Raitanen estejuoksun alkuerissä tänään: ”Nyt tarvitaan hyvä viimeinen tonni”, Kigen erän tilastokärki

Tänään Dohan MM-kisoissa 3000 metrin estejuoksun alkuerään starttaavan Topi Raitasen mukaan kunto on lähellä ennätystasoa. Se tarkoittaa, että kolmisen viikkoa sitten kärsityn flunssakuumeen vahingot on minimoitu.

– Voi olla ihan hyväkin, että tuli sellainen vähän kevyempi jakso. Ei se kunto tuossa ajassa mihinkään katoa, Raitanen sanoo.

Viimeisen silauksen MM-vireelle Raitanen haki leiriltä Turkin Belekistä.

– Mitään ennätysharjoituksia ei ole tullut tehtyä, mutta hyviä harjoituksia kuitenkin, Raitanen arvioi parin viime viikon harjoitteluaan.

Raitanen on tänä kesänä juossut 3000 metrin esteiden ennätyksekseen 8.21,47.  Kunto on kesän kisoissa ollut kukonaskeleen parempi kuin se, jolla hän juoksi viime vuonna Berliinin EM-kisoissa kahdeksanneksi. Sitä tarvitaan MM-kisojen alkuerissä, joissa alku on usein juostu maltilla ja ratkottu sitten kärkisijat vauhdikkaalla viimeisellä kilometrillä ja loppukirissä. Se sopi Raitaselle.

– Kaikissa viimeisissä kisoissa olen pystynyt juoksemaan hyvän viimeisen tonnin. Sitä tarvitaan nyt. Esimerkiksi Zagrebissa olin tilastoissa viides ja juoksussa toinen, Raitanen muistuttaa.

Ukonmaanaho: Tarvittavat harjoitukset tehty

Syyskuun alussa juostu Zagrebin kilpailu oli Raitaselle MM-kisojen kenraali. Juoksun toinen sija heltisi ajalla 8.25,51. Raitasen valmentajan Janne Ukonmaanahon silmissä aika on hänen suojattinsa tämän hetken perustasoa.

– Esimerkiksi Lapinlahdella juostu 8.22,76 tuli perusharjoittelun puolelta ilman ratatreeniä ja herkistelyä, Ukonmaanaho muistelee Raitasen kesän toiseksi parasta aikaa. Sen hän juoksi sydänkesän vuoristoleirin päätteeksi.

Vaikka räkäinen ja kuumeinen flunssa pakotti Ukonmaanahon ja Raitasen muokkaamaan MM-kisoihin tähtäävää harjoittelua, kaikki tarpeellinen tuli valmentajan mukaan tehtyä.

– Viimeisen kahden kuukauden aikana Topi on pystynyt tekemään ne harjoitukset, mitä normaalisti tarvitaan. Olen luottavainen, että on Topi finaalissa, Ukonmaanaho sanoo.

Kigen ja Kipruto Raitasen erässä

Dohassa Raitanen juoksee kolmannessa ja viimeisessä alkuerässä, joten kahden edellisen erän tilanne on starttiin mennessä tiedossa. Eristä loppukilpailuun etenee kolme parasta ja kuusi erien aikavertailusta.

Raitasen erässä riittänee vauhtia. Tilastokärki on kesän maailmantilaston kakkonen, 8.05.12 juossut Kenian Benjamin Kigen. Meriiteiltään erän huippunimi on mestaruutta puolustava Kenian Conseslus Kipruto, joka voitti matkan myös Rion olympialaisissa kolme vuotta sitten.

Kipruton kunto on kuitenkin pieni arvoitus. Häneltä todettiin toukokuussa murtuma jalassa, ja hän pääsi kilpailemaan vasta elokuussa. Kesän paras on toistaiseksi 8.13,75.

Tilastojen valossa erän kärkinimiä ovat myös kenialaistaustainen Yhdysvaltain mestari Hillary Bor, joka on tällä kaudella juossut 8.08,41 sekä kolmesti kesällä 8.10 alittanut Etiopian Chala Beyo ja hänen maanmiehensä, Tampereella viime kesänä 19-vuotiaiden MM-tittelin juossut Takele Nigate. Hänen kesän parhaansa on 8.09,50.

Raitanen: Ei kiirettä kilpailla keväällä

Paikka Dohan MM-kisojen finaalissa on Raitaselle kauden kahdesta teemasta se, joka ei ole vielä toteutunut. Toinen oli Tokion olympiakisojen tulosrajan 8.22,00 rikkominen. Sen Raitanen selvitti kesäkuussa Turun ennätysjuoksussaan.

Olympiarajan alitus on Raitaselle ja Ukonmaanaholle iso apu tulevan kauden suunnittelussa, sillä Tokion kisojen yleisurheiluun oikeuttavat tulokset on tehtävä ensi kesänä jo kesäkuun 29. päivään mennessä.

– Kun olympiaraja on tehty, ei tarvitse miettiä, että pitäisi aloittaa kilpaileminen varhain keväällä. Voin tehdä talven harjoitusjakson ihan normaalisti, Raitanen sanoo.

Syksystä kevääseen kestävän treenikauden aikana Raitanen kilpailee vain harvakseen.

– Joulukuussa juoksen 10 kilometrin maantiekisan Valenciassa ja sitten toisen maantiekilpailun helmikuussa. Hallikisoista en niin välitä.

The post Raitanen estejuoksun alkuerissä tänään: ”Nyt tarvitaan hyvä viimeinen tonni”, Kigen erän tilastokärki appeared first on Yleisurheilu.fi.