SM-maraton Espoossa – Vuoden 2020 Kalevan Malja -kilpailu alkaa

Maratonin vuoden 2019 SM-kilpailut juostaan Espoossa lauantaina 21. syyskuuta. Samalla avataan Kalevan malja -kilpailu 2020. Jyväskylän Kenttäurheilijat voitti Kalevan Maljan tänä vuonna 2019.

 

Hallitseva mestari Jaakko Nieminen puolustaa mestaruutta

Miesten maratonilla Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jaakko Nieminen voitti viime vuonna miesten mestaruuden Lappeenrannassa ennätyksellään 2.21,59.

– Luottavaisin mielin lähden hakemaan mestaruutta. [Antti-Pekka] Niinistöllä on varmaan rahkeita samaan vauhtiin. Saa nähdä kuinka kisan luonnetta muuttaa se, että juostaan osin hiekkapintaisella tiellä.

Nieminen on voittanut kolme maratonmestaruutta ja joka kerta SM-maratonilla parantanut ennätystään.

Viime vuoden pronssimitalisti, Lahden Ahkeran Antti-Pekka Niinistö tulee myös luottavaisena Espooseen.

– Takana on hyvä harjoitusjakso syksyllä. Suomen mestaruus ja oma ennätys on tavoitteena. Niemisen Jaakon kanssa tulee hyvä kisa, Niinistö kertoo.

Viime vuoden hopeamitalisti, Helsingin Kisa-Veikkojen Aki Nummela ei ole mukana. Hän sai paikan Berliinin maratonille.

– SM-maraton kiinnostaa, mutta tämä nopea reitti Saksassa pitää katsoa tänä vuonna. Ensi vuoden SM-maraton Vantaalla on kalenterissani, sanoo Nummela.

 

Annemari Kiekara ja Laura Manninen naisten mestariehdokkaat

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Alisa Vainio juoksi viime vuonna kotimaisemissaan Suomen mestariksi MM-rajan rikkovalla ajalla ja keskittyykin nyt Dohan MM-maratonille. Naisten viime vuoden hopeamitalisti Suvi Miettinen ei ole tällä kaudella kilpaillut ja pronssimitalisti Mira Tuominen ei ole ilmoittautunut.

Kenttäurheilijat-58:n Laura Mannisella on kaksi mestaruutta maratonilta vuosilta 2015 ja 2016. Kolmatta mestaruutta hän hakee juostuaan viime lauantaina Keravan maantiekympillä 45-vuotiaiden Suomen ennätyksen 35.53.

– En ole tehnyt maratonille tähtäävää treeniä, mutta yritän tietty 45-vuotiaiden SE:tä [2.47.44 Irmeli Ruponen v. 1984]. Mukava kisa kun on kotikulmilla. Juoksen oman juoksun, mutta tietty muut yritän pitää sellaisella etäisyydellä, että kirikyvylläni vedän lopulta pidemmän korren, espoolainen Manninen hymyilee.

Forssan Salaman Annemari Kiekaralla ei maratonilta SM-mitalia vielä ole. Muilta kestävyysmatkoilta niitä riittää ja Espoostakin useita. Vuoden 2009 Kalevan Kisoissa Espoossa hän oli tuplamestari ja 2017 puolimaratonin SM-kilpailuissa Espoossa kolmas.

– Mitali on tietysti tavoitteena ja Tukholman maratonin keväistä aikaa 2.51.42 lähden parantamaan. Olen juossut tänä kesänä monta puolimaratonia ja olen hyvin niistä palautunut, Kiekara toteaa.

Mitaliehdokkaita ovat myös Vammalan Seudun Voiman Minna Haka-Risku, joka juoksi keväällä Barcelonassa 2.58.56 ja Espoon Tapioiden Soili Kosonen, joka oli viime vuonna Lappeenrannassa neljäs ajalla 2.55.57.

 

Sekä SUL:n että SAUL:n mestaruuskilpailut Rantamaratonin yhteydessä

Järjestävinä seuroina toimivat Esbo IF, Espoon Tapiot ja Leppävaaran Sisu. Tapiot aloittaa Kalevan Maljan tavoittelun tosissaan. Miesten sarjassa sillä on kaksi juoksijaa ja naisten sarjassa kolme.

SM-maraton juostaan Espoon Rantamaratonin yhteydessä, joka on yksi Suomen suurimmista massajuoksutapahtumista. Esko Kuha, kilpailun johtaja, kertoo:

– Reittiä on päivitetty myös tänä vuonna. Reitistä on tehty entistä nopeampi, viimeiset linjaukset tehdään tällä viikolla.

Anders Wikholm, Espoon Rantamaratonin tapahtumapäällikkö, täydentää: –

– SM-maratoonareiden ei tarvitse juosta yksin. Rantamaratonille ilmoittautuneita on 700, puolimaratonilla 1800, kympillä 1600 ja vitosella 450. Myös Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) maratonmestaruudet ratkotaan Espoossa. Ja mukaan mahtuu vielä Rantamaratonille.

Kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander on optimistinen kilpailun tulostasosta:

– Viime vuonna SM-maratonilla Jaakko Niemisen 2.21.59 ja Alisa Vainion 2.34.49 olivat Suomen vuositilaston toiseksi parhaat ajat. Espoosta voidaan odottaa kovaa mitalitaistoa ja kauden kärkipään tuloksia.

(Teksti: Juha Kylänpää, SM-maratonin kuuluttaja. Kuva: Olli Leino.)

The post SM-maraton Espoossa – Vuoden 2020 Kalevan Malja -kilpailu alkaa appeared first on Yleisurheilu.fi.