SM-moniottelut: Kallio mestari kotikentällään, Vanninen hyvässä vauhdissa, Hakanen ja Uusimäki kärjessä

Lapuan Virkiän Juho Kallio pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta kotikentällään lauantaina. Kallio vei 15-vuotiaiden poikien hyvätasoisen viisiottelun SM-kultaa erinomaisilla pisteillä 3865.

Kallio nousee tuloksellaan kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi edellään vain 4166 pistettä otellut Juuso Toivonen ja 4033 kerännyt Artur Hämäläinen.

– Oli kyllä hyvä sarja ja odotin kutakuinkin tuollaisia pisteitä. Keihäässä oli kova vastatuuli eikä tuki oikein pitänyt, pienen miinuksen sarjastaan löytänyt Kallio summasi.

Kallion sarjan helmenä oli ottelun avannut 100 metrin aitajuoksu, jossa poika aitoi kovan tuloksen 13,30. Myötätuulta oli kuitenkin 3,1 metriä sekunnissa, joten aika ei kelpaa ennätykseksi.

Kallio piti Lapuan ottelua yhtenä kautensa päätavoitteista. Ottelu tulee Kallion mukaan olemaan päälaji tulevaisuudessa.

– Muita lajeja aletaan nyt treenaamaan, Kallio viittasi ensi kaudella odottavaan kymmenotteluun.

Toiseksi sijoittunut Kalannin Vankan Otto Hiivola otteli hänkin erinomaiset pisteet 3599.

Pronssia sai Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Joonas Lapinkero, joka ohitti päätöslajissa 1000 metrillä neljänneksi lopulta sijoittuneen Tampereen Pyrinnön Konsta Kankaisen pistein 3324 ja 3286. Seitsemän ottelijaa ylitti 3000 pisteen rajan.

14-vuotiaiden poikien mestaruuden vei Kauhavalla ylivoimaiseen tyyliin Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lassi Nalkki. Nalkki otteli 3399 pistettä nousten tuloksellaan ikäluokan kaikkien aikojen tilastoneloseksi.

Pyhäselän Urheilijoiden Roope Maaninka oli toinen pistein 2633. Pronssia vei IF Drottin Oscar Grannas 2373 pisteellä.

Vanninen 45 pistettä perässä ennätyssarjaansa

17-vuotiaiden seitsenottelussa kärkipaikalla on lauantain jälkeen ennakkosuosikki Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen, joka ottelee varsin lähellä Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla ottelemaansa 17-vuotiaiden maailman kärkitulosta ja Suomen ennätystä.

Vanninen johtaa pistein 3569, joka on 45 pistettä vähemmän kuin Bakussa heinäkuun lopulla. Vanninen työnsi kuulassa roimasti ennätyksensä tuloksella 14,92. Tamperelainen oli paras kaikissa lajeissa, tosin korkeudessa 168:n ylittäjiä oli neljä hyppääjää.

Yksi heistä oli Savonlinnan Riennon Neea Käyhkö, joka on neljän lajin jälkeen toisena 3234 pisteellä. Käyhkö on 38 pistettä edellä kesäkuussa Uppsalassa pohjoismaisissa mestaruuskisoissa ottelemaansa ennätyssarjaa.

Kolmantena on Helsingin Kisa-Veikkojen myös uinnissa ikäluokkansa Suomen kärkikaartiin lukeutuva Peppi Siirtolapistein 3163.

Pronssitaistossa kovan haasteen heittää kuitenkin 74 pistettä perässä oleva Alajärven Ankkureiden Eucabeth Kivikangas, joka on tilastojen valossa selvästi Siirtolaa kovempi 800 metrin juoksija pituuden ja keihään mennessä ennakkoon varsin tasan kaksikon välillä.

Hanski ja Liljendal keulilla 19- ja 22-vuotiaissa

19-vuotiaiden seitsenottelua johtaa avauspäivän jälkeen Karhulan Urheilijoiden Janette Hanski. Hanski on 116 pistettä edellä Tampereen Pyrinnön Olivia Mäkistä pistein 3132.

Hanski ottelee lähestulkoon Uppsalassa kokoamansa ennätyssarjan vauhdissa. Hanski on vain yhdeksän pistettä perässä ennätyssarjaansa 5291.

Pronssista käydään kovaa taistelua. Porin Yleisurheilun Laura Lepistö on siinä vahvimmin kiinni keräten lauantain neljästä lajista 2836 pistettä.

22-vuotiaissa Borgå Akilleen Amanda Liljendal johtaa pistein 3121. Espoon Tapioiden Saga Kivekäs on kuitenkin iskuetäisyydellä. Ulkoratakautensa Lapualla avaava Kivekäs on vain 33 pistettä jäljessä Liljendalia.

Mitalikolmikko on erottunut selkeästi Helsingin Kisa-Veikkojen Heidi Parikan otellessa kohti SM-pronssia.

Porvari haastaa Toivosta 17-vuotiaissa

17-vuotiaiden miesten kymmenottelussa kärjessä on lauantain jälkeen Hartolan Voiman Eemil Porvari kymmenen pisteen erolla Ähtärin Urheilijoiden Ville Toivoseen. Porvarin johtopisteet ovat 3492.

Suosikki mestariksi on kuitenkin Toivonen, joka on ennakkoon vahvempi toisena päivänä ja eritoten seipäässä, jossa ennätyssarjassaan hyppäsi 40 senttiä Porvaria korkeammalta.

Molemmat ovat matkalla omiin ennätyksiin. Toivonen on 18 ja Porvari peräti 134 pistettä edellä omia ennätyssarjojaan.

Kolmantena on lauantain jälkeen paremmin pituushyppääjänä ja kolmiloikkaajana tunnettu JKU:n Jonatan Kinnunen, joka on vain 121 pistettä jäljessä johtavaa Porvaria.

Kinnusesta 133 pistettä jäänyt Kenttäurheilijat -58:n Leo Rautiainen on kuitenkin todennäköisin pronssimitalisti, mikäli ottelee sunnuntaina tasollaan.

Hakanen ja Uusimäki kärjessä

Verenvähyyttä potevia 19- ja 22-vuotiaiden kymmenotteluita johtaa avauspäivän jälkeen Lauttakylän Lujan Aleksi Hakanen ja Kenttäurheilijat -58:n Leo Uusimäki.

19-vuotiaiden piikkipaikalla oleva Hakanen on koonnut viidestä lajista pisteet 3602. Lahden Ahkeran Karim Echadid on 163 pistettä perässä.

Hakanen teki lauantaina kirkkaasti ennätyksensä kaikissa lajeissa, tosin 100 metrin noteeraus päätyy tuulitulosten joukkoon. Pituudessa Hakanen paransi ennätystään 2,0 sekuntimetrin myötätuulessa 53 senttiä.

Uusimäki on 102 pistettä perässä omaa ennätyssarjaansa. Lauantain jälkeiset johtopisteet ovat 3678.

Helsingin Tarmon Jere Liskojärvi on toisena ja Oulun Pyrinnön Joni Heikkinen kolmantena lukemin 3392 ja 3265.

The post SM-moniottelut: Kallio mestari kotikentällään, Vanninen hyvässä vauhdissa, Hakanen ja Uusimäki kärjessä appeared first on Yleisurheilu.fi.