Lahden YAG säväytti ja työllisti: 4100 lajisuoritusta, 2700 talkootuntia

Reilut 1900 urheilijaa oli Lahden Youth Ahtletics Gamesin haaste ja siunaus. Suuri urheilijamassa, loistosää ja eliittikisa-asuun puettu Lahden stadionin loivat tapahtumalle tunnelman, joka painui kaikkien mieliin.

– Ennen kilpailua mietittiin, tuleeko urheilijoita yhtä paljon kuin Espoossa viime vuonna oli. Se toi haasteita, mutta loi samalla upean tunnelman, kun urheilijoita tuli noin iso määrä, sanoo kilpailun pääsihteeri Janne Harjula.

Suurin haaste YAG-järjestelyille oli viestijoukkueiden määrä.

– 350 joukkuetta oli paljon enemmän kuin mitä odotettiin. Kun määrä varmistui, ei ollut mahdollista ottaa yhtä kisapäivää viesteille. Jatkossa perjantai voisi olla viestipäivä, lauantai ja sunnuntai muita kilpailupäiviä, Harjula sanoo.

Millainen tapahtumajärkäle Eliittikisat ja Youth Athletics Games yhdessä oikeastaan oli? Parhaiten sen kertovat numerot: yli 1900 urheilijaa, 500 huoltaja tai valmentajaa, kahdella kentällä, väkeä 164 eri seurasta, 4100 lajisuoritusta, 3200 ruokailijaa, 350 vapaaehtoista ja 2700 tuntia talkootyötä.

– Massiivinen kokonaisuus. Näin jälkeenpäin näkee asioita, joita tekisin järjestelyissä toisin, mutta silti se oli hieno kokemus. Toivon mukaan voimme hyödyntää saatua kokemusta ja toteuttaa tapahtuman uudelleen, Harjula sanoo.

Tapahtumia kouli uusia osaajia

Lahden Ahkeralle YAG oli yksi seuran lähihistorian suurhaasteista, mutta myös tilaisuus rekrytoida uusia vapaaehtoisia ja edelleen kouluttaa nykyisiä.

– Tapahtumaa varten kymmenkunta henkilöä kävi kilpailunjohtajakoulutuksen ja 30-40 henkeä opiskeli lajinjohtajaksi, Harjula kertoo.

– Saatiin myös uutta porukkaa talkoojoukkoon ja lapsille ikimuistoinen kokemus. Minusta oli upeinta, kun Lahden stadion laitettiin Eliittikisoja varten hienoksi ja juniorit pääsivät urheilemaan siinä, Harjula sanoo.

Satunnaisotokseen perustunut gallup urheilijoiden keskuudessa kertoi, että Lahdesta lähdettiin kotimatkalle tyytyväisenä.

– Hieno tapahtuma. Lahti on nätti paikka. Kilpailijoilla oli hyvä yhteishenki. Kannustettiin toisiamme. Tällaisista tapahtumista saa myös helposti uusia kavereita, tuumi Sibbo Vargarnan Casper Tillander, joka voitti 17-vuotiaiden korkeushypyn.

– Kiva tapahtuma ja yksi lempikisoistani. Täällä on hyvä tunnelma ja voi tavata kavereita, 17-vuotiaiden naisten 100 metrin voittaja Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kerttu Latvala sanoi.

Immonen: Kiitos superviikonlopusta

Sama sävel kuin nuorten urheilijoiden kommenteissa soi Suomen Urheiluliiton nuorisopäällikkö Ritva Immosen ajatuksissa. Näin hän summasi YAG-kokemusta.

– Viikonloppu todisti, kuinka tärkeää junioreille on, että esikuvat, eli huippu-urheilijat ovat läsnä tsemppaamassa, jakamassa nimmareita ja ottamassa yhteiskuvia sekä kilpailemassa samalla kentällä samana viikonloppuna, Immonen sanoo.

–  SULin ja osallistujien puolesta kiitän Lahden Ahkeran järjestelykoneistoa ja yhteistyökumppaneita tapahtuman järjestelyistä. Kiitos kuuluu myös seuroılle ja vanhemmille, että olitte mukana rakentamassa Lahteen nuorisoyleisurheilun superviikonloppua.