Taylor, Fraser-Pryce ja Sidorova sunnuntain maailmanmestarit

Khalifa-stadionilla kamppailtiin sunnuntaina kolmen lajin maailmanmestaruuksista. Tulostaso kaikissa kolmessa lajissa kohosi erinomaiseksi.

 

Sidorova voitti historian korkeatasoisimman naisten seiväshypyn

Naisten seiväshypyn karsinnassa peräti 17 urheilijaa ylitti korkeuden 460, mitä ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin ja finaalissa 12 parasta ylittivät 470, kuusi parasta ylittivät 480 ja koko mitalikolmikko 485, mihin myöskään ei ole kyetty yhdessäkään aikaisemmassa kilpailussa.

Yhdysvaltain Sandy Morris ja vailla kansainvälistä oman maansa edustusoikeutta oleva moskovalainen Anzhelika Sidorova ylittivät jokaisen korkeuden ensimmäisellä yrityksellään jättämättä yhtään korkeutta väliin ja pudottamatta rimaa kertaakaan, kunnes korkeudesta 495 molemmat pudottivat kahdesti.

Voimakkaasti suorituksiinsa eläytyneen Morrisin viimeinen yritys oli hiuksenhieno pudotus, mutta hiljaisen vaatimaton Sidorova ylitti riman viimeisellä yrityksellään, paransi ennätystään neljä senttiä 495:een ja voitti maailmanmestaruuden.

Maailmanmestaruutta puolustanut Kreikan Ekateríni Stefanídi oli kolmas tuloksella 485. Pekingin olympiavoittaja ja tämän kauden maailmantilaston ykkönen Yhdysvaltain 37-vuotias Jen Suhr ylitti vain aloituskorkeutensa 470 ja sijoittui jaetulle 7.-10:nnelle tilalle.

Ruotsin Angelica Bengtssonin seiväs katkesi hänen viimeisessä yrityksessään 480:stä. Bengtsson neuvotteli toimitsijoiden kanssa ja sai uusintahypyn kevyemmällä seipäällään. Sitä ei kuitenkaan löytynyt mistään, kunnes Ranskan Ninon Guillon-Romarin ymmärsi ottaneensa sen vahingossa omaan seiväspusssiinsa, palautti sen Bengtssonille – ja tämä ylitti Ruotsin ulkoratojen ennätyksen.

Taylor loikki kuudennen kultamitalinsa

New Yorkin esikaupunkialueelta Uniondalesta kotoisin oleva Christian Taylor on 29-vuotiaana jo kuusien arvokilpailuiden kultamitaliurheilija. Dohassa hän voitti miesten kolmiloikassa jo neljännen maailmanmestaruutensa. Lisäksi hän on sekä Pekingin että Lontoon olympiavoittaja.

Dohassa Taylor astui kaksi ensimmäistä yritystään yli, mutta ponnisti kolmannella kierroksella 31 senttiä lankun takaa 17,42 ja selviytyi kolmelle viimeiselle kierrokselle. Neljännellä yrityksellään hän siirtyi johtoon tuloksella 17,86 ja paransi vielä viidennellä yrityksellään tulokseen 17,92.

Sierra Leonessa syntynyt ja sieltä pakolaisena Yhdysvaltoihin muuttanut Will Claye voitti hänkin jo kuudennen mitalinsa kolmiloikan arvokilpailuissa. Mitaleista neljä on hopeisia ja kaksi pronssisia. Toiseksi tälläkin kerralla jäänyt Claye hyppäsi kilpailun parhaan sarjan: (17,61, 17,72, 17,53, 17,74, 17,74, 17,66).

Pronssimitalilla palkittiin kahdesti Burkina Fason ennätystä ja samalla Afrikan ennätystä parantanut Hugues Fabrice Zango, joka ponnisti parhaan hyppynsä 17,66 kaukaa 17 senttiä lankun etureunan takaa. Kuubasta Portugaliin muuttanut Pedro Pablo Pichardo oli korkeatasoisen kilpailun neljäs tuloksella 17,62.

Kahdeksan parhaan joukkoon sijoittui neljä kuubalaista kolmiloikkaajaa, jotka edustivat kolmea eri maata.

 

Fraser-Prycen kymmenes kultamitali

Naisten 100 metrin välierien kolme erävoittajaa erkanivat muista selvästi. Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce juoksi 10,81, Norsunluurannikon Mari-Josée Ta Lou 10,87 ja Britannian Dina Asher-Smith 10,87. Muut viipyivät yli 11 sekunnin. Yhdysvaltain Tori Bowie ei saapunut puolustamaan maailmanmestaruuttaan.

Finaalin voitti Fraser-Pryce lähdöstä maaliin johtaen ajalla 10,71. Hän on vain kerran juossut yhden sadasosasekunnin tätä nopeammin ja se tapahtui jo seitsemän vuotta sitten.

Äitiyslomalta palannut Fraser-Pryce on voittanut olympiakisoissa tai MM-kilpailuissa nyt jo kymmenen kultamitalia, joista seitsemän on henkilökohtaisia ja kolme viestinjuoksuista.

Toiseksi sijoittui Fraser-Prycea yhdeksän vuotta nuorempi Asher-Smith uudella Britannian ennätyksellä 10,83. Asher-Smith hävisi lähtökiihdytyksessä, mutta oli koko joukon nopein 20 viimeisen metrin matkalla.

Norsunluurannikon Marie-José Talou oli kolmas ajalla 10,90, Jamaikan Elaine Thompson neljäs ajalla 10,93 ja Norsunluurannikon toinen edustaja Murielle Ahouré viides ajalla 11,02. Hollannin Daphne Schippers ei osallistunut finaaliin.

 

Yhdysvallat voitti 4×400 metrin sekaviestin

Kahdesta mies- ja kahdesta naisjuoksijasta koostuvan 4×400 metrin sekaviestin voitti Yhdysvallat ajalla 3.09,34. Kaikkiaan viisi joukkuetta alitti tämän hyvin harvoin kilpaillun lajin ”maailmanennätyksen”. Yhdysvaltain voittajajoukkueessa juoksivat Wilbert London, Allyson Felix, Courtney Okolo ja Michael Cherry.

Vapaavalintaisen juoksujärjestyksen ansiosta Puola johti kilpailua pitkään asetettuaan ainoana joukkueena kaksi miesjuoksijaansa kahdelle ensimmäiselle osuudelle. Loppusuoralla kuitenkin Yhdysvaltain lisäksi myös Jamaika, Bahrain ja Britannia vuoron perään ohittivat Puolan ankkurin.

Sekaviestin lisääminen arvokilpailuiden lajiohjelmaan saattaa tulevaisuudessa osoittautua oikein hyväksi ratkaisuksi, mutta nykyisenkaltaisen kilpailuaikataulun puitteissa toteutettuna siihen on hyvin vaikeata saada parhaita joukkueita juoksemaan parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan.

 

Vain yksi USA:n juoksija selviytyi alkueristä

Miesten 200 metrin juoksun kautta aikain tilastossa on 100 parhaan joukossa 45 Yhdysvaltain urheilijaa, mutta Dohassa Yhdysvaltain neljästä edustajasta vain yksi selviytyi alkueristä välieriin. Tuore 100 metrin maailmanmestari Christian Coleman peruutti osallistumisensa viime hetkessä.

Nopeimmin 20,06 juoksi hallitseva 200 metrin Euroopan mestari ja 4×100 metrin maailmanmestari Britannian Adam Gemili. Lontoon MM-kilpailuiden 200 metrin pronssimitalisti ja hallitseva 4×400 metrin maailmanmestari Trinidad & Tobagon Jereem Richards löi erässään maailmantilaston ykkösen Noah Lylesin.

 

Maailmanmestari Bosse karsiutui

Maailmanmestaruutta puolustanut Ranskan Pierre-Ambroise Bosse oli 800 metrin välierässään viimeinen. Qatarin Abubaker Haydar Abdalla veti omaa eräänsä niin hurjaa vauhtia, että aikavertailusta finaaliin ylsivät myös erän kolmas ja neljäs – mutta loppusuoralla uupunut Abdalla jäi Bossen tavoin eränsä viimeiseksi.

Välierien voittajat olivat Puerto Ricon Wesley Vásquez ajalla 1.43,96, Yhdysvaltain Donovan Brazier ajalla 1.44,87 ja Bosnia-Hertsegovinan Amel Tuka ajalla 1.45,63. Kolme Yhdysvaltain juoksijaa kamppaili finaaliin.

 

DOHA (QAT) 29.9.2019 XVII MM-kilpailut, 3. päivä

https://www.iaaf.org/competitions/iaaf-world-championships/iaaf-world-athletics-championships-doha-2019-6033/timetable/byday

The post Taylor, Fraser-Pryce ja Sidorova sunnuntain maailmanmestarit appeared first on Yleisurheilu.fi.