Uutiset

Nooralotta Neziri kehottaa kaikkia yleisurheilevia nuoria tallentamaan ensi kesän Youth Athletics Gamesin (YAG) kilpailupäivät omaan puhelimeen tai muuhun kalenteriin.

- Kilpaileminen kehittää urheilijaa kaikkein parhaiten. Jos nuorena on mahdollisuus päästä kilpailemaan tuollaiseen isoon tapahtumaan, jossa on mukana myös ulkomaisia urheilijoita, se on aivan huippujuttu, Neziri sanoo.

SUL julistaa haettavaksi vuoden 2019 YAG-tapahtuman. Kisa järjestetään kesäkuussa 2019 sarjoille 9–17-vuotiaat. 

Hakuvaatimukset:

 Hellesää ja Espoon Leppävaaran kenttä urheilupuistoineen loivat ideaalit puitteet nelipäiväiselle Youth Athletics Games (YAG) -nuorisoyleisurheilutapahtumalle. Upea tunnelma syntyi liki 300 talkoolaisen ja  vajaan 1700 urheilijan yhteistyöllä.
- Hyvä fiilis tästä jäi, vaikka YAG on työläs tapahtuma, Esbo IF:n puolesta kisajärjestelyistä vastannut Anders Wikholm kiteytti.
Reilun 4000 lajisuorituksen järkälemäinen tapahtuma oli Esbo IF:n ja Espoon Tapioiden yhteinen voimanponnistus, josta edelsi Leppävaaran kentällä urheiltu Motonet GP -sarjan avauskilpailu. 

Espoon Youth Athletics Gamesin kuvat ovat nyt Suomen Urheiluliiton kuvapankissa. Ne ovat YAG-tapahtumaan osallistuvien vapaasti ladattavissa. Kuvat ovat Heidi ja Vesa Koivusen sekä Anssi Mäkisen  käsialaa ja niitä voi vapaasti käyttää somessa ja seurojen julkaisuissa.
Lauantain kuvat tästä linkistä
Perjantain kuvat tästä linkistä 

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kerttu Latvala pyyhälsi Youth Athletics Gamesissa tuplamestariksi, kun hän voitti 17-vuotiaissa myös 200 metriä. Latvala paineli ajan 25,01 juoksussa, jossa kirjattiin 2,5 metriä sekunnin vastatuuli.

– Ihan hyvä alku, lähti yllättävän hyvin. Se oli reipas. Tuntui, että vastatuulta olisi ollut aivan sairaasti, harvemmin tuntuu noin paljon jaloissa 200 metrin juokseminen. Tuli sellainen olo, etten pääse lopussa eteenpäin. En tiedä hyydyinkö vai johtuiko vastatuulesta, edellispäivänä satasella 17-vuotiaiden EM-rajan alittanut Latvala jutteli.

400 metrin aitajuoksija Viivi Lehikoinen piipahti lauantaina YAG:ssä jakamassa palkintoja ja seuraamassa kisatapahtumia. Lehikoiselle visiitti oli mieluinen, kuten olivat myös omaan nuoruuteen kuuluneet Finlandia Junior Games ja YAG. Tapahtumien muistot ovat mukavia:
– Ne olivat tosi sosiaalinen tapahtuma, näki kavereita ympäri Suomea. Oli aina tosi paljon urheilijoita, Viivi muistelee.
Nuorten MM-kisoihin tähtäävä Viivi ei ole vanha itsekään, mutta hänellä on tärkeä vinkki YAG:n nuorille osallistujille.

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärällä on visainen pulma ratkottavana. Niin moni laji kulkee hyvin, että lajiohjelmaa Györissä Unkarissa heinäkuun alussa pidettäviin 17-vuotiaiden EM-kisoihin joutuu vielä miettimään.
- Kolmiloikka tai korkeus. Joku sanoi, että molemmat ovat mahdollisuuksia. Pituuskin on kulkenut hyvin, mutta aitoja tuskin juoksen, taso on siellä niin kova, Kähärä sanoi Espoon Youth Athletics Games (YAG) -kisojen päätteeksi.

Tuli omia ennätyksiä tai ei, pysyvimmät YAG-muistot jäävät yhdessä tekemisestä ja kannustamisesta. Niitä  haluavat vaalia myös järjestävien seurojen Espoon Tapioiden ja Esbo IF:n nuoret valmentajat ryhmineen.
Esbo IF:n Oscar Härkösen porukka koostuu 14–17-vuotiaista urheilijoista. Härkösen mukaan kotikisojen parhaita puolia on se, että myös urheilijoiden kaverit pääsevät kannustamaan.
– Olemme katsoneet yhdessä kisoja. Olemme tiivis porukka, teemme kaiken tiiminä. Ketään ei jätetä yksin. Toivon, että mahdollisimman moni tulee kannustamaan joukkuekavereita, Härkönen sanoo.

Youth Athletics Gamesin yhteydessä Espoossa luovutettiin 26 yleisurheiluseuralle Tähtimerkki. Se kertoo, että seurat ovat mukana Tähtiseura-ohjelmassa ja täyttävät ohjelmassa määritellyt laatutekijät.
- Näiden seurojen osalta se tarkoittaa käytännössä, että ne järjestävät laadukasta lasten ja nuorten toimintaa, kiteyttää Suomen Urheiluliiton aluepäällikkö Mika Tyrkkö.
Tähtiseura-ohjelma on jatkoa aiemmalla sinettiseuratoiminnalle. Kaikki nyt Tähtimerkin saaneet seurat olivat aiemmin sinettiseuroja.

Espoon Youth Ahtletics Gamesin perjantain kuvat ovat nyt Suomen Urheiluliiton kuvapankissa. Ne ovat YAG-tapahtumaan osallistuvien vapaasti ladattavissa tästä linkistä Kuvat ovat Vesa Koivusen käsialaa ja niitä voi vapaasti käyttää somessa ja seurojen julkaisuissa.