Nieminen ja Manninen juoksivat maratonin Suomen mestareiksi

Jaakko Nieminen juoksi miesten ja Laura Manninen naisten maratonin Suomen mestariksi Espoossa. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Niemisen aika oli 2.27.40 ja vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n Mannisen 2.45.52.

SM-maratonille osallistui juoksijoita erittäin vähän: miehiä 15 ja naisia 11. Samaan aikaan juostuilla Suomen Aikuisurheiluliiton SM-maratoneilla sekä kaikille avoimilla Espoon Rantamaratonilla ja -puolimaratonilla Espoon Rantaraittia talloi rapiat 2000 juoksijaa.

Lähtö ja maali olivat Otaniemen urheilukentällä. Reitti kierteli myös Tapiolassa, Westendissä, Haukilahdessa ja Matinkylässä. Maratonilla juostiin kaksi puolimaratonin kierrosta.

SM-maraton oli myös vuoden 2020 Kalevan maljan ensimmäinen kilpailu.

Nieminen saavutti uransa neljännen ja Manninen kolmannen SM-kultansa maratonilla.  Niemiselle mestaruus oli kolmas peräkkäinen.

 

”Valmistauduin henkisesti hopeaan”

Nieminen ja Antti-Pekka Niinistö taivalsivat yhdessä 18 kilometriä. Kaksikkoa veti samaan aikaan juostun Espoon Rantamaratonin ajalla 2.29.00 voittanut kamerunilainen Mbacha Eric Mangeh.

– Niinistö ja kamerunilainen löivät lisää pökköä pesään 18 kilometrin kohdalla ylämäessä. Minulta meni hetkeksi jalat alta ja jouduin hölläämään vauhtia, Nieminen kertoi.

Nieminen otti kuitenkin kaksikon kiinni neljä kilometriä ennen maalia.

– Valmistauduin henkisesti hopeaan, mutta Niinistön selkä tuli yllättäen vastaan. Sen jälkeen voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä. Kulta maistuu makealta jännittävien vaiheiden jälkeen, Nieminen riemuitsi.

 

”Harmittaa, että en saanut ensimmäistä SM-kultaa”

Niinistö luhistui lopussa ja saapui maaliin vasta 2.56 minuuttia myöhemmin kuin Nieminen.

– Juoksu tuntui hyvältä 30 kilometriin asti, mutta sitten jalat eivät enää kestäneet iskuja. En pystynyt lopussa vastaamaan Jaakon vauhtiin, Niinistö tunnusti.

Niinistö juoksi viime vuoden SM-maratonilla pronssia.

– Harmittaa, että en saanut vieläkään ensimmäistä henkilökohtaista SM-kultaa, mutta hopeakin lämmittää mieltä.

Niinistö ei pitänyt reitistä. Hän toivoi, että reitti olisi ollut kokonaan asvalttia.

– Matkasta 16 kilometriä oli hiekkateitä. Siinä oli 16 kilometriä liikaa.

Mestari Nieminen oli kolmella edellisellä SM-maratonilla juossut ennätyksensä. Tällä kertaa hän ei siihen kyennyt mäkisellä ja mutkaisella reitillä.

Nieminen, 32, juoksi nykyisen ennätyksensä 2.21.59 viime vuonna Joutsenon SM-maratonilla. Kalevan kisoissa hänen parhaat saavutuksensa ovat 5000 metrin ja 10000 metrin neljännet sijat. Nieminen opiskelee lääketieteitä Latvian pääkaupungissa.

– Minulla ei ole isoja tavoitteita urheilussa.  Seuraava päämääräni on valmistua lääkäriksi kahden vuoden kuluttua Riga Stradina Universitystä, Nieminen kertoi.

 

Kiekara ei löytänyt juomapulloja, mutta säikytteli Mannista

Turun Urheiluliiton 45-vuotias Jukka Kero juoksi maratonilla kolmannen SM-pronssinsa. Hänen aikansa oli 2.34.46. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jonathan Kilpelä ahdisteli konkaria ja sijoittui neljänneksi ajalla 2.35.21.

– Nykäisin 39 kilometrin kohdalla, kun huomasin, että Kilpelällä oli vaikeuksia. Minullakin nappasi kiinni takareidestä kilometri ennen maalia, mutta onneksi pääsin vauhdilla maaliin. Reitti oli hieno, Kero kehui.

Rantamaratonilla toiseksi ajalla 2.34.01 tullut Kenttäurheilijat-58:n Matti Jonkka ei ollut ilmoittautunut SM-maratonille, mutta olisi ajallaan sijoittunut SM-kilpailussa kolmanneksi.

Manninen sai naisten kisassa lujan vastuksen toiselta konkarilta, Annemari Kiekaralta. Manninen karkasi Kiekaralta huoltopisteellä seitsemän kilometrin paikkeilla, kun Kiekara ei löytänyt juomapullojaan.

Taistelu mestaruudesta jatkui 30 kilometriin saakka, jossa eroa oli vain puoli minuuttia. Lopussa ero venähti kahteen minuuttiin. Forssan Salaman Kiekaran loppuaika 2.47.50 on hänen parhaansa 11 vuoteen.

– Pulloni olivat hukassa ja pääsin juomaan ensimmäisen kerran vasta 20 kilometrin kohdalla. Viimeisellä kympillä energiat eivät riittäneet. Olen kuitenkin tyytyväinen aikaani, Kiekara iloitsi.

Kiekara, 42, on juossut 30 yleisen sarjan SM-mitalia. Tämänpäiväinen hopea oli hänelle ensimmäinen maratonin SM-mitali.

 

Porrasjuoksija Manniselle 45-vuotiaiden Suomen ennätys

Manninen, 46, rikkoi ajalla 2.45.52 Irmeli Ruposen 35 vuotta sitten juokseman 45-vuotiaiden naisten Suomen ennätyksen.

– Juoksu kulki hyvin 25 kilometriin saakka, mutta sitten vatsa alkoi oireilla ja jouduin yökkäilemään. Tein aloittelijan virheen, kun söin geelejä, joita en ollut kokeillut aikaisemmin, Manninen kertoi.

Manninen pelkäsi toden teolla Kiekaran loppurynnistystä.

– Tavoitteeni oli juosta 45-vuotiaiden Suomen ennätys. Näytti siltä, että ennätys tulee ja voin juosta loppumatkan rennosti, mutta sitten Kiekaran punainen paita alkoi vilkkua uhkaavan lähellä. Katsoin taakseni monta kertaa kauhuissani.

Manninen oli kaiken kaikkiaan tyytyväinen juoksuunsa.

– Vatsavaivoja lukuun ottamatta meno oli vahvaa. Nyt on ihanaa, kun mihinkään paikkaan ei satu, Manninen iloitsi.

Manninen johtaa porrasjuoksun maailmancupia ja kilpailee siinä lajissa seuraavan kerran lokakuussa Shanghaissa.

Naisten maratonilla pronssia juoksi Esbo IF:n Riitta Paasio ajalla 2.55.36. Hän ohitti puolitoista kilometriä ennen maalia siihen saakka kolmantena olleen Lahden Ahkeran Natalia Nylundin. Paasio on juossut maratonilla myös kaksi SM-hopeaa.

– Juoksin tasaista vauhtia ja muut väsähtivät. Aikatavoitteeni oli 2.56 ja pääsin siihen. Minulla ei ollut mitään vaikeuksia. Sää oli hyvä: Ei satanut, eikä tuullut ja ilma oli sopivan viileä, Paasio jutteli.

Paasio, 35, sijoittui viime vuonna 100 kilometrin juoksun MM-kilpailussa 25:nneksi.

(Jyrki Repola.)

The post Nieminen ja Manninen juoksivat maratonin Suomen mestareiksi appeared first on Yleisurheilu.fi.