suosikiksi Hämäläinen nostaa Esbo IF:n.

– Esbo IF, Borgå Akilles ja Jyväskylän Kenttäurheilijat on kolmikko, josta kuka tahansa voi voittaa. Esbo IF on suosikki kovakuntoisten Roope Saarisen ja Tuukka Huuskolan kannattelemana, vaikka joukkueen materiaali on hieman ohut, Hämäläinen arvioi.

– Borgå Akilleen vahvuus on erittäin leveä materiaali. Jyväskylän Kenttäurheilijoilla kärkinimi on Elmo Lakka. Saa nähdä, miten JKU jakaa juoksijoita miesten ja 19-vuotiaiden pikaviestin välillä.

Kesän tilastokärki on Helsingissä Etelä-Suomen mestaruuskilpailuissa 41,18 juossut Borgå Akilles. Joukkue juoksi Vuosaaressa kokoonpanossa Viktor Kantele, Willem Kajander, William Thor ja Viktor Thor. Mestaruutta puolustaa JKU, joka toi viime syksynä kapulan Mikkelissä maaliin ajassa 41,03. Kaksi sitäedellistä Suomen mestaruutta voitti Akilles.

– Vaikka SM-kilpailujen vaihdoissa ei usein oteta riskejä, Ylivieskassa voittoaika voi painua alle 41 sekunnin, jos sää ei ole liian tuulinen, Hämäläinen sanoo.

– Mustia hevosia ovat Helsingors IFK ja Sibbo-Vargarna. 19-vuotiaiden miesten pikaviestin ykkössuosikki on Helsingin Kisa-Veikot.

Stenman: Myös taktista silmää tarvitaan

Petra Stenman odottaa tasaisia taistoja 4×400 metrin viestien kärkisijoista.

– Menestyksessä kyse on myös taktiikasta, eli miten juoksijat sijoitellaan. Useimmissa kärkijoukkueissa on vain kolme tämän matkan spesialistia, Stenman sanoo.

Miesten 4×400 metrin suosikeiksi Stenman nostaa mestaruutta puolustavan Helsingfors IFK:n ja viime vuonna kolmanneksi juosseen Sibbo-Vargarnan.

– HIFK:lla on Erik Back, Jaakko Lehtilä ja Anton Tallbacka. Sipoolla taas on ehkä tasaisin joukkue, jossa ovat mukana kaikki viime vuoden mitalistit. Heistä Mikael Granqvist ja Edward Lindberg juoksivat hyvin viime viikonvaihteessa nuorten SM-kilpailuissa Porvoossa, Stenman sanoo.

Myös kesän kärkiaika on sipoolaisseuran nimissä. Se on Sastamalassa juostu 3.19,21. Tuossa juoksussa kokoonpanona oli Eljas Aalto, Anton Kunnas, Lindberg ja Granqvist.

– JKU voisi olla musta hevonen riippuen sitä, ketkä joukkueessa juoksevat, Stenman veikkaa.

Naisten 4×400 metrin mestaruutta puolustaa kemiläisseura Veitsiluodon Kisaveikot, joka Stenmanin mukaan taistelee voitosta nytkin.

– Jos ihan vaan urheilijoiden ennätyksiä katselee, HIFK on suosikki, jos sillä on kaikki parhaat juoksijat mukana. Mutta Veitsiluoto taistelee varmasti tiukasti kärkijoista, Stenman sanoo.

Muita mitalisuosikkeja Stenmanin silmissä ovat HKV ja JKU.

– Jos Aino Pulkkinen, Hanna-Maari Latvala, Anniina Kortetmaa ja Emma Koistinen juoksevat, JKU:lla on sprintteripainotteinen ryhmä, nyt kun Pulkkinen on kesän jalkavaivojen jälkeen juossut vain lyhyempiä matkoja. HKV:llä taas on nimekäs ryhmä, mutta Ylivieskassa nähdään, mikä on juoksijoiden tämän hetken kunto, Stenman sanoo.

 

Virlander: HKV, Lahden Ahkera ja Joensuun Kataja kestomatkojen kärkiseuroja

Lahden Ahkera ja Helsingin Kisa-Veikot ovat Rami Virlanderin silmin  4×1500 metrin mestarisuosikit.

– Ahkera on ilmoittanut monta juoksijaa. Aika näyttää, ketkä juoksevat, mutta joukkueessa on leveyttä. Ryhmän kärkinimet ovat hallitseva Suomen mestari Martti Siikaluoma sekä Hannu Granberg. Ylivieskaan ilmoitettujen listalla on myös rasitusvamman takia kilpailuista sivussa ollut Wilho Hautala, Virlander sanoo.

HKV on ilmoittanut mukaan koko viime vuoden mestarinelikon Aki Nummela, Panu Jantunen, Eero Saleva ja Topi Raitanen. Heistä Liikuntakeskus Pajulahdessa parasta aikaa leireilevä ja MM-kilpailuihin keskittyvä Raitanen on tällä kertaa sivussa.

– HKV:llä on silti joukkueessa leveyttä ja rutkasti kokemusta, Virlander sanoo.

Muita mitalisuosikkeja Virlanderin silmissä ovat Joensuun Kataja sekä Saarijärven Pullistus Joonas Rinteen ja kauden ensimmäisen ratajuoksunsa pinkaisevan Jaakko Piesasen ryydittämänä.

Joensuun Kataja oli vuosi sitten HKV:n ja Lahden Ahkeran jälkeen kolmas joukkueella Jiri Karjalainen, Mika Kotiranta, Samu Mikkonen ja Arttu Vattulainen. Nyt Vattulainen puutttu Katajan joukkueesta, mutta Mikko Hirvonen on hyvä paikkaaja.

Naantalin Löyly puolustaa mestaruutta

Miesten 4×800 metrin mestaruutta puolustava Naantalin Löyly on ilmoittanut Ylivieskan viestimittelöön viime vuoden nelikon: Aatu Koivisto, Christian Vänttinen, Elias Tuominen ja Markus Teijula.

– Naantalilla on Teijula ja Tuominen, mutta riittääkö joukkueen leveys tässä kilpailussa? Tarkkoja asetelmia on vaikea arvioida, koska ei ole varmuutta, ketkä joukkueissa lopulta juoksevat, mutta HKV:llä ja Lahden Ahkeralla on joukkueissa leveyttä. HKV:llä on siellä Niko Viljola 800 metrin miehenä, Ahkeralla taas Siikaluoma ja muuten nuorempia juoksijoita, Virlander sanoo

– HKV:n ja Ahkeran nostaisin mestarisuosikeiksi, mutta Joensuun Katajaa ei kannata unohtaa. Heillä on tasainen joukkue ja tässä viestissä mielenkiintoinen, hyvin kehittyvä joukkue on Limingan Niitto-Miehet.

Vuosi sitten Mikkelissä naisten 4×800 metrin kärkitrio oli Lahden Ahkera, Jyväskylän Kenttäurheilijat ja Helsingin Kisa-Veikot.

– HKV:llä on nytkin vahva joukkue. Mukaan on ilmoitettu mm. Katja Blunden, Moona Latvala ja Suvi Selvenius. Se on tasaisen kova ryhmä, jossa on kokemusta ja nuoruutta, Virlander sanoo HKV:stä.

– HKV on suosikki, mutta kärkipaikasta taistelevat myös Lahden Ahkera ja JKU. Ahkeralla on kokemusta ja nuoria juoksijoita, JKU:lla Heini Ikonen ja Janette Niemi. Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvist on hyvässä kunnossa, mutta mikä on Karin Storbackan isku? Voi olla, ettei joukkueen leveys riittää ihan kärkitaistoon, Virlander arvioi.

 

JKU kärjessä Kalevan Malja -taistossa

Ylivieskassa ratkaistaan myös kuluvan vuoden Kalevan Malja -kilpailu. Voittoa puolustava Jyväskylän Kenttäurheilijat johtaa kilpailua 34 pisteen erolla ennen Lahden Ahkeraa. Kolmantena oleva HKV on jo 108 pistettä jäljessä. Neljäntenä vaanii Tampereen Pyrintö, joka on vain 12 pisteen päässä HKV:stä.

 

Kalevan Malja:

Osallistujaluettelo:

YLIVIESKA 7.-8.9. Viestinjuoksun SM-kilpailut:

Viestinjuoksun SM-kilpailut Ylen kanavilla:

Lauantaina 7.9.

Klo 14.40 Yle Areena.

Klo 17.30 TV2.

Sunnuntaina 8.9.

Klo 13.25 Yle Areena.

Klo 17.30 TV2.

 

 

 

 

 

The post Viestimestaruudet ja Kalevan Malja ratkaistaan Ylivieskassa appeared first on Yleisurheilu.fi.